Viva Italia!- Az olasz popzene napjainkban

Az olasz nyelvet a világ egyik legszebb és legdallamosabb nyelvének tartják. Miért van tehát, hogy a spanyol nyelvű slágerekhez képest kevés olasz dallal találkozunk a rádiók lejátszási listáin vagy a slágerlisták élén? A cikk végére ti is belátjátok, bár kevesebben beszélik az olasz nyelvet a világon dalaik éppen akkora figyelmet érdemelnek mint spanyol társaiké.

Kezdjük rögtön a tavalyi év legnagyobb olasz slágerével, ami az Eurovíziós Dalfesztivál színpadán is képviselhette országát és nem mellesleg a második helyet zsebelte be. Mahmood Soldi című dala 157 millió megtekintésnél jár a YouTube-on és nagy rajongótábora tett szert az Eurovízió óta, Gioventù Bruciata című albuma is közönségkedvenc.

Egyiptomi származása révén Barrio című számában a tradicionális arab zene hangzásvilága köszön vissza, míg Rapide című balladájában a nagyívű érzelmekre helyezi a hangsúlyt.

A következő énekes Fred De Palma az olasz reggaetón zene legfőbb képviselőjének tartja magát és minden nyáron a legnagyobb olasz slágereket ő szállítja. Malumához, vagy J. Balvinhoz lehetne őt hasonlítani. Célkitűzése az olasz zene népszerűsítése világszerte ami sikerül is neki hiszen az Una volta ancora és az Il tuo profumo című igazi nyári slágerek is igen nagy népszerűségnek örvendenek.

A tavalyi nyár elengedhetetlen két slágere volt Olaszországban Baby K Playa című dala és Benji & Fede párosának Dove e Quando-ja. Ha voltál tavaly olasz tengerparton ezeket a számokat is biztosan hallottad.

Végül pedig két olyan dalt hoztam nektek amelyekben az olasz nyelv szépsége úgy mutatkozik meg, hogy hallattán az is elérzékenyül aki esetleg nem érti a szöveget. Egyikük közülük az idei olasz eurovíziós induló Diodato Fai Rumore című szerzeménye, a másik pedig Marco Mengoni érzelmes száma remek videóklippel a Duemila volte.

Remélem sikerült meghozom a kedveteket az olasz zene hallgatásához (a cikkben található dalok alapján összeállított Spotify lejátszási listánkat alább megtaláljátok, kövessetek be minket ott is), mindenképpen írjátok meg kommentekben a ti kedvenceiteket vagy ha esteleg kihagytam valamit. Ciao a tutti!