forrás: Magneoton

„Úgy gondolom, hatalmas felelősség van rajtunk” – exkluzív interjú B. Nagy Rékával

B. Nagy Réka személye és kisugárzása másodpercek alatt elcsavarta a hazai közönség fejét. A mindössze 22 éves énekesnő és influenszer már most olyan karriert tudhat magáénak, melyről sokan még csak álmodni sem mernek. Több milliós megtekintés a legnagyobb videómegosztó-oldalon, a YouTube-on, több százezres elkötelezett rajongótábor: ez a máz pedig egy érzékeny, de erős és talpraesett, mára már kész nőt rejt. Zenei karrierjét tekintve képviselője itthon a Magneoton, mely hazai popsztárok mellett a legnagyobb nemzetközi neveknek ad otthont, például Cardi B vagy Dua Lipa kiadványai is az Ő gondozásukban jelennek meg hazánkban. Réka mesélt nekünk munkájáról, a velejáró felelősségről, egyedi stílusáról és jövőbeli terveiről is, melyben kiemelt szerepet kap a zene – interjú B. Nagy Rékával.

Az influenszer-élet

Nem egyszerű az élet, ha minden tettednek és cselekedetednek súlya van. Külső szemlélőként sokan megbélyegzik az influenszerek munkáját és egyszerű pénzszerzési lehetőségnek tartják, viszont sokkal több rejtőzik mögötte, mint első blikkre gondolnánk.

forrás: Magneoton

Rajongók, szimpatizánsok százezrei követik kedvenceik életét napról napra, percről perce, és isszák szavaikat. Réka is kihangsúlyozta, hogy a felelősség óriási, és bizony végig kell gondolnia, milyen fontos üzenetek mellett szeretne kiállni, melyek azok, amikkel azonosulni tud. Szerinte a legfontosabb, hogy megtalálja az arany középutat.

Úgy gondolom, hogy hatalmas felelősség van rajtunk, fontos, hogy példát tudjunk mutatni. Illetve, nagyon nehéz az is, hogy megtartsam azt az egészséges arany középutat, hogy mit osztok meg, mit nem osztok meg, mit szabad, mit nem, mi az, ami már sok, mi az, ami még belefér, mi az, ami már nem fér bele.

Majd hozzátette,

három éve foglalkozom ezzel. Így most már eljutottam arra a szintre, hogy tudatosan kezelem azt, hogy mit szeretnék [a követőimmel] megosztani, és milyen értékeket és üzeneteket szeretnék hangsúlyozni a felületeimen.

Mélyebbre haladva a témában szó esett az egyik legfontosabb tényezőről, ami az influenszer-élethez elengedhetetlen: a hitelesség. Hiába hangozhat elcsépeltnek a gondolat, de hosszútávon kizárólag akkor fogjuk magunkat jól érezni, ha azonosulni tudunk a dolgokkal, amikhez nevünket, arcunkat, nem mellesleg időnket és energiánkat is adjuk, legyen itt szó üzleti megkeresésről, különböző kollaborációkról vagy lehetőségekről. Réka például kizárólag olyan cégek kampányaihoz adja magát, amiknek üzenetével, tevékenységével és képviselt értékeivel 100%-ig képes azonosulni.

Szerintem fontos, hogy tényleg önmagunkat adjuk, ne hazudtoljuk meg azt, akik vagyunk.

Miután kiveséztük az alapokat, megkértük, hogy adjon egy kis ízelítőt, hogyan is telnek egy influenszer napjai a való életben. Válasza alapján egy dolog biztosan leszűrhető: Magyarország egyik kedvenc véleményvezére bizony szereti a rendszerezett napokat. Hiába mondta, hogy nincs egy tipikus napja, hiszen mindegyik teljesen más, mégis van egy dolog, ami visszatérő motívum az életében – a reggeli kávé.

Reggel megiszom a kávémat, enélkül nem indul el a napom.  Ezután válaszolok az e-mailekre, felveszem a videókat, elkészítem a képeket. Sok időt szánok az utómunkázásra, például a videóvágásra.

Természetesen nem csak a munka teszi ki egy átlagos napját, hanem magánéletére is fordít időt.

Együtt vagyok a párommal, most már vőlegényemmel, a kutyáimmal, és pihenek.

Majd következő nap minden kezdődhet elölről, de csak egy kis tervezgetés után.

Nagyon sokat agyalok már azon, hogy másnap mi lesz, másnap hogyan fogom megcsinálni a feladataimat, és sok időt fordítok a kreatív koncepciókra is.

forrás: Magneoton
Ha léteznének kutyainfluenszerek… várjunk csak!

Onnantól kezdve, hogy bemutatta első kutyusát, akiről videó is készült, nem volt megállás. Rajongói egyik pillanatról a másikra szerelembe estek, később pedig mind a három négylábú kiemelt figyelmet kapott tőlük. Természetes volt, hogy belekerülnek a lányok a videókba, fel-fel kerülnek Instagram-ra, hiszen Rékáék mindennapi életének fontos részévé váltak. Viszont arra még Ő sem számított, hogy kész rajongótábora lesz a kutyusoknak.

Annyit nyaggattak, hogy csináljak nekik külön oldalt! Eleinte nagyon nem szerettem volna, mert úgy gondoltam, hogy felesleges egy kutyusnak külön oldal. De végül annyi üzenetet kaptam ezzel kapcsolatban, hogy elkészítettem.

https://www.instagram.com/p/B-KzSiaAMuP/?utm_source=ig_web_copy_link

A cukiság-mérőnket pedig másodpercek alatt kiütötte a profil. A masszív rajongótábor előttük is új ajtókat nyitott meg.

Álmomban nem gondoltam volna, hogy 30 ezer követőjük lesz, és hogy ők is kapnak megkereséseket, nekik is lesznek együttműködéseik. Elképesztő!

Mindenképp csekkoljátok le őket!

Színes haj, kedves mosoly

Mára már Réka egyik védjegyévé vált a színes frizurája, ami nem csoda, hiszen mindig eltalálja a tökéletes, pasztelles árnyalatokat. Láthattuk már kékben, lilában, de rózsaszínben is pompázni. Ez pedig egy olyan kifejezőeszköz, mely segített neki az önmegvalósításban, viszont nem a tinédzserkori lázadás ihlette őket.

Mindig is nagyon tetszettek a kicsit extrémebb külsejű emberek és szerettem volna tényleg megvalósítani azokat a külső jegyeket magamon, amikre régóta vágytam, ilyen például a hajszín vagy a tetoválás.

forrás: Magneoton

Kérdeztük arról is, mi a helyzet a megvető pillantásokkal, valamint a kritikákkal, melyeket a mai közösségi média felületeken előszeretettel osztogatnak kanapéhuszárok. Meglepő választ kaptunk, ugyanis elmondása szerint az, hogy Ő ezt be meri vállalni, sokaknak inkább erőt ad abban, hogy Ők is kiteljesedjenek és meghozzanak egy olyan döntést, amit mélyen szeretnének, de félnek a reakcióktól. Rékához pedig özönlenek a pozitív vélemények: sok olyan követője keresi meg történetével, aki miatta mert lépni és cselekedni.

Rengetegen írnak annak kapcsán, hogy mennyire bátor vagyok, a hajszínváltoztatás miatt.

A rajongói visszacsatolás pedig elengedhetetlen ebben a szakmában. Végülis mi másból ítélhetné meg egy véleményvezér azt, hogy a helyes úton halad, ha nem abból, hogy követői személyes történeteiket osztják meg vele, melyben Ő maga volt az a személy, aki miatt a változás végbement?

Nagyon sokan írták, hogy az én hatásomra és inspirációmra való tekintettel Ők is befestették a hajukat, piercinget szúrattak vagy megcsináltatták az első tetoválásukat. Fontosnak tartom ugyanakkor azt is, hogy nem ezeket sorolom a fentebb említett „érték” kategóriába, de ezeken a példákon keresztül könnyen bemutatható, hogy milyen hatást tudunk gyakorolni a követőkre és mennyire hangsúlyos az értékes üzenet kommunikálása is.

Persze nem mindig, minden fenékig tejfel. Sajnos Réka életében is voltak mélypontok, például középiskolai évei során. Erről a FemCafé-nak is mesélt, sőt még egy videót is készített róla. Amíg például Instagram-ról secperc alatt ki lehet jelentkezni, ha beszólogatnak, addig a való életben ez nem így működik. Nap, mint nap meg kell élni a történéseket, nincs se radír, se törlés funkció.

Hosszú idő kellett ahhoz, hogy el tudjam ezeket a dolgokat engedni és hogy újra több önbizalmam legyen.

Biztosan sokunk jár(t) hasonló cipőben iskolai tanulmányai során, így megkérdeztük, hogy mi az, amit meríteni tudott ebből, majd hasznosítani is a későbbiekben. Ha kizárólag egyetlen dolgot tervezünk tovább vinni magunkkal ebből az interjúból, azok Réka következő sorai legyenek:

Megerősödtem és megtanultam kezelni ezeket a negatív konfliktushelyzeteket, már nem érintenek meg engem annyira a negatív szavak, a rossz kommentek. Már megtanultam őket kezelni és nem érdekelnek annyira, hiszen tudom, hogy, mit szeretnék elérni.

Amikor egy álom beteljesül

14 éves kora óta van jelen a média világában, így nem csoda, hogy egykori kedvenceiről, ma már kollégáiról, teljes mértékben tisztelettel és alázattal beszél. Két hazai és két külföldi előadót nevezett meg, akikkel szívesen dolgozna, egyikük dalát már hallhattuk régebben az Ő előadásában is.

Odettel nagyon-nagyon szívesen csinálnék egy dalt, Ő rá nagyon régóta felnézek és elképesztően jó előadónak tartom. Illetve aki még nekem nagyon szimpatikus és szerintem nagyon jó dalai vannak, az Kállay-Saunders András.

Majd áttértünk a nemzetközi vizekre is. Elmondása szerint Dunát lehetne rekeszteni kedvenceivel, kiemelte fiatalkori bálványát, Avril Lavigne-t, illetve, ha tehetné és visszaforgathatná az időt, Avicii-vel kollaborálna.

A külföldi előadókat órákig tudnám sorolni.

És ha már kollaboráció: az elmúlt hetekben jelent meg legújabb dala, a Minden jót, melyen Lotfi Begivel dolgozott együtt. Elárult pár kulisszatitkot is ezzel kapcsolatban, többek közt azt, hogy egy nagyobb projekttel készültek a közös dalukhoz, ami végül sajnos meghiúsult.

Novemberben írt nekem egyik nap a kiadóm, a Magneoton, hogy Lotfi Beginek elkészült egy dala, és szeretne hozzá egy énekesnőt, mi pedig rád gondoltunk.

Amint sikerült összehozni a két művészt, nagyon hamar megtalálták a közös hangot.

Amikor meghallgattam a dalt, rögtön tudtam, hogy ez annyira illik a hangszínemhez, a dallamvilágomhoz, tudtam vele azonosulni! Rögtön felénekeltem egy demót, amit át is küldtünk Beginek. Körülbelül 3-4 nap múlva már mentem is a stúdióba felénekelni. Elképesztően gyorsan zajlott le az egész!

A dalhoz eredetileg egy nagyobb költségvetésű videó is készült volna, mely a tervezés stádiumában megrekedt, hiszen felütötte a fejét a koronavírus-járvány.

Szerettünk volna hozzá egy nagyszabású klipet leforgatni, amit már február-március környékén el is kezdtünk tervezgetni, de akkor jött a koronavírus, a jelenlegi helyzet, ezért találtuk ki azt az alternatívát, hogy egy lyrics videót fogunk hozzá készíteni, szuper grafikával kiegészítve. Nagyon örülök, hogy így meg tudtuk oldani, és egy videóval ki tudtuk hozni a dalt.

Pedig nagyon kíváncsiak lettünk volna az élőszereplős verzióra is, hiszen Réka kisfilmjei csodaszép látványt nyújtanak, így nem meglepő, hogy összesen már több, mint 3 millió megtekintésnél járnak. Legutóbbi videója a Láss Belém c. dalához készült el, melynek bizonyos részeit a bécsi vidámparkban, a Praterben forgatták.

Ki tudja, mit hoz a jövő

Természetes, hogy ilyen fiatal tehetség, mint Réka, tele van motivációval és tervekkel, melyekhez nagyon szurkolunk, hogy beteljesüljenek. De vajon mik is ezek pontosan?

Elmesélte, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni zenei karrierjére. Egyik nagy vágya, hogy hazai színekben indulhasson az Eurovíziós Dalfesztiválon, ezért pedig mindent meg fog tenni, hogy megvalósítsa.

https://www.instagram.com/p/B_kZ4xIl6pF/?utm_source=ig_web_copy_link

A dalfesztiválon kívül megannyi tervet és elképzelést sorolt fel. Alig várja, hogy újra stúdiózhasson és tovább egyengethesse zenei karrierjét.

Nagyon remélem, hogy hamarosan vége lesz a karanténnak, és utána újra elmehetek a stúdióba, fel tudunk venni új dalokat, forgathatunk klipeket és végre elkezdhetek koncertezni.

Végül pedig elhúzta előttünk a mézesmadzagot és megemlítette, hogy tervben van debütáló korongjának elkészítése is.

Összefoglalva talán az [a legnagyobb célom], hogy minél inkább beleássam magam a zenei életbe, minél aktívabb legyek ezen a téren is, és esetleg kiadjak egy albumot is

– mesélte Réka.

Réka tovább mesél a MUSICDAILY Instagram oldalán, ahol a ti kérdéseitekre válaszol videóüzenetben!

https://www.instagram.com/tv/B_7QxRjAxZ9/?hl=hu
Itt tudjátok követni Réka munkásságát: