„A Little Mix lányok teljesen kézben tartják az irányítást afelett, amit csinálnak” – exkluzív interjú Samuel Douekkel, a Confetti rendezőjével

Angol változat / English version

Idén már a 10. évfordulóját ünnepli a Little Mix, ezidő alatt pedig rengeteg ikonikus klippel örvendeztették meg a rajongóikat. Ezek közül a legutóbbi, mely a Saweetie-val közös Confetti-hez készült, kétségkívül az egyik legkreatívabb is egyben. A rendező, aki a kisfilm mögött áll nem más, mint Samuel Douek, akinek hatalmas álma vált valóra azáltal, hogy a lányokkal dolgozhatott, főleg, hogy a lehetőség csupán 2 évvel azután jött, hogy leforgatta az első klipjét.

Samuel mesélt nekünk arról, hogy honnan jött a videó koncepciója, hogy milyen volt a Little Mix-szel dolgozni, mi volt a legnehezebb dolog a forgatás során, mi volt a legviccesebb baki, ami történt, és az is kiderült, mennyi időbe telt a lányokat fiúkká változtatni – exkluzív interjú Samuel Douekkel.

forrás: samueldouek.com
Hogyan kezdtél el klipeket rendezni? Mik voltak a legnagyobb inspirációid?

Nem az a fajta rendező vagyok, aki 3 évesen felkapott egy kamerát, és onnantól kezdve meg sem állt. Kamaszkorom óta építész szerettem volna lenni, így 7 évig tanultam a szakmát, de mikor elkezdtem dolgozni benne, rájöttem, hogy abszolút nem nekem való. Mesterszakra jártam, amikor elkészítettem az első pár dokumentumfilmem meleg klubokról, amiket bezártak, és ekkor szerettem bele a filmkészítésbe, szóval 26 évesen feladtam az egész addigi karrierem, hogy belevágjak a filmezésbe. Ez így elég könnyűnek hangzik, de valójában nem volt az, és sok küzdelem árán sikerült csak betörnöm az iparba. Csak 2019-ben szerződtetett le egy produkciós iroda, és kezdtem el klipeket rendezni feltörekvő előadóknak. Rengeteg különböző dolog jelent inspirációt számomra, kezdve a saját tapasztalataimtól, mint queer férfi, a sci-fi regényeken át, egy szimpla beszélgetésig, amit a buszon hallottam. A telefonomba szoktam felírni az ötleteimet, amint eszembe jutnak.

Gratulálunk a Confetti videójához! Mi volt a legjobb abban, hogy a Little Mix-szel dolgozhattál?

Mindig is rajongtam a Little Mix-ért és a zenéjükért, szóval a bennem élő fangirl nagyon izgatott volt, hogy velük dolgozhatok. Mégis a legjobb az volt benne, hogy láthattam, mennyire profin teszik a dolgukat. Már 10 éve együtt vannak, és teljesen kézben tartják az irányítást afelett, amit csinálnak. Minden nyugodt, csupa móka és kacagás egészen addig, amíg nem forognak a kamerák, de amint meghallják, hogy „felvétel”, előugrik belőlük a szupersztár énjük. A másik csodálatos dolog az volt, hogy szerepelhetett a klipben pár zseniális queer embert Londonból. Fontos volt számomra, hogy ünnepeljük a szülővárosomat, miközben egy sokszínű közösségét is bemutatjuk.

Mi volt az első benyomásod a lányokról, miután találkozták velük?

A próbán találkoztunk először egy pár nem hivatalos Zoom beszélgetés után. Az első benyomásom az volt, hogy teljesen hétköznapi lányok, akik imádnak egy jót nevetni. A tesómra emlékeztettek, mert ő is folyamatosan vicceket mesél. Nagyon jó móka velük lenni, így abszolút nem feszengtem mellettük. Egy kicsit mindig idegőrlő nagy előadókkal találkozni, mert rengeteg tapasztalat áll mögöttük, te pedig meg akarod nyerni a bizalmukat, de a végére nagyon boldognak és izgatottnak tűntek a közös munka miatt. Remélem, még mindig örülnek neki!

Amikor először hallottad a Confetti-t, azonnal lettek ötleteid a videóhoz?

2020-ban hallottam először a Confetti-t, mikor megjelent az album, és rögtön tudtam, hogy sláger lesz belőle. Őszintén szólva mindig is reménykedtem, hogy egyszer rendezhetek majd egy Little Mix videót, de soha nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar eljön ez a pillanat, így amellett, hogy izgatott voltam, meg is lepődtem, hogy prezentálhattam az ötleteimet a dal Saweetie-vel közös, felturbózott változatához. Millió ötletem volt, mikor először hallottam, de azt az egyet biztosan tudtam, hogy valami olyasmit szeretnék, ami az underground éjszakai életet ünnepli. A klip tulajdonképpen egy szerelmeslevél Londonhoz.

Hogyan állt össze a videó koncepciója? Kinek az ötlete volt, a lányokat fiúkká alakítsátok?

A kiadó küldött egy vázlatot, amiben olyan szavak és kifejezések szerepeltek, mint a „klub”, az „underground”, vagy a „játék a nemekkel”, én pedig ez alapján szabadra engedtem a fantáziámat, és bedobtam pár ötletet, mint például a tánccsatát a Little Mix és a férfi alteregóik között. Konkrétan ez volt az, ami mindenkinek bejött, szóval innen indultunk ki. A lányok elmesélték, hogy évek óta szerettek volna pasivá alakulni, mert sokszor elgondolkoztak azon, vajon hogyan alakult volna a karrierjük, ha férfiak lennének. Most, hogy eljött a 10 éves évfordulójuk, és ez az első videójuk trióként, tökéletes volt az időzítés, hogy játszadozzanak egy kicsit az alteregókkal.

forrás: YouTube
forrás: YouTube
Hol forgattátok a videót, és mennyi időbe telt?

A FOLD-ban vettük fel a videót, ami egy bulihely London keleti részén, és rengetegszer voltam ott a járvány előtt. A forgatás két napig tartott. Az első nap a lányok jeleneteit vettük fel, a második nap pedig a pasi alteregósakat, miután reggel átváltoztatták őket a maszkmesterek. Nagyon jó érzés volt újra egy klubban lenni, szinte már el is felejtettem, hogy néznek ki belülről! Elképesztően boldoggá tesz az is, hogy támogathattam egy olyan bulihelyet, amit ismerek és szeretek, hiszen rengeteg nehézségen mentek keresztül ezek a helyek a járvány alatt.

Nehéz volt Saweetie részeit felvenni úgy, hogy máshol tartózkodott?

Sajnos a járvány miatt Saweetie nem tudott Londonba repülni Los Angeles-ből, és én sem tudtam odautazni, ezért ott állítottunk fel egy második forgatási helyszínt egy jó barátom és munkatársam, Mattias Russo-Larsson segítségével. Az alapötlet az volt, hogy Saweetie lesz a boss bitch kidobócsajszi a klub ajtajában, aki eldönti, hogy ki az, aki bemehet, és ki az, aki nem. Nem mondanám, hogy nehéz volt, de az időeltolódás miatt londoni idő szerint hajnali 2-kor kezdődött a forgatás LA-ben, szóval addigra már egy kicsit hulla voltam, és úgy követtem élőben a munkálatokat otthonról.

Mennyi idő volt a lányokat fiúkká alakítani?

Egy ÖRÖKKÉVALÓSÁG volt. Szegény lányok az előző nap is egész nap forgattak, este 11 körül értek haza, aztán másnap hajnali 4-kor kellett kelniük, hogy átváltoztassák őket a maszkmesterek. Dél körül értek a forgatási helyszínre, de abszolút a toppon voltak, és készen álltak mindent beleadni a második nap is. A maszkmester Alexa Riva-Ravina, és az egész csapata nagyszerű munkát végeztek!

Melyik jelenet forgatását élvezte a legjobban a csapat?

Szerintem a tető jelenet volt mindenki kedvence, mert annyira különleges volt a lenyűgöző londoni látkép, háttérben a lemenő nappal. Egész télen borzalmas idő volt a városban, szóval nagyon szerencsések voltunk, hogy március végére már a lehető legjobb idő volt. Csodálatos pillanat volt.

Neked melyik a kedvenc jeleneted a klipből?

Imádom a vécés jeleneteket. Először sem a kiadó, sem a lányok nem tartották jó ötletek, de aztán akadt egy kis időnk két világításcsere között, így mondtam nekik, hogy forgassuk le, és ha nem tetszik, akkor nem kerül bele a klipbe. Azt hiszem, bizton állíthatom, hogy mégis jó ötlet volt!

Mi volt a legviccesebb baki, ami a forgatás során történt?

Őszintén, a vécés jeleneteket volt a legviccesebb leforgatni. Ott semmi nem volt előre megírva. Én csak bedobtam pár témát a lányoknak, hogy miről beszélgessenek, onnantól rajtuk állt a dolog. Párszor még a filmkészítés legnagyobb bűnét is elkövettem, vagyis belenevettem, miközben a hangot vettük fel, mert egyszerűen nem bírtam magamban tartani!

Mi a legkedvesebb emléked a forgatásról?

A legkedvesebb emlékem, hogy a második nap végén, mikor befejeztük a forgatást és mindenki el volt foglalva azzal, hogy összepakolják a felszerelést meg ilyenek, Perrie, Leigh-Anne és Jade egyesével odajöttek hozzám, és nagyon megköszöntek mindent egy-egy ölelés kíséretében. Hatalmas erőfeszítésekbe telt összehozni ezt a klipet, 88 ember dolgozott rajta két és fél héten keresztül, szóval nagyon jó érzés tudni, hogy tényleg meg vannak elégedve a végeredménnyel.

Mi volt a legnehezebb a forgatás során?

A legnehezebb valószínűleg a második nap utolsó jelenetének felvétele volt, amikor Perrie részét forgattuk a második verzében, ahogy a lépcsőn ül fiúként. Egyszerűen sehogy sem akart összejönni. Néha a kamera mozgott túl lassan, vagy éppen egy táncos nem volt jó helyen. Mindenki teljesen ki volt merülve az elmúlt két nap után, és Perrie hajnali 4 óta fent volt. Legalább 18-szor vettük fel a jelenetet, mire sikerült összehozni úgy, ahogy akartuk, de összességében nézve megérte!

Kikkel dolgoznál a legszívesebben a jövőben?

A legnagyobb álmom, hogy Ariana Grandéval forgathassak egy klipet, és ha törik, ha szakad, akkor is valóra fogom váltani! Nagyon szeretnék még SZA-val, Dua Lipával, és Sabrina Claudio-val is dolgozni. Hívjatok fel!

Milyen tanácsot adnál a feltörekvő rendezőknek és filmkészítőknek?

Csak kezdjetek el alkotni. Én 25 éves koromig egyetlen filmet sem készítettem. Az első megbízásaimat olyan dokumentumfilmeknek köszönhetően kaptam, amiket totál egyedül csináltam, és egy olyan rövid divatfilmnek köszönhetően szerződtettek le, amit a barátaimmal dobtam össze. Írj rá olyan emberekre Instagramon, akik szerinted érdekes dolgokat csinálnak, hozd össze a saját csapatod, kölcsönözz ki egy kamerát és csak kezdj el forgatni!

Itt tudod követni Samuel Doek munkásságát: