Top 10 sláger július negyedikére

?It’s a party in the U.S.A.?

Július negyedike 1776. óta a függetlenség napja az Egyesült Államokban, ugyanis ekkor szakadtak el Nagy-Britanniától, és váltak különálló országgá. Ilyenkor rendszerint hatalmas ünnepségeket, felvonulásokat tartanak, melyeket látványos tüzijátékkal koronáznak meg. Számos kedvencünket ihlette meg ez az ünnep, vagy csak szimplán az amerikai álom, így összegyűjtöttünk 10 slágert, amik tökéletesek július negyedikére. 

Miley Cyrus – Party in the U.S.A.

Miley egyik legnagyobb slágerében hátrahagyja a kisvárost, ahol nevelkedett, hogy Hollywoodban próbáljon szerencsét, viszont elsőre igencsak kívülállónak érzi magát. A dal érdekessége, hogy az angol Jessie J írta, és igencsak bejött neki: egy évig ebből fizette a lakbérét!

Bonnie McKee – American Girl

Bonnie McKee olyan sztároknak írt dalokat, mint Katy Perry vagy Britney Spears, de a saját zenéje sem elhanyagolható. Legnagyobb slágere játékos módon a tipikus amerikai lányokról szól, arról a karakterről, melyet a Bajos csajok vagy korábban a Spinédzserek filmekből is megismerhettünk. 

Kelis – 4th of July (Fireworks)

A márciusban Budapesten, az Akvárium Klubban is koncertező Kelis-t olyannyira megihlette a függetlenség napja, hogy még egy dalát is erről nevezte el. Természetesen ez csak egy hasonlat egy olyan kapcsolatra, ami épp olyan felszabadító, mint a függetlenség napja, és pont olyan szép, mint a tüzijáték.

Katy Perry – Firework

Az énekesnő védjegyének számító dalban, melynek a klipjét Budapesten forgatták, szintén megemlíti július negyedikét, és ugyancsak a szabadság szimbólumaként tűnik fel. Biztosan lehet állítani, hogy az elmúlt 10 év függetlenség napi felvonulásainak elengedhetetlen kísérőzenéje lett a szám.

Madonna – American Life

A popkirálynő 2003-as slágere kicsit kilóg a sorból, ugyanis sokkal inkább kritizálja, mint ünnepli az Egyesült Államokat, és a politikáját. Az amerikai álom árnyoldalát bemutató dalnak az eredeti klipjét pár nap után vissza is vonta Madonna a nagy felháborodást keltő háborús jelenetei miatt, az új videóban pedig már csak különböző országok zászlói előtt látjuk katonaruhában.

Lana Del Rey – God Bless America – And All The Beautiful Women In It 

A Lana 2017-es korongján helyet kapó szerzemény a büszke és erős amerikai nő képét festi le, tőle kissé szokatlan, pozitív módon. Az énekesnő híres a hazaszeretetéről, így számtalan dalt is írt már erről a témáról, de ez az első alkalom, hogy ezt kifejezetten feminista szemszögből tette.

Demi Lovato – Made in the U.S.A.

A listán szereplő másik Disney-sztár, Miley slágeréhez hasonlóan ez is egy igazi, játékos dal, melyben Amerika szintén a szabadság és a szépség szimbólumaként szerepel. A szám üzenetével tökéletes összhangban van a klip is, amiben Demit önfeledten gitározgat a tábortűz mellett.

Estelle & Kanye West – American Boy

Estelle és Kanye West klasszikusa Bonnie McKee dalával ellentétben nem az amerikai lányról, hanem a tipikus amerikai álomsrácról szól, aki mindenkinél menőbb, és New York-tól egészen Los Angeles-ig repíti a kiszemeltjét. 

Taylor Swift – Miss Americana and the Heartbreak Prince

Taylor Swift imázsában nagy szerepet játszik az amerikai származása. Elég csak arra gondolnunk, hogy eredetileg a country zenéből evezett át a popzene vizeire, így nem csoda, hogy Miss Americana-ként utal magára a dalban. Olyannyira rá illik ez a szerep, hogy még a dokumentumfilmjének is ezt a címed adta. 

Halsey – New Americana

Halsey egyik első slágere, mely a debütáló lemezén kapott helyet, nem a nosztalgiára játszik rá. Ehelyett a saját tapasztalatairól, az új generáció Amerikájáról énekel benne, és arról, milyen volt felnőni és fiatalnak lenni az Egyesült Államokban.