MUSICDAILY Awards 2020 összefoglaló: tartolt a Blackpink, Doja Cat és Dua Lipa

Íme az idei nyertesek listája!

5 év után ismét megrendezésre került a MUSICDAILY Awards, ahol a magyar és a külföldi rajongók egyaránt egy hónapon keresztül, korlátlan mennyiségben szavazhattak a kedvenceikre az évből. A legtöbb jelölést, 7-et és 8-at Megan Thee Stallion és Cardi B kapta a “WAP” slágerüknek köszönhetően, ám meglepő módon egyet sem sikerült díjra váltaniuk. Annál aktívabbak voltak azonban Dua Lipa rajongói, akik az 5 jelölésből hármat szavaztak meg az énekesnőnek, ezzel pedig, a Blackpinkkel és Doja Cattel karöltve ők nyertek a legtöbb kategóriában. 

Az eredményhirdető mini-műsort Orsoia nyitotta a zenekarával, aki csak erre az alkalomra vette fel a “Cheater” című dalának élő verzióját, amit már vissza tudtok nézni az Instagram oldalunkon.

És akkor a nyertesek…

Legjobb női előadó – Dua Lipa

Az biztos, hogy 2020 Dua Lipa éve volt! Március végén jelent meg várva-várt második albuma, a diszkó-mestermű “Future Nostalgia”, amivel még a járvány időszak alatt is sikerült egy izgalmas és eseménydús érát villantania a fanjainak. Sőt, még az elmaradt turnéja miatt is kárpótolt minket a streaming rekodrokat döntögető “Studio 2054” online koncertjével!

Legjobb férfi előadó – Harry Styles

Nem meglepő, hogy Harry Styles lett az idei év legjobb férfi előadója, hiszen egy hatalmas és lekles rajongótábort tudhat magáénak mind itthon, mind külföldön, akik kitartóan szavaztak rá egy hónapon kereszül. A magyar fanok nagy álma pedig hamarosan valóra válik, ugyanis az énekes a “Love On Tour” koncertsorozata keretein belül Budapestre is ellátogat, amint lehetséges lesz.

Legjobb hip-hop/rap előadó – Nicki Minaj

Az idén anyai örömök elé néző Nicki Minaj idén csak egyetlen egy saját kislemezt dobott piacra, ám több közreműködésben is feltűnt, köztük a “Say So” remix változatában Doja Cattel karöltve, amivel a Billboard Hot 100-on meg is szerezte karrierje első listavezető dalát. Ez pedig pont elég volt ahhoz, hogy a legjobb hip-hop/rap előadó kategóriában ő győzedelmeskedjen. 

Legjobb banda – Blackpink 

Iszonyat erős volt a mezőny a legjobh banda kategóriában, amit végül a koreai lánycsapat, a Blackpink nyert meg. A banda hosszú várakozás után idén jelentette meg az első teljes albumát, mely szimplán csak a “The Album” címet kapta, ezt pedig a Blinkek, a rajongóik rengeteg szavazattal jutalmazták. 

Legjobb női abum – Dua Lipa – Future Nostalgia

Számos roppant erős lemez jelent meg idén, köztük Dua második albuma, a “Future Nostalgia”, mely mondhatni újraélesztette a diszkó zenét, és az idei év legjobb női albuma címet is magáénak tudhatja. Szerencsére az énekesnő még rengeteg meglepetést tartogat nekünk ebben az érában, például nemsokára érkezik a korong újrakiadása eddig kiadatlan dalokkal, és még több online koncert is tervben van neki.

Legjobb férfi album – Harry Styles – Fine Line

Harry második szóló albuma tavaly december 13-án jelent meg, így pont beleesett az időintervallumba, hogy a jelöltek között szerepelhessen, mi több, meg is nyerte a legjobb férfi album kategóriát. Az igazán színes anyagon olyan slágerek találhatóak, mint a “Watermelon Sugar”, az “Adore You”, vagy a “Golden”, melyek a MUSICDAILY Charton is hétről hétre megkaparintották az első helyet.

Legjobb női dal – Miley Cyrus – Midnight Sky

Miley Cyrus visszatérése olyan jól sikerült, hogy a “Midnight Sky” meg is szerezte a legjobb női dalnak járó díjat. Az biztos, hogy a szerzemény az énekesnő legjobbjai között szerepel, hiszen minden megvan benne, amit egy Miley-daltól várhatunk, így valódi fénypontja a diszkográfiájának. 

Legjobb férfi dal – BTS – Dynamite

A koreai fiúbanda “Dynamite” című slágere világszerte hatalmasat szólt, mi több, a Billboard Hot 100 csúcsára is felért. A tőlük megszokott profizmus jellemzi a hozzá készült klipet, és az élő fellépéseiket is, az Army-któl pedig tömérdek szavazat érkezett rájuk, így az Awards-unkon a legjobb férfi dal kategóriában győzedelmeskedhettek a srácok. 

Legjobb közreműködés – Doja Cat & Nicki Minaj – Say So

Doja Cat “Say So”-ja önmagában is hatalmasat szólt idén, a Nicki Minaj-zsal megspékelt remix pedig még annál is nagyobbat! Mindkét előadónak ez volt az első listavezető dala a Billboard Hot 100-on, nálunk pedig a legjobb közreműködés kategóriában nyertek vele. 

Legjobb TikTok sláger – Doja Cat – Say So

Ha idén valaki akár csak egyszer nézelődött TikTokon, valószínűleg szembe jött vele Doja Cat “Say So” slágere, és a tánc hozzá. Mondhatni az alkalmazásnak köszönhetően lett ekkora sláger a dal, így nem csoda, hogy nyertesként jött ki a legjobb TikTok sláger kategóriában. 

Legjobb videóklip – Dua Lipa – Physical

Dua Lipa a “Future Nostalgia” érában számos látványos és emlékezetes videóval örvendeztetett meg minket, így a legjobb videóklip kategóriában kétszer is szerepelt jelöltként a “Break My Heart”-tal és a “Physical”-lel, az utóbbival pedig sikerült is megnyernie.

Legjobb új előadó – Doja Cat

Doja Cat az MDA egyik abszolút nyertese, hiszen minden kategóriában győzedelmeskedett, amiben jelölve lett. Nagyon erős volt a mezőny, de végül övé lett a legjobb új előadónak járó díj is, jövőre pedig folytatódhat a sikersorozat, ugyanis úgy néz ki, előbb érkezik az új albuma, mint gondoltuk.

MD Up Next előadó – Ashe

Az Up Next kategóriában olyan feltörekvő előadókat jelöltünk, akik még nem teljesen törtek be a zeneiparba, de nagy eséllyel hamarosan megteszik azt, így érdemes rájuk odafigyelni. A nyertes Ashe lett, akinek egyébként a Niall Horannel közös dala, a “Moral of the Story” hétről hétre szerepel a MUSICDAILY Chart legjobbjai között. 

Legjobb nemzetközi előadó – INNA

A nemzetközi kategóriában olyan előadók szerepeltek, akik nem angol nyelvterületről származnak, mégis jelentős nemzetközi sikereket érnek el. A nyertes a román díva INNA lett, aki idén visszatért az EDM gyökereihez, és számos kislemez mellett egy albumot is piacra dobott, amihez összeköltözött a kollaborátoraival, és alig 4 hét alatt rakott össze. Az énekesnővel még májusban készítettünk interjút, ezt ide kattintva tudjátok elolvasni

Legjobb magyar előadó – B. Nagy Réka

Influenszerként már befutott, énekesnőként pedig egyre feljebb és feljebb ível B. Nagy Réka karrierje, aki idén 3 dallal is megörvendeztette a fanjait, köztük a “Valahol”, ami azért is különleges, mert az első saját szerzeménye, aminek ő írta a dalszövegét. A Rékával készült interjúnkat ide kattintva olvashatjátok el

Legjobb magyar dal – B. Nagy Réka – Valahol

Réka a rajongói kitartó szavazatainak köszönhetően a legjobb magyar dal kategóriában is győzedelmeskedett a “Valahol”-lal, és elmondása szerint ez nem is lehetne jobb zárása az évének.

Az, hogy a “Vahalol” lett 2020 legjobb magyar dala, azért is felfoghatatlan számomra, és azért is olyan nagyszerű, hiszen ez az első dalom, aminek én írtam teljesen a szövegét. Egy nagyon fontos témát dolgozok fel benne, ami a bullying, az iskolán belüli zaklatás, aminek én is áldozata voltam. Éppen ezért ez a díj nem csak a “Vahahol”-nak szól, hanem azoknak is, akik szintén zaklatás áldozatai voltak. Tudjátok, hogy mindig sikerül, és csodálatosak vagytok

– mondta Réka a köszönő videójában. 
Legjobb sorozat – Riverdale

2020-ban is jobbnál jobb sorozatokra függhetünk rá, az MDA-n a legjobb pedig a “Riverdale” lett. Bár a legutóbbi évadot rövidre vágta a vírusjárvány, aggodalomra semmi ok, ugyanis januárban újra figyelemmel követhetjük kedvenc hőseink történetét

Legjobb dokumentumfilm – Blackpink – Light Up The Sky

Idén a dokukból sem volt hiány, hiszen olyan nevek életébe tekinthettünk be, mint Shawn Mendes, Anne-Marie, Paris Hilton, Justin Bieber, Taylor Swift vagy a Blackpink. Az utóbbi Netflixes filmje, a “Light Up The Sky” lett a nyertes ebben a kategóriában, melyben a Coachella fellépésük, és az első lemezük készítésének színfalai mögé is bepillantást nyerhettünk.

Legjobb K-pop előadó – Blackpink

A Blackpink az MDA egyik abszolút nyertese, hiszen Doja Cattel karöltve ők is minden jelölésüket díjra tudták váltani. A kategóriában egyébként nagyon szoros volt a küzdelem, a K-pop fanok pedig a végsőkig kitartóan szavaztak a kedvenceikre. 

Legnagyobb fanbázis – Directioners

Bár már lassan 5 éve, hogy nem aktív a banda, a One Direction fanok, vagyis a Directionerek még mindig az egyik legkitartóbb és leglelkesebb fanbázis, így nem meglepő, hogy ők nyertek ebben a kategóriában. Innen is köszönjük a magyar Directionereknek, akik küldtek képet a bejelentő videóba, szuperek vagytok!

A teljes műsort itt nézhetitek vissza: 

A MUSICDAILY teljes szerkesztősége nevében az együttműködést Bezdai Virginiának, Veres Mirjamnak, és Kovács Annának a Bad Witch Fashion-től, Orsoiának a csodálatos fellépést, B. Nagy Rékának a köszönő videót, és végül, de nem utolsó sorban mindenkinek, aki szavazott az idei MDA-n. Jövőre találkozunk!