Major Kata - Rockstar Photographers / www.facebook.com/majorkataphotography

Új nagyszínpad, izgalmas kísérőprogramok: startol az idei Balaton Sound

A nyár legjobb balatoni pillanatait élhetjük át július 4-8 között Zamárdiban, Európa legmenőbb vízparti fesztiválján, a Balaton Soundon, ahol a legnagyobb világsztárok sora lép majd színpadra, Európa legmenőbb klubjai mutatkoznak be a Balaton vizén. A Sound a Chainsmokers duó jótékonysági kampányának is helyt ad és itt indul a biztonságos fesztiválozást hirdető és segítő Safety First program is. A Sound rekordra is számíthat: 160 ezer látogatót várnak a szervezők az öt nap alatt.

Új, szebb, nagyobb Nagyszínpad

“Huszonhat koncepcióból, három fordulón keresztül került ki “győztesen” a most elkészült új Nagyszínpad koncepciója, ami majd’ 40 áttervezés után nyerte el végső és megvalósítható formáját. Egy dzsungelben elveszett, képzeletbeli várost jelenítünk meg, amely lehetne akár egy másik civilizációban vagy egy másik bolygón is” – mesélte Fülöp Zoltán, a Balaton Sound másik alapító-főszervezője. A mintegy 10 emeletes háznyi magasságú építmény alapját Európa egyik legnagyobb szabadtéri színpada adta, az lett áttervezve ás átépítve. A grafikai tervezés 300-nál is több gépórát vett igénybe. A tartóvázat egy német statikus specialista csapat tervezte, a teljes szerkezetet 41 kamion szállította Belgiumból és 2 db 50 tonnás daru 3 napig emelte be a helyére az elemeket. A hatalmas építmény dekorációs burkolatát 3 kamion hozta a helyszínre. A 70 m széles 30 m magas objektum egy 210 oldalas szerelési könyv alapján állították össze, az építésen 150 ember dolgozott 1 héten keresztül. 500 m2 ledfal lett beépítve a Nagyszínpadba, és 2 mediaszerver hajtja meg a felületeket. Az esti kivilágítást 300 m ledszalag 120 db fényvető adja. A nagyszínpad minden alkotóelemét egyedileg tervezték és gyártották, mintegy 100 féle különböző anyagból, amin 16 gyártócég dolgozott egy hónapon át. A Nagyszínpad dekorációjának generál kivitelezője az Ezüst Kaméleon Kft .

 

Izgalmas kísérőprogramok

Utcaszínházak
A tavalyi nagy sikert követően idén is „vonulós” utcaszínházi produkciók színesítik a Balaton Sound programkínálatát. Az Astrobulles egy félig magyar, félig francia társulat, a Balaton Soundra vizuális és zenei elemekkel felturbózott, futurisztikus darabjukkal érkeznek. A Foolpool csapata különös látogatókat hoz a Soundra: senki nem tudja, honnan jöttek, de mivel mindenre kíváncsiak, a nézők pillanatok alatt a műsor résztvevőivé válhatnak. A fesztivál szinte minden pontjáról látható lesz a Balloon Chain állandóan változó kinetikus szobra, tele egymás után fűzött, világító, héliummal teli lufikkal. Idén óriási színváltós és villogó bábuk táncolják át a látogatókkal az éjszakát – vagy legalábbis egy részét. Elképesztő színkombinációk, hosszú combok és egy felejthetetlen szórakozás vár mindenkire, aki a Big Dancers csapatával tart.
Az Oakleaf német gólyalábas utcaszínházi társulat tagjai pedig igazi kaméleonok: nappal trópusi állatoknak és virágoknak öltözve színesítik a fesztivál hangulatát, míg éjszaka különleges jelmezeikben vonulnak fel. A hazai vonalat egy több társulat tagjaiból alakult, különleges vizuál poi csapat erősíti, akik látványos produkciójukkal varázsolják el a nézőket.

Sport aktívaknak
Az idei Balaton Sound fesztiválon is sok izgalmas mozgásformával várják az aktívabb fesztiválozókat. Lesz strandröplabda, strandfoci, de a foci vb-hez kapcsolódva várnak mindenkit a Teqball asztalokon, csocsó asztalokon, illetve focibiliard asztalokon is. A szabadabb mozgásformát kedvelők tollaslabdázhatnak vagy pingpongozhatnak és akiknek nem sikerült a téli felkészülés, még az esti koncertek előtt, edzők segítségével, a Sound egyedülálló crosstraining helyszínen vehetnek részt a vezetett edzések valamelyikén.

Sport kevésbé aktívaknak: Foci vb követhető óriáskivetítőn

A Balaton Sound alatt az oroszországi futball világbajnokság aktuális mérkőzéseit is megnézhetik egy óriáskivetítőn és a VIP zónában is a fesztiválozók. Július 6-án és 7-én valamennyi negyedöntőt láthatja a Sound közönsége, többek között olyan izgalmas összecsapásokat, mint Uruguay-Franciaország vagy Brazília-Belgium.

’Mattress Madness’
A legőrültebb matracos partival is várják a látogatókat a BALATON SOUND feliratnál, a Balaton vizében szombaton 14 órától. Ez egy látványos “flashmob-szerű” víziparti, felfújható állatokkal/matracokkal/pizzaszeletekkel.


„Világsztár-szignók”
A fesztivál szervezői a tavalyi évben – hagyományteremtő szándékkal – hozták létre a kezdeményezést, melynek keretében a Soundon fellépő sztárok itt hagyják kézjegyüket Zamárdiban. A show közben egy kamerára rögzített üvegtáblán “szignálták” fellépésük emlékét, megörökítve ezzel azokat a pillanatokat is, amelyeket a világsztárok és a rajongók közösen átéltek.
A nagy sikerrel bevezetett alkotások olyan népszerűségre tettek szert, hogy a szervezők idén is folyatják a hagyományt és további aláírás-filmeket készítenek a fellépőkkel. Mindemellett egy impozáns bejárati installáción helyezik el a tavalyi év tablóját, valamint ugyanitt átélhető lesz a tavalyi élmény az itt elhelyezett kivetítőkön bemutatott felvételeken keresztül.

 

Különleges szolgáltatások és innovációk

Vízitaxi
A Balaton Sound ideje alatt, gyorsjáratú vízitaxi, Balatonfüred- Zamárdi között menetrend szerint fog üzemelni. Amennyiben az utaslétszám indokolja, a menetrenden felül újabb járatok beiktathatóak.

Party Cruiser
A Balaton Sound ideje alatt élmény, buli hajóként fog üzemelni a Party Cruiser. Zamárdi indulással – naponta – 14-22 óra között vehető igénybe. A hajó ülőgarnitúrákkal, hűtőszekrénnyel, és színvonalas hangosítással van ellátva. 30 perces intervallumokban vehető igénybe, tehát akár egy, másfél, két óra időre. A hajón napozni, zenét hallgatni, táncolni, és fürödni is lehet. A Party Cruiser hajó időjárástól függően alkalmas a vízitaxi szolgáltatásra is, így közelebbi kikötőkbe ezzel a hajóval is lehet transzfer szolgáltatást nyújtani.

Környezettudatos re-pohár
Jelentős újítás, hogy a SOUNDon is csak ún. Re-poharat használnak. A fesztiválozók 450 Ft-ért vásárolhatnak olyan, egyedi tervezésű poharat, amely nem visszaváltható ugyan, de nem kell mindvégig magukkal hordaniuk, bármikor tokenre váltható a SOUND ideje alatt, majd ennek átadásával egy újat szerezhetnek be a következő vásárláskor. Ezzel minimálisra csökken idéntől a hulladéktermelés a fesztiválon.

Karszalagos fizetés a SOUNDon is
Idén már a belépésre jogosító karszalaggal is lehet fizetni a SOUNDon is. A rendszer lényege, hogy a karszalagok RFID chippel lesznek felszerelve, így amellett, hogy minden belépési jogosultságot tartalmaznak (napok, kempingek, stb.) a fizetési funkciót is magukban foglalják. Ez a rendszer a heti és napijegyeseknél is egyaránt működik, és gyakorlatilag a Festipay fizetőkártyát váltja ki, ami ezáltal tulajdonképpen beépül a karszalagba. Így megszűnik a korábban a kártyáért fizetendő 500 forintos letét is, illetve a karszalag további előnye, hogy sorbaállás nélkül, a fesztivál mobil-applikációján keresztül – amit a Testbirds csapata tesztelt – is fel lehet tölteni. Emellett természetesen egyérintéses (contactless) bankkártyákkal is lehet majd ugyanúgy fizetni, mint eddig.
A Balaton Sound a MOL Nagyon Balaton sorozat kiemelt eseménye. Az egész nyáron, a teljes régióban zajló produkció keretében harmincnál több programra egymilliónál vendéget várnak a Balatonra. A legnagyobb érdeklődés idén is a Soundot kíséri.

Jegyek még – korlátozott számban – a helyszínen és a balatonsound.com-on kaphatók.