Ezt hallgatják a keleti szomszédaink: a román popzene napjainkban

Az oké, hogy INNA-t és Alexandra Stant ismerjük, de mizu a többiekkel? 

Nyáron már olvashattatok arról, hogyan is fest manapság az olasz popzenei szcéna, most pedig Románia felé vesszük az irányt. Az országból két énekesnőnek, INNA-nak és Alexandra Stannek is sikerült világhírnévre szert tennie, így őket már jól ismerjük, de vajon mi újság a többiekkel? Egy biztos: a román előadók többségének még a hideg, téli napokba is sikerül nyárias életérzést csepészni a latinos dallamokkal, a fülbemászó dalaikat pedig garantáltan nem verjük ki a fejünkből egyhamar. Nézzük hát, mit hallgatnak mostanság a keleti szomszédaink!

Olivia Addams

Olivia Addams elmondása szerint szinte előbb tanult meg énekelni, mint beszélni, és ennek meg is lett az eredménye: már gyerekkorában külföldi fellépései voltak Japánban, Kínában és az Egyesült Államokban. Tanulmányai befejeztével, melyet Németországban végzett, teljes gőzzel vágott neki zenei karrierjének. Eddig olyan slágereket tudhat maga mögött, mint a “Sick Lullaby”, a “Love Games”, mely Magyarországon is nagyot szólt, és az egyik legfrissebb, a “Dumb”. Amellett, hogy énekesnő, a TikTokon is hatalmas népszerűségnek örvend, és a hangját sem fél hallatni olyan ügyekben, mint például az iskolai zaklatás.

WRS

A wrs projekt 2020-ban indult útnak, és a deep house/elektro kedvelői azonnal beleszerettek a zenéjébe. Eddig 5 dalt jelentetett meg, köztük a “why”, a “hadi”, és a “no weight” melyek nagy népszerűségnek örvendenek a Balkánon és Kelet-Európa számos országában.

INNA

INNA-t valószínűleg senkinek sem kell bemutatni: valóságos bombaként robbant be a zenei színtérre “Hot” című slágerével 2008-ban, azóta pedig nincs megállás. Eddig 7 albumot tudhat maga mögött, köztük a legfrissebb, alig 4 hét alatt készített “Heartbreaker”, és az egyik leghíresebb román előadóként tartják számon, hiszen nemzetközi szinten is hatalmas sikernek örvend. Szinte az egész világot végigturnézta, így hazánkban is többször járt fesztiválokon, de saját koncertet is adott már. Az énekesnővel még májusban volt szerencsénk interjút készíteni, ezt ide kattintva tudjátok elolvasni.

Irina Rimes

Irina művészi, utánozhatatlan zenéjével és stílusával lopta be magát a hallgatóság szívébe, manapság pedig már Románia egyik legkülönlegesebb előadójaként tartják számon. Első kislemeze, a “Visele” hosszú hónapokon át uralta hazája slágerlistáját, majd hamar meg is érkezett első korongja, amit azóta eddig még kettő követett. A legutóbbi idén májusban jelent meg “Pastila” címmel, mely az első trap projektje, és kétségkívül az eddigi legszínesebb anyaga.

Minelli

Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy Minelli a román dance egyik királynője! Pályafutását egy Wassabi nevű lánybandában kezdte több, mint egy évtizeddel ezelőtt, majd első szóló kislemeze, az “Empty Spaces” nem kevesebb, mint 15 ország slágerlistájának az élén kötött ki. Azóta sorra ontja magából a jobbnál jobb dance trackeket, mint például az eddigi legnagyobb slágere, a “Mariola”, vagy az INNA-val közös “Discoteka”. Nem csak énekesnőként, de dalszerzőként is roppant tehetséges: minden egyes számának a szövegét ő jegyzi, emellett pedig más előadóknak is előszeretettel ír dalokat.

Alexandra Stan

Alexandra Stant 2010-ben ismerte meg a nagyvilág “Mr Saxobeat” című megaslágerének köszönhetően, azóta pedig 4 albummal örvendeztette meg a rajongóit. Minden egyes lemezével más-más stílusban próbálja ki magát, a 2021 elején érkező “Rainbows” pedig, melyről részletesen is mesélt nekünk a vele készült interjúban, eddigi legszínesebb munkájának ígérkezik. Jövőre a tervek szerint az első magyar koncertjére is sor kerül, amit már alig vár, hiszen elmondása szerint nagyon szeretne már újra ellátogatni hozzánk. Az új korongról már több dalt is hallhattuk, köztük a pörgősebb “Tikari”, és “I Think I Love It”, illetve a visszafogottabb, érzelmesebb “Take Me Home” és “Obsesii”. 

Roxen

Roxent hamarosan egész Európa megismerheti, ugyanis ő képviseli Romániát a 2021-es Eurovízión. Egészen 7 éves kora óta énekel, mi több, saját bevallása szerint a zene mentette meg az életét. Karrierjét 2019-ben kezdte, azóta pedig több tucat dallal örvendeztette meg a hallgatóságát, köztük az “Alcohol You”, mely a 2020-as Eurovízión csendült volna fel élőben, ha a műsort nem húzza keresztbe a vírusjárvány. Jövőre azonban a fiatal énekesnő egyedi stílusával és hangjával szinte biztosan előkelő helyezést ér majd el a versenyen.

Antonia

Antonia az Egyesült Államokban nevelkedett, ahova 5 évesen költözött ki a szüleivel. Első szerelme a modellkedés volt, de a zene is nagy szerepet töltött be az életében 10 éves kora óta. 18 évesen aztán visszatért Romániába, és ekkor adta ki első dalát “Roses On Fire” címmel, mely nem csak hazájában, de a környező országokban is nagyot szólt. Innentől fogva főként az énekesi karrierjére fókuszált, de persze a modellkedést sem hagyta el teljesen, és a mai napig szívesen adja az arcát neves márkák kampányaihoz. Idén 4 dallal is megörvendeztette hallgatóit: a “Lie I Tell Myself” és a “Como ¡Ay!” pörgősebb, bulizósabb szerzemények, míg a “Muți”-ban és a “Rebound”-ban az érzelmesebb oldalát csillogtatta meg.

Alexia

Bár Alexia még csak középiskolás, fényes jövő áll előtte, hiszen hazájában ő jelenleg az egyik legizgalmasabb új előadó. A nagymamája tanította meg énekelni, így kiskorától fogva érdeklődött a zene iránt, majd miután kipróbálta magát különböző versenyeken, eldöntötte: mindenképpen ezzel szeretne foglalkozni a jövőben is. Az álmai idén kezdtek el valóra válni, mikor is megjelent első kislemeze, a DJ Project-tel közös “Cronic”, azóta pedig még két dalt adott ki “Pentru Tine” és “Infinity” címmel. A fiatal énekesnő eddig inkább az érzelmes oldalát mutatta meg a nagyközönségnek, ami nem csoda, hiszen hitvallása szerint a zene költészet is egyben.

Diana V

Diana V egy 20 éves, feltörekvő énekesnő, aki tökéletesen képviseli a generációját a popzenei szcénában. Egészen 3 éves kora óta érdeklődik a zene iránt, meglepő módon pedig legnagyobb insprációja nem más, mint Aretha Franklin! Elmondása szerint az éneklés számára olyan, mint a levegő: nem bír meglenni nélküle. Első kislemeze, a “Bad Girls Get Lonely Too” idén februárban jelent meg, találóan pont Valentin-nap előtt egy nappal. Második szereménye, a “Gotham” nyáron érkezett meg, és jóval elvontabbra és experimentálisabbra sikeredett, mint a popos elődje. Az biztos, hogy még sokat fognak hallani a hazájában, és akár nemzetközi szinten is róla a jövőben!