© Oltin Dogaru

„Az egyik legjobb szilveszteremet Budapesten töltöttem” – exkluzív interjú Alexandra Stannel

Angol változat / English version

Alexandra Stan valódi bombaként robbant be a zenei színtérre egy évtizede, mikor is megjelent a hatalmas sikernek örvendő Mr Saxobeat című slágere. A dal amellett, hogy számos európai ország toplistájának az élén landolt, felkerült az amerikai Billboard Hot 100-ra, sőt, még Selena Gomez is feldolgozta élőben. Azóta nincs megállás a román popdíva számára: eddig négy albumot tudhat maga mögött, az ötödik lemeze pedig, melyről részletesen is mesélt nekünk, vészesen közeleg, és eddigi egyik legszínesebb munkájának ígérkezik.

A korong első kislemeze, az I Think I Love It még tavaly júniusban látott napvilágot, ezt pedig idén 4 új dal követte, köztük a latinos hangzású Tikari, és a Paul Damixie-vel közös Bandit.

Az énekesnőt egy sajtónapján kaptuk el két interjú között egy Zoomos beszélgetésre, bár egyből megjegyezte, hogy fizikailag sem vagyunk annyira távol egymástól:

Itt vagyok amúgy a közeletekben, Marosváráshelyen. Nincs messze a határtól, így sok magyar él itt.

Alexandra mesélt nekünk az eddigi karrierjéről, az új albumáról, az inspirációiról, az Álarcos énekesről, elárulta, hogy melyik a kedvenc magyar étele, milyen magyar szavakat ismer, sőt, még a magyar rajongóinak is üzent – exkluzív interjú Alexandra Stannel.

Különleges alkalom ez, hiszen egész karriered során ez az első magyar interjúd!

„Igen, nekem is úgy rémlik. Léptem már fel Magyarországon, Budapesten, de azt hiszem, interjút még soha nem adtam ott.”

Már több, mint egy évtizede vagy a zenei pályán. Hogyan tekintesz vissza az eddigi karrieredre?

Teljesen úgy érzem, mintha csak a karrierem első évében lennék!

„Pedig már sok éve kezdtem, kiadtam négy lemezt, a soron következő lesz az ötödik, de mégis az az érzésem, hogy egy teljesen új kezdet áll előttem. Egy teljesen új fejezet, aminek töretlen energiával kezdek neki, és úgy érzem, nincs semmi vesztenivalóm. Őrület, hogy elrepült ez a tíz év!”

Mi volt az eddigi legmeghatározóbb pont az életed és a karriered során?

„Rengeteg pillanat volt, ami megváltoztatta a karrierem, de a legelső és legfontosabb a debütáló albumom, és az első kislemezem, a Mr Saxobeat megjelenése. Ez az eddigi leghíresebb dalom, és emiatt tartok ott, ahol ma tartok. Ezáltal ismertek meg az emberek világszerte, ennek köszönhetően utazhattam körbe a világot, és csinálhatom azt, amit szeretek. Aztán jött a második lemezem, az Unlocked, ami szintén nagyon különleges volt számomra. Rengeteg különböző producerrel dolgozhattam rajta, így elég színes lett az anyag, és zeneileg rengeteg tapasztalatot adott nekem. Ez szintén egy nagyon meghatározó pontja volt a karrieremnek.”

Melyik a kedvenc, és a legkevésbé kedvenc dalod, amit valaha kiadtál?

„Nem hinném, hogy van legkevésbé kedvencem… Talán az első albumon van egy két dal, a Crazy, vagy a Ting-Ting… Nem mondanám, hogy nem szeretem őket, csak egy kicsit… bugyuták? Dalszerzőként ezek voltak az első próbálkozásaim, szóval nincsenek annyira profin megírva, a szövegeik meg egy kissé butácskák…”

De egyik dalomra sem mondhatom, hogy nem szeretem, hiszem olyanok számomra, mintha a gyermekeim lennének! Az összeset szeretem!

Melyik dalodat sikerült befejezned a leggyorsabban?

„A leggyorsabban? Igazából rengeteg dalom van, amit pikk-pakk megírtam, ilyen például a legutóbbi, a Tikari is. Az irtó gyorsan összeállt. Elmentem a stúdióba, a producerem megmutatta az alapot, én pedig elkezdtem írni rá. Aztán felhívtuk LiToot, a srácot, aki rappel benne, ő segített befejezni a szöveget. Egy óra alatt megvoltunk vele, és elég gyorsan fel is énekeltem.”

© Oltin Dogaru

Eddig négy lemezzel örvendeztette meg a rajongóit Alexandra: a debütáló anyagát, a 2011-es Saxobeats-et három évre rá az Unlocked követte, majd a 2016-ban megjelent Alesta után a Mami című albumot 2018-ban kaptuk meg. Mindegyiken egy kicsit más oldalát csillogtatta meg, más és más zenei stílusokat kipróbálva. Szerencsére már úton van a folytatás, hiszen jövő év elején jelenik meg az énekesnő ötödik korongja, a Rainbows. És hogy készen van-e már a lemez, vagy még dolgozik rajta? Erről is mesélt nekünk.

Majdnem készen van az új lemezem. Már csak egy-két dalt kell újra felénekelnem, így azt mondanám, 90%-ban készen van.

„Ezen kívül még hátra van a fotózás, le kell forgatnunk pár videót, és megterveznünk a dizájnt. A fejemben már összeállt egy kép, úgyhogy a csapatommal most tervezzük meg a sminket és egyebeket. Egy szuper koncepciót találtunk ki!”

Természetesen a járvány az olyan kreatív folyamatokat is megnehezíti, mint például a forgatás, vagy a stúdiózás.

„Eddig arra vártunk, hogy vége legyen, és reméltük, hogy ez mielőbb bekövetkezik, hogy többet tudjuk forgatni és stúdiózni is. De aztán Romániában most minden megváltozott, és sajnos csak rosszabb lett a helyzet. Meglátjuk, hogyan sikerül megoldanunk, de valószínűleg kisebb, csak pár emberből álló csapattal fogunk dolgozni.”

Hogyan jellemeznéd az új lemezedet 3 szóban?

„Szerelem, zene, színek.”

És miért pont Rainbows lett a címe? Mit jelent ez számodra?

„Először is azért választottam, mert idén töltöttem be a 31-et, és a szülinapomon elutaztam a hegyekbe, egy Máramaros nevű helyre. Itt van Románia szívében, a hegyekben, a neve pedig azt jelenti, hogy csodaország.”

Pont a szülinapomon láttam egy szivárványt, egy teljes szivárványt az egyik hegycsúcsról. Elgondolkoztam, hogy az elmúlt 10 évben mennyit fejlődtem emberileg és művészileg is. De főleg emberileg.

View this post on Instagram

Happy Birthday to me! ???‍♀️??

A post shared by Alexandra Stan (@alexandrastantheartist) on

„Mindig is szerettem volna minél több tapasztalatot gyűjteni. Egyesek megpróbálták megmondani nekem, hogy „így kell öltözködnöd” vagy „csak egyféle irányba indulhatsz el: ha dance zenét csinálsz, maradj annál, ha pop zenét, maradj annál, ha elegáns ruhákat viselsz, mindig úgy kell öltöznöd”.”

Egy ideig próbáltam eszerint élni, de aztán rájöttem, hogy ez számomra lehetetlen, hiszen olyan vagyok, mint egy szivárvány.

„Egyik nap felkelek, és fiúsan öltözök, másnap pedig már a lehető legcsajosabb ruháimat fogom felvenni. Egyik nap úgy érzem magam a testemben, mint egy meleg lány, másnap pedig úgy, mint egy meleg srác. Nagyon fontos számomra, hogy minden oldalamat, minden tapasztalatomat teljes mértékben megélhessem, emberként és művészként is, akárcsak egy szivárvány.”

A szivárvány a világ összes színében pompázik, és én is pont ilyen vagyok. Ezért lett az albumom címe Rainbows.

Az utóbbi kislemezeid közül az Obsesii és a Take Me Home inkább visszafogottabb, érzelmesebb szerzemények, míg az I Think I Love It, a Tikari, és a Bandit sokkal pörgősebb, bulizósabb dalok. A kettő közül melyik hangzás jellemzi jobban az albumodat?

A lassabb dalok, mint az Obsesii vagy a Take Me Home, ezek történeteket mesélnek el. Az én történeteimet.

„A kapcsolataimról, az életemről, az érzelmeimről szólnak, hiszen néha én is szomorú vagyok, van, hogy rossz kedvem van, de úgy gondolom, ez aranyos módon jelenik meg ezekben a dalokban. Mindenképp ki akartam adni őket, annak ellenére, hogy a rajongóim mindig inkább pörgősebb, dance zenét várnak tőlem. De előadóként szerintem leginkább a pop, a dance, és a diszkó vibe-ok jellemeznek. Például a következő román kislemezem egy retró, ’80-as éveket idéző diszkó szám lesz. A dance zene most nagyon nyitott. Nem tudsz valamire rámutatni, és azt mondani, hogy „ez dance” vagy „ez nem dance”.”

Tudjátok, minden, amire lehet táncolni, az dance.

„Sőt, mostani viszonylatban én még a latin és reggaeton stílusokat is ide sorolnám.”

Az Obsesii-ben románul énekelsz, a Tikari-ban spanyolul, rengeteg angol dalod van, karriered során pedig francia szerzeményeket is adtál már ki, például az egyik legnagyobb slágeredet, az Ecoute-ot, vagy az Ou La La-t. Melyik nyelven énekelsz a legszívesebben?

„Számomra egyértelműen angolul a legkönnyebb írni és énekelni. Sokkal egyszerűbben megy, mint akár az anyanyelvemen, hiszen nem írtam még sokat románul, így nehezemre esik megtalálni a megfelelő szavakat. A spanyolt is nagyon szeretem, mert egy elképesztően nyitott nyelv és latin eredetű, szóval rettentően színes is. Igazából az elmúlt hónapokban megfogadtam, hogy többet fogok spanyolul írni, hiszen tudom, hogy a rajongótáborom nagy része Spanyolországból, illetve latin-amerikai országokból, Mexikóból, Brazíliából, származik, ezáltal szeretnék közelebb kerülni hozzájuk. De nem csak miattuk. A latin zene most mindenhol a reneszánszát éli, szinte mindenki latin zenét csinál. És hát mi magunk, románok is latinok vagyunk!”

© Oltin Dogaru
Zeneileg kik a legnagyobb inspirációid?

A legnagyobb inspirációim mindig is a nagy előadók voltak, mint Madonna, Kylie Minogue, Rihanna, vagy Michael Jackson.

„Eszméletlenül inspiráló dolgokat csináltak, tulajdonképpen minden előadó munkásságát befolyásolták. Mellettük pedig ott vannak még azok a kisebb, inkább underground művészek, akiket nem sok mindenki ismer, de nagyon érdekesek és kreatívak. Néha direkt keresgélek utánuk, mert szuper ötleteket lehet meríteni a munkásságukból. Tudjátok, igazából ez az, amit mi, előadók csinálunk. Nem hinném, hogy bárki is lehet 100%-ig eredeti. Különböző trendeket kreálunk, ezeket követjük és keverjük egymással.”

Természetesen nem csak más előadók munkásságából merít ihletet Alexandra: dalszerzőként főleg a személyes tapasztalataiból, illetve a párkapcsolataiból nyer inspirációt, melyekről őszintén énekel a dalaiban.

„Teljesen hétköznapi dolgok is inspirálnak, mint például a kapcsolataim. Vannak román és angol dalaim is, amiket ez ihletett. Akár csalódott, akár boldog vagyok, arról fogok írni, ahogy éppen érzem magam.”

Őrület, de néha ki kell adnom egy dalt ahhoz, hogy pontosan meg tudjam mondani, milyen is volt egy adott kapcsolatom!

A zenei stílusod folyamatosan változik, ezért is vagyunk annyira izgatottak mindig, mikor új dallal jelentkezel. Kreatív szempontból mivel motiválod magad a stúdióban?

„Úgy gondolom, hatalmas szerencsém van ilyen szempontból, hiszen elképesztően jó producerekkel vagyok körülvéve. Az évek során számtalan emberrel dolgoztam már, de nagyjából tavaly óta ez lecsökkent háromra vagy négyre. Rettentően összekovácsolódtunk, mint csapat, így már ismertnek kívülről-belülről. Ha éppen dalt írunk, vagy felvétel van, és úgy érzem, hogy valamit nem tudok elég jól megírni, vagy elég jól felénekelni, rengeteget motiválnak. Tisztában vannak vele, hogy mindig tudok egyre jobb és jobb lenni, ezért mindig arra ösztönöznek, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból és folyamatosan fejlesszem magam.”

Melyik előadókkal dolgoznál együtt a legszívesebben?

„Rengeteg mindenkivel! Ha a latin zenére gondolok, akkor mindenképp J Balvinnal írnék és énekelnék együtt a legszívesebben, ő hatalmas inspiráció számomra. Britney Spears, Kylie Minogue, The Weeknd, Drake… Nagyon szeretem Drake-et.”

Ha egyszer összejönne, hogy együtt írjunk és stúdiózzunk Drake-kel, vagy The Weeknd-del, az olyan érzés lenne számomra, hogy „oké, megcsináltam, most már boldogan halhatok meg!”.

2020 egy fura év volt mindenki számára, tulajdonképpen az egész világ megállt egy kicsit. Neked hogyan sikerült megbirkóznod ezzel a helyzettel, hogyan maradtál pozitív?

„Pont ma gondolkoztam ezen. Egy csomó olyan mémet láttam, hogy „december 31-én mindannyian kívánjuk azt, hogy 2020 el legyen felejtve” meg hasonlók. Őszintén szólva, nekem nem volt olyan rossz ez az év. Az első pár hónapban voltak fellépéseim, aztán jött ugye a karantén. De én szinte áldásként éltem meg, mert lett időm arra, hogy kicsit magamba nézzek, és elgondolkozzak azon, hogy mik a legfontosabb dolgok számomra főleg emberként, de művészként is. Befejeztem a dalaimat, sok időt töltöttem a családommal, összekaptam az életemet, és megterveztem mindent, ami most fog történni a karrieremben.”

Most kel életre minden, amin az elmúlt hónapokban dolgoztam, emiatt pedig rettentő hálás és boldog vagyok, így nem mondhatom, hogy 2020 egy elcseszett év lett volna számomra.

„Sőt, az eddigi egyik legjobb évem volt, hiszen esélyt kaptam arra, hogy újra tervezzem az életemet, és mindent helyrehozzak benne. Ráadásul, mivel Constanțaban élek, pont a tengerparton, az egész nyarat egy szabad strandon töltöttem! Eddig nem is tudtam, hogy mennyire jó az a strand! Mit mondhatnék még? A tengernél pihentem, énekeltem, a barátaimmal voltam, és rengeteget dolgoztam új zenéken. Egyáltalán nem panaszkodhatok, személy szerint nagyon jó évet tudhatok magam mögött.”

© Oltin Dogaru

A díva többször járt már hazánkban, sőt, még magyar barátai is vannak. Az eredeti tervek szerint idén májusban láthatta volna a magyar közönség a Budapest Park színpadán, a Total Dance Festival szervezésében, ám a fellépés jelenlegi állás szerint jövő május 15-re halasztódik. Ez lesz Alexandra első magyar nagykoncertje, így faggattuk arról is, vajon tervez-e bármi különlegeset az alkalomra.

„Remélhetőleg addigra megtanulok pár magyar szót, mivel vannak barátaim itt Marosvásárhelyen, akik beszélnek magyarul. Az egyik nagyon jó barátom magyar, és Tordán él. Elképesztően szuper DJ, imádom a zenéjét, szóval az is lehet, hogy közösen csinálunk valamit a magyar rajongóknak. Miért is ne?”

Már nagyon szeretnék újra ellátogatni hozzátok, hiszen az egyik legjobb szilveszteremet is Budapesten töltöttem!

„Az utcán ünnepeltünk, nagyon király volt. Emlékszem, irtó részeg voltam aznap este, mert pálinkát ittunk, és mivel kint rettentően hideg volt, bementünk egy bárba, ahol pezsgőztünk, a végére pedig már elég készen voltunk. De az volt életem egyik legjobb szilvesztere!”

És most, hogy ilyen közel vagyok Magyarországhoz, és egyre több magyar barátom van, sokkal közelebb érzem magam a kultúrátokhoz.

Ha már a magyar kultúráról van szó, próbáltál már bármilyen magyar ételt?

„Persze! Ittam ugye pálinkát, azon kívül pedig van itt a városban egy bolt, az a neve, hogy Petry, és nagyon szuper ételeik vannak. A kolbásztól kezdve, sajtokon át egészen a kenyérig, és mind magyar. Annyira, de annyira finomak! A barátaimmal mindig itt vásárlunk be otthonra. Egyébként pont tegnap beszéltünk róla, hogy mennyire király kajáik vannak! Most hétvégén pedig a hegyekben voltunk, és pár haverom csinált nekünk gulyást. Nagyon finom volt az is!”

Melyik a legszebb város, ahol valaha felléptél?

„Rengeteg van! Az egyik kedvencem Tokió, hiszen az a világ egyik legőrületesebb városa! Sohasem alszik, és mindig pörög az éjszakai élet, főleg tavasszal és nyáron. Annyira tele van élettel, és nincs olyan, hogy ne lennének tele az utcák, a technológia meg a zene pedig elképesztő! Imádom az egzotikusabb helyeket is, mint a Seychelle-szigetek. Mikor ott voltam, egy jachton léptem fel, na az egy igazán különleges élmény volt. Szeretem az európai városokat is, mint London vagy Párizs, de Ázsiát valamiért egy kicsit jobban. Talán azért, mert az ázsiaiak teljesen őrültek, ha bulizásról van szó! Tényleg, imádnak bulizni.”

© Oltin Dogaru
Ha nem énekes lennél, mivel foglalkoznál legszívesebben?

„Fogalmam sincs… Talán táncos lennék, vagy gitáros, bár igazából egy hangszeren sem tudok játszani.”

Szóval akkor is a művészvilágban tevékenykednél?

„Igen, teljes mértékben.”

Végtére is művész vagyok, és művésznek lenni hatalmas áldás.

„Azt csinálhatod, amit szeretsz, és ezért fizetést is kapsz, emellett pedig inspirálhatsz másokat, és úgy öltözködhetsz, ahogy csak szeretnél!”

Te voltál a Nyuszi az Álarcos énekes román verziójában. Mi jelentette a legnagyobb kihívást a műsorban?

„Vicces, mert nekem is elég nagy fogaim vannak, gondolom ezért kaptam én a Nyuszi jelmezét! Mert a valóságban is egy nyuszi vagyok! Amúgy a legnagyobb kihívást maga a jelmez jelentette. Az enyém volt a legnagyobb, a legkeményebb, és a legnehezebb, ráadásul az egésznek a súlya a vállamat nyomta. Odáig ért a kalap, és még azon volt maga a maszk, a nyuszi feje. Egyensúlyoznom kellett, mert a fej mozgott jobbra-balra, és csak egy apró résen láttam ki, nagyjából csak válltól lefelé láttam a dolgokat! Nem tudtam benne táncolni, és borzasztóan melegem volt, volt vagy 40 fok abban a jelmezben!”

Az egyik nyomozó régi ismerőse és kollégája, a szintén román szupersztár INNA volt, ez pedig vicces szituációkat szült már az első adás alkalmával is. A két énekesnő 2015-ben adta ki közös dalukat We Wanna címmel, és többször is felléptek vele együtt, így szinte lehetetlen volt, hogy INNA ne ismerje meg azonnal Alexandra hangját.

„Az egyik legviccesebb dolog az volt, mikor megtudtam, hogy INNA lesz az egyik nyomozó. Biztos voltam benne, hogy azonnal megismeri a hangomat, és így is lett! Már a legelső adásban mondta, hogy „ő Alexandra Stan, őt ismerem, kollégák vagyunk, megismerem a hangját!”. Nagyon reméltem, hogy nem esek ki emiatt már az első részben. De nagyon jó élmény volt. Kíváncsi voltam, hogy megismernek-e az emberek anélkül, hogy látnák az arcomat.”

Olyan dalokat adtál elő, mint a Sweet But Psycho Ava Max-től, vagy a Wrecking Ball Miley Cyrus-tól. Te választottad őket?

„Igen! Kaptam egy jó hosszú dallistát, de pár ötlettel saját magam rukkoltam elő, például az Ava Max és a Miley számokkal is. Igazából szerettem volna valami… klasszikust énekelni? De mindenképp legyen friss és új. Pár dal, amiket ajánlottak nekem, régebbi volt, de én inkább újakat akartam énekelni, mert a közönség hangulata néha leült egy kicsit, én pedig szerettem volna feldobni őket, hogy azt mondhassák „jé, ezt a dalt szeretem!”.”

Végül, de nem utolsó sorban, mit üzennél a magyar rajongóidnak?

„Hát, először is srácok, szeretném megköszönni nektek ezt az interjút.”

Üdvözlöm az összes magyar rajongómat, nagy, nagy, nagy ölelést és puszit küldök nekik!

„Épp itt vagyok a közeletekben, Marosvásárhelyen. Remélhetőleg hamarosan ellátogathatok hozzátok, hogy élőben énekelhessek nektek. Addig is figyeljétek az Instagram és a Facebook oldalaimat, hiszen nemsokára megjelenik az új albumom. Már tényleg csak pár hónap, kettő vagy három!”

Természetesen nem engedhettük útjára Alexandrát anélkül, hogy ne kérdeztük volna meg tőle, ismer-e magyar szavakat, a válasza pedig egy mosoly kíséretében a következő volt:

Igen, de csak csúnya szavakat ismerek. Azokat itt nem mondhatom ki!

Ezen felbuzdulva szerettük volna megtanítani neki a „szeretlek” szót, ám még mielőtt kimondhattuk volna magyarul, azonnal rávágta:

„Szeretlek”, ezt ismerem. „Szeretlek”, vagy „sziasztok”. Mit ismerek még…? „Nem tudom, nem jó”. Ennyi, amit tudok… Plusz még pár csúnya szót!

Angol változat / English version

További érdekességekért, dalokért és videókért keresd fel Alexandra Stan hivatalos oldalait!