© MUSICDAILY

„Teljesen rendben van, ha önmagam akarok lenni” – exkluzív interjú Yaegerrel Bécsből, Zara Larsson koncertje előtt

A fiatal svéd tehetség, Hanna Jäger, vagyis művésznevén Yaeger egy olyan karizmatikus előadó, akinek nevével biztosan összefutunk a közeljövőben. Igaz, az előadó csupán debütáló középlemezét dobta csak eddig piacra Jaguar címen (illetve dolgozott még az Icona Pop nevű formációval is), már most két kategóriában is jelölték munkásságát a svéd Grammis díjátadón, ami mondhatni a Grammy díjátadó északi kis tesója.

Yaegert Bécsben sikerült elkapnunk, ahol a hamarosan Magyarországon is koncertező Zara Larsson Venus Tourjának előzenekara volt. Igaz, karrierje még csak mondhatni gyerekcipőben jár, ugyanis ez élete első turnéja, illetve, ahogy már említettük a Jaguar a debütáló anyaga, de már most Svédország egyik legfelkapottabb előadójává avanzsálódott. A stílus, amiben játszik, saját elmondása szerint az „emo rave pop”, ami olyan volt a színpadon, mintha Charli XCX és Tove Lo szerelemgyermeke szórakoztatná az egybegyűlteket. Hanna mesélt arról, hogyan indult el karrierje, az inspirációról, arról, hogy milyen érzelmek motiválták EP-je elkészítésében, de beszélgettünk vele Zaráról és a turnéról, illetve azt is elmondta, mi volt a reakciója, amikor megtudta, hogy hazája legrangosabb zenei eseményén az ő neve is felbukkant. Ja, és milyen interjú lenne az, ha nem tanítanánk magyarul az előadót? – exkluzív interjú Yaegerrel.

Nagyon jó látni, hogy vagy ma?

Nagyon jól, köszönöm. Ez a turné utolsó napja nekem.

Igen, az első turnéd utolsó napja, ugye? De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük a legelején. Mikor és hogyan kezdtél el zeneszerzéssel és zenéléssel foglalkozni?

A dalszerzést úgy kezdtem, hogy kis verseket írtam. Majd elkezdtem dúdolni is hozzájuk és megszülettek a dalok. Ekkorra raktam csak össze, hogy én amúgy dalokat írok, amiről addig egész életemben álmodtam csak. Nagyon ezt akartam csinálni… aztán összekerültem egy producerrel egy barátomon keresztül és elkezdtünk stúdiózni. Egyszer csak rákérdezett, hogy elmennék-e vele, és én teljesen kihűlve kérdeztem, hogy mármint dalokat írni? Aztán elkezdtük kiadni ezeket SoundCloudon és valahogy innen indult az egész.

Kik voltak a legnagyobb inspirációid kiskorodban és kicsodák most?

Britney Spears. Christina Aguilera. Igazából mindenki, aki a TV-ben volt, az MTV-sek. Jaj, és Shakira.

Imádjuk Shakirát, egy igazi ikon.

Ikonikus! Mindannyian ikonok, egytől egyig. Ők voltak azok, akiknek először megszállottja lettem, a tükör előtt táncoltam rájuk, miközben a CD-ket hallgattam. Ők voltak az első ilyen inspirációim. Aztán ott volt Robyn, aki mindig is nagy inspiráció volt számomra. Vagy például Tove Lo is. Azok, akik…

Így van, pontosan! De Kehlani mindig is [nagy kedvencem volt]. Annyira chilles, olyan, mintha csak megírná a dalokat és kiadja őket, de egy nagyon izgalmas fajta módon. És imádom a személyiségét is.

@ MUSICDAILY
A debütáló EP-d, a Jaguar októberben jelent meg. Mesélsz egy kicsit arról, hogy mik inspiráltak ennek elkészítésében és milyen üzenetet szeretnél átadni vele a hallgatóidnak?

Én… ez a periódus egy nagyon megterhelő időszaka volt az életemnek, mert ekkor szakítottam valakivel és van az a köztes idő, amikor szétmentek valakivel és csak később érzed majd magad jól újra. Nagyon emlékezetes volt ez a köztes időszak nekem és egy csomó fajta módon alkothatja a személyiségedet is, mert eléggé önpusztító vagyok.

Leszarsz mindenkit és mindent, mert nincs szükséges semmire, mert szimplán csak nincs. Nem keresed a támaszt másokban, mert abban az időszakban inkább arra van szükséged, hogy újra megszeresd önmagad. És ezt a szeretetet nem mástól szeretnéd megkapni, hanem magadban próbálod keresni. Erről az időszakról, időszakomról szól a megjelenésem. Csak menekülsz, menekülsz és menekülsz, amíg bele nem botlasz a következő szerelembe, ezt az érzést próbáltam megfogalmazni.

Mi a legfontosabb dolog, amit a lemez készítése során megtanultál?

Hogy folyamatosan új dolgokat fedezzek fel. Úgy érzem az, hogy higgyek magamban és

teljesen rendben van, ha önmagam akarok lenni.

Szerintem ezért is volt ennyire izgalmas ez az évem. Amikor írtam a dalokat, végig önmagamat adtam és arra koncentráltam, hogy kilépjek a komfortzónámból.

Melyik dalt volt a legnehezebb elkészíteni a lemezen?

Ciao, kétségkívül. Nem akartam befejezni azt a dalt, végig sírtam, amíg a vokálokat vettük fel. Aznap, amikor megírtam, akkor vettünk fel mindent és szinte hallani lehet a hangomon, hogy sírok, mert az exemről és a legjobb barátnőmről szól, akik a hátam mögött összejártak. Nem volt egy jó időszakom az. Mondhatni egyszerre két embert veszítettem el. Ő volt a legjobb barátnőm. Azt hittem egész életemben mellettem lesz. Nagyon nehéz volt ezt átélni. Úgy éreztem, hogy hátba döftek. Ezért is az a címe, hogy Ciao, mert elköszönöm a páromtól, de a barátaimtól is.

A következő egy valószínűleg fogós kérdés: melyik dalodat mutatnád meg egy olyan embernek, aki nem ismer téged?

Valószínűleg a Jaguar-t, mert abban több oldalamat is megmutatom.

Ha egy betétdalt kéne választanod az életednek, melyik lenne az?
Épp életed legelső turnéján vagy Zara Larssonnal. És ha jól tudom ez lesz majd az utolsó állomásod is, milyen élmény volt ez a pár hét?

Elképesztő. Annyit mókáztunk. Mármint, egész életemben erről álmodtam, hogy el tudjak menni turnézni, ez a legelső és egyből egy európai turné részese vagyok Zarával, aki egy svéd előadó, egy pop ikon és az ő csapata is csodálatos. Annyira aranyos és mindenki annyira befogadó, szerencsére sok lány van a csapatában, amit egyszerűen imádok. Nagyon jó élmény volt és annyira fura, hogy ez a vége. Úgy érzem, hogy jó volt megtapasztalni ezt az egészet és most már mondhatom, hogy hamarosan nekem is saját turném lesz. Egyszer, ha megveszitek a jegyeket [nevet].

Van bármiféle rituáléd, amit a koncertjeid előtt szoktál csinálni?

Hát, elkezdtünk egy valami olyasmit, ami olyan, mint egy rituálé. De persze bemelegítünk és ilyenek. Ez adott, de mielőtt felmegyünk a színpadra… Kitatláltam egyet két és fél héttel ezelőtt. Körbe állunk és ugrálunk [itt Yaeger felállt és megmutatta, mit csinálnak – videóban ez is látható].

© MUSICDAILY
Mi az az egy dolog, ami nélkül nem tudsz útnak indulni, ha épp koncertezel?

Egyértelmű, hogy a szemtakaróm. Biztosan az. Van egy, ami nem feszül rá a szemedre és ilyen 2 körből áll és tökéletesen illeszkedik a szememre. Így tudok akkor is aludni egyet, amikor már kész a sminkem, mert nem maszatolja el, vagy bármi ilyesmi. Itt is, simán lefeküdnék a kanapéra vele és pihennék egyet.

Két díjra is jelölt vagy az idei Grammis-en, ami a svéd Grammy igazából. Először is, nagyon gratulálunk, elmeséled, mi volt az első reakciód, amikor meghallottad a hírt?

Ó, egy hotelben voltam… meg nem mondom, melyik városban. Valahol a közelben, mert néhány napja volt, körülbelül 3. Csak kaptam egy üzenetet, felálltam, hogy elolvassam és megnézzem a telefonom és csak néztem a srácokra és csak random hangokat adtam ki. Majd a földre rogytam és szerintem erről van is egy videó valahol. Őrületes, ez volt a reakcióm. A földön voltam, az izmaim csak egyszerűen nem akartam működni.

És végül, hogyan tovább? Mire számíthatunk a jövőben tőled?

Hamarosan kiadom az új dalom, jönnek a videók is. A nyáron pedig Skandináviában fesztiválozok!

További érdekességekért, dalokért és videókért keresd fel Yaeger hivatalos oldalait!