A Venus titka: Zara Larsson isteni nőiessége és karizmája 2024-ben is menő

Megérkezett az énekesnő harmadik lemeze.

2016. után 2023. újra felírta a popszcéna térképére a svéd Zara Larssont, aki jött látott és győzött Can’t Tame Her c. slágerével, melynek berobbantásában természetesen a TikTok segédkezett. Az énekesnőben minden megvan, ami egy igazi pop előadóban meg kell, hogy legyen: színpadon a karizmája minden tekintetet magára vonz, nem véletlenül emlegetik a svéd Beyoncé-ként, ugyanis hangi adottságai elképesztőek és ezek mellett egyébként még vér profin is táncol. Már csak ezekért is érdemes lenne ellátogatni egy-egy koncertjére, amire több lehetőségünk is van az idei évben, ugyanis nem csak Venus nevű turnéját hozza el a szomszédos Bécsbe, de Szegeden, a SZIN-en zárja a nyarat.

A ma megjelent Venus c. lemeze 12 dallal és 39 percnyi érzelmi hullámvasúttal erősít, miközben egyszerre rángat el minket a táncparkettre, illetve veteti elő a zsebkendőinket. Mindössze egyetlen kollaboráció kapott helyet a kiadványon, az is David Guetta, aki a produceri szerepet vállalta magára a szóban forgó dalban. A lemez koncepciója igazán érdekes, ugyanis a cím és a borító is már előre vetíti, hogy összekapcsolódni látszik a modern popzene és a történelem bizonyos aspektusai – legutóbbi kislemezének megjelenésekor megtudtuk, hogy egyes dalok egyes mitológiai elemeket szimbolizálnak. Ilyen például a lemezt nyitó és már emlegetett Can’t Tame Her is, ami a nőiesség és az önszeretet jegyében készült el.

Egy dolog biztos, mégpedig az, hogy Zara Larsson piszkosul jó popzenét csinál. Ez pedig a lemezen is érezhető, hallható, hogy mindene a minőségi popzene és mindent megtesz azért, hogy izgalmasan teljen az az idő, amit a hallgató rászán. Ezért pedig mindenki megtalálja ezen a lemezen azt, amit keres, legyen az egy érzelmes ballada, egy áttáncolt éjszakát lefestő pophimnusz, vagy egy pulzáló ritmusokkal visszafogottan játszó, ívesen építkező dal, mint mondjuk a soron következő More Than This Was, ami egy elmélkedés és a „mi lett volna, ha…” kérdéskört feszegeti, ezzel az érzéssel pedig szinte biztosan mindenki tud azonosulni.

A None of These Guys 3 perc tömör szexizés, miközben az énekesnő egy tökéletes istenfiguraként állítja be párját és könnyen mondható, hogy a korong egyik legdögösebb és legrádióbarátabb dala – a nyári éjszakák tökéletes kiegészítője lehet, így nem lennénk meglepődve, ha hamarosan erről a dalról számolnánk be bővebben, mint következő kislemez. Mint ahogy a szerelmi vallomást feldolgozó, rózsaszín ködös Escape is egy hasonlóan kellemes dal, amit egyébként inkább egy romkomban tudnánk elképzelni, miközben a főszereplők fast motionben élvezik életüket. A címadó dal pedig kissé kilóg a körülötte lévő tracket sorából, így egy kicsit meg is szakítja a balladák folyamát a maga ’80-as éveket idéző szinti-pop/diszkó elemeivel.

A kétpólusú lemez kényelmesen váltogat a diszkókat megszégyenítő dalok és a visszafogottabb, inkább az énekesnő hangjára fókuszáló trackek között, igaz utóbbi főként a lemez második felében hangsúlyosabb. Az elsőbe csupán az Amunition fért be, amit jól meg is csavartak. De akik tényleg egy-egy gyomorszorító mondanivalóval rendelkező balladáért jöttek, azok a Soundtrack, a Nothing és a The Healing c. dalokban megkapják ezeket. Biztosan nagyon érdekes lesz az énekesnőt a színpadon látni ilyen dalokat énekelni, ugyanis eddig nem igazán voltak ennyire lecsupaszított és kizárólag egy zongorával kísért dalai. Az utolsó dal pedig emellett egy csodálatos lezárást és keretet is ad a történetnek, ahol egy törékeny lánynak szüksége van egy kis időre, hogy magával is tudjon foglalkozni.

A Venus igazából egy, a hétköznapi életben nagyon könnyen fogyasztható anyag lett, ami olyan problémaköröket dolgoz fel, amelyekkel Larsson közönsége nagyon hamar tud majd azonosulni, legyen az a szerelem vagy a magabiztosság. Mint ahogy azt már említettük, a lemez második fele kissé átcsap egy nyers érzelmeket megfogalmazó, felnőtt nőt bemutató világba, míg az első fele a korongnak inkább Larsson játékos, kacér és ízig-vérig nőies oldalát mutatja be. Ha tetszett az előadó eddigi munkássága, vagy Britney Spears Glory, vagy FLETCHER THE S(EX) TAPES [Shot By My Ex) c. anyaga, valószínűleg a Venus is a te világod.