9 világsztár, aki Budapesten forgatott klipet

Hány helyszínt ismersz fel a videókból?

A ‘90-es években vált Budapest felkapott forgatási helyszínné a filmkészítők körében, azóta pedig nincs megállás, és évről évre újabb világhírű színészek és színésznők utaznak fővárosunkba. De mi a helyzet a klipekkel? Összegyűjtöttünk 9 zenét, melyekhez Budapest biztosította a helyszínt. 

Arash – Pure Love (feat. Helena)

Emlékeztek még Arash Boro Boro című megaslágerére? És a Temptation-re? Ezek után pár évvel, 2008-ban készített videót a svéd-iráni származású zenész hazánkban, melynek már az első képkockáin is egy “Tűzoltóság” feliratú tűzoltóautót láthatunk, később pedig a kivilágított Lánchíd és a Budai Vár is feltűnik benne. 

Selena Gomez & The Scene – Round & Round

Selena Gomez kereken 10 éve forgatta nálunk Monte Carlo című filmjét, és ha már itt volt, kapott is az alkalmon, hogy egy klipet is felvegyen a Round & Round-hoz. A kisfilmben szinte Budapest összes ismertetőjegye látható, a Parlamenttől kezdve az Astorián át a kettes villamosig, az pedig már csak hab a tortán, hogy egy jól összerakott sztorija is van. 

Katy Perry – Firework

Katy szintén 10 éve, 2010-ben forgatta eddigi egyik legnagyobb slágeréhez a videót Budapest utcáin, a végén pedig a Várban csapott hatalmas bulit megannyi magyar és külföldi statisztával. Az énekesnő egy koncertet is adott ekkor a fővárosban, ami első és sajnálatos módon eddigi egyetlen magyar fellépése volt.

Gwen Stefani – Early Winter

Gwen Stefani második szólóalbumának egyik balladájához forgott Budapesten a videó, melynek fő helyszíne a Nyugati pályaudvar volt, és ami legalább annyira csodás lett, mint maga a dal. A 2007-es kisfilmhez a fővárosunk mellett egyébként Prágában és Milánóban is forgattak részleteket. 

Ellie Goulding, Diplo, Swae Lee – Close to Me

A brit énekesnő 2018-ban utazott hazánkba, hogy itt vegye fel a Close to Me kisfilmjét, melyben látható többek között a Halászbástya, a Várkert bazár, és a Gellért fürdő is. Érdekesség, hogy a videót még a dal szólóverziójához forgatták, így Swae Lee jeleneteit más helyszínen rögzítették. 

Mylène Farmer – Désenchantée

A francia énekesnő 1991-ben, öt napig forgatott hazánkban, ebből született a Désenchantée több, mint 10 perces klipje. A 240 ezer euró költségű kisfilm egy gulágban történő lázadást örökít meg, és több magyar színész mellett 119 kisgyerek is feltűnik benne.

Will Smith, Nicky Jam, Era Istrefi, Diplo – Live It Up

Will Smith két éve forgatta fővárosunkban Gemini Man című filmjét, és ittléte alatt az oroszországi foci világbajnokság hivatalos dalához is felvette a klipet. A Nicky Jammel és Era Istrefivel közös videóban feltűnik a Sziget fesztivál látogatóinak jól ismert K-híd, a Nagyvásártelep, és egy óbudai lakótelep is. 

The Chemical Brothers – The Boxer

A brit duó 2005-ös, Budapesten forgatott kisfilmjének igazán furcsa története van: egy elszabadult kosárlabdáról szól, ami megvadulva pattog végig a városon, még egy taxiba is beszáll, majd egy Baross utcai telefonfülkében hatalmasra duzzad, és felrobban. A klipben a számtalan magyar rendszámú autó melett egy jókora “leárazás” felirat is feltűnik!

Melanie Martinez – K-12

Melanie Martinez két éve nem csupán egy klipet, hanem egy egész filmet forgatott hazánkban második lemezéhez. Már az album borítóján is a fertődi Esterházy-kastély előtt látható az énekesnő, de vettek fel jeleneteket Sopronban, a fővárosi Széchenyi fürdőben, és a Szabó Ervin könyvtárban is, melyekben rengeteg magyar színész és statiszta kapott szerepet.