© MUSICDAILY

„Meg kell tanulnunk szeretni egymást és harmóniában élni” – exkluzív interjú YUNGBLUD-dal a Budapest Parkból

YUNGBLUD, vagyis Dominic Richard Harrison karrierje csak úgy szárnyal felfele. Hazánkban a tegnapi koncertje volt az első, hogy ő maga volt a főfellépő – igaz, korábban már két alkalommal megjárta a Sziget Fesztivált, illetve az MTV EMA budapesti kiadásában a közönség a fleabag c. slágerét hallhatta és láthatta igazán extrém külsőben. Dom egy percig sem a szerénységéről vagy visszafogottságáról híres, ezt pedig a Budapest Parkban is bebizonyította tegnap este.

A koncert során legnagyobb slágereit hozta el az egybegyűlteknek, az előadónak pedig nem titkolt szándéka volt ezzel az, hogy az eddig általa elhanyagolt piacokat látogassa meg és ezzel az ezekben az országokban élő rajongóit is végre köszönthesse. A MUSICDAILY csapata 4 évvel ezelőtt, a koronavírus járvány kellős közepén beszélgetett utoljára a művésszel, aki akkor a weird! c. korongját népszerűsítette. A mostani beszélgetés során kérdeztük a hamarosan érkező, legújabb lemezéről, a június 21-én megjelenő új daláról, a Breakdownról, de beszéltünk a mentális egészségről is, illetve a hazai rajongóinak is üzent, miközben egyik legnagyobb ambíciójáról rántotta le a leplet – exkluzív YUNGBLUD interjú egyenesen a Budapest Parkból 2024. 06. 09-éről.

Nagyon örülünk, hogy újra itt vagy Budapesten. Jártál már párszor nálunk, van kedvenc emkéked a városból?

Imádok itt lenni.

Emlékszem, amikor először léptem fel a Szigeten, eljött velem az anyukám is, hogy megnézze a koncertet. Sétáltunk egyet a parton, és azt gondoltam, őrület ez az egész.

Mert soha nem tudhatod… Az volt az első rendes, nagy fesztiválfellépésünk, ráadásul elég korán, délután négy körül kezdtünk egy sátorban. Akkoriban fogalmunk sem volt, hogy ilyen korán, egy sátorban kíváncsiak leszek-e ránk az emberek. De vagy 20 ezer ember volt ott egy 10 ezer férőhelyes sátorban. Kibaszott durva volt. Egyszerűen nem hittem el. Ez jut eszembe mindig, amikor Budapesten járok. Azóta voltunk itt például az EMA-n is, és mindig is hatalmas volt az itteni rajongótáborom, amiért rettentően hálás vagyok. Ígérem, sokszor vissza fogok még jönni.

Most jelentetted be az új kislemezedet, a Breakdown-t, ami hamarosan megjelenik. Mesélnél egy kicsit a dal háttéréről, például, hogy mi inspirálta, és milyen üzenetet szeretnél átadni vele?

Igazából az benne a legszebb, hogy ez a dal egy üzenet saját magamnak. Tulajdonképpen önmagam megsegítésére írtam.

A mentális egészségem szempontjából ez volt az eddigi legnehezebb évem, mert nem voltam úton.

Most először volt, hogy hat teljes hónapig nem turnéztam. A karrierem első öt évében minden egyes nap úton voltam, szóval nem igazán volt időm szomorúnak lenni. Csak mentem és mentem és mentem előre. Minden este, ha szar napom is volt, kisétáltam a színpadra és láttalak titeket, és egyből jókedvem lett. De mostanában küzdelmes időszakon mentem keresztül, szóval írtam magamnak egy dalt, írtam egy verset, amivel azt mondom magamnak, hogy:

Dom, szedd össze magad. Kelj ki reggel az ágyból. Ha épp készülsz lemondani egy vacsorát a barátaiddal, mert pánikrohamod van, hallgasd meg ezt.

Tényleg magam miatt készítettem a dalt, és nem is terveztem kiadni. Egy üzenet volt saját magamnak, amit lejátszottam még pár embernek, és mindenki azt mondta, hogy király lett, muszáj kiadnom. Kicsit fura, drum and bass alapja van, vannak benne vonósok is… Nem tipikusan olyan zene, amit tőlem várnál. De mindenkitől azt kaptam, hogy megvan benne az a tisztaság, amitől igazi YUNGBLUD dal lesz. Mert Dom írta Domnak, hogy képes legyen végigcsinálni a napot. Szuper érzés, hogy most másokkal is megoszthatom. Tegnap este kitettem belőle egy részletet, és bejön az embereknek.

És élőben is előadod.

Igen, ma is elő fogom adni.

Az volt a célom vele, hogy jobb kedvre derítsem az embereket, ha éppen szar napjuk van.

Tudod, vannak azok a dalok, amiket csak beraksz, és segítenek helyre rakni a dolgokat és továbbmenni. Tudod, miről beszélek. Ha felkelek, mindegy, mi történik, veletek vagyok a fülhallgatóitokon keresztül, és ez király érzés.

Jelenleg az új albumodon dolgozol, és tudom, hogy egy különleges anyag lesz. Miben fog különbözni az előző lemezeidtől?

Teljesen más, mint bármi, amit eddig csináltunk. Egy koncepcióalbum lesz. Egy rockopera lesz. Pontosan az lesz. Egy percre sem áll meg a zene. Az összes dal egybeolvad, és így is akarom előadni majd a turnén. Semmihez sem fogható, amit eddig csináltunk, de ez a kedvenc dolgom, amit alkottunk. Már négy éve dolgozom rajta, és életem egyik legnagyobb kalandja volt. Egyből azután kezdtem el írni, hogy a weird! listavezető lett. Szóval jó ideje dolgozok rajta, de már majdnem kész van, már csak össze kell fűzni az egészet.

Már egy jó ideje a zeneiparban tevékenykedsz. Mire vagy a legbüszkébb, amit eddig elértél?

Hűha. Nem igazán mérem egymáshoz az eredményeimet. Mondhatnám, hogy arra, hogy egy csomó helyen listavezetők lettek az albumaim, de ez igazából nem számít nekem.

Minden este a színpadon büszke vagyok arra, hogy rácsodálkozhatok a közönségre, hogy mi a fasz… Hogy mennyi ember jön el megnézni minket Budapesten.

Nagyon durva. Csodálatos. Jó kis nyár elé nézünk, mert egy furcsa, köztes állapotban vagyunk. A gitárosunkkal, Adammel közösen írtam az új albumot. Senki mást nem engedtünk be a folyamatba. Egy dalszerzőt se, csak mi voltunk, és ennyi. Kibaszott tiszta az egész. Azt mondtuk, ezen a nyáron menjünk, és toljunk le pár igazán energikus koncertet, mert az album, amit készülünk kiadni, egy más oldalunkat mutatja be. Zeneileg sokkal nagyszabásúbb, mint bármi, amit eddig csináltunk. Olyan, mintha egy koncert menne a füleidben.

Mi a legnagyobb kihívás, amivel szembe kellett nézned a karriered során?

Első körben az, amikor az emberek tévesen ítélik meg a szándékaimat és a hitelességemet. Azt nehezen élem meg. De aztán gyorsan rá kellett jönnöm, hogy ez a lényege a művészlétnek. Hogy kedveljenek, hogy szeressenek, hogy utáljanak, ez a művészet. Vélemények sokasága. Az, hogy papírra veted, amit érzel, és átadod a világnak. Ez volt a legnagyobb kihívás, de most jó helyen vagyok ilyen szempontból.

Rengeteg akadályba ütköztem az utam során, de mostmár ott tartok, hogy nem érdekel, csak jól akarom érezni magam és menni előre.

Nem szeretnék már megfelelni a rádiónak vagy a tévének. Ránézek a rajongótáboromra, és már nem érdekelnek ezek a dolgok. Csak rólunk szól ez az egész.

Ha már így szóba hoztad a rajongótáborod. A dalaid rengeteg fannak segítenek, akik nehéz időszakon mennek keresztül. Neked mi segít pozitívnak és optimistának maradni, amikor az élet egy kicsit túl nehézzé válik?

Az a gondolat, hogy muszáj megcsinálnunk. Nincs más lehetőség.

Az egész világ egy elbaszott hely jelenleg. De nekünk meg kell csinálnunk. Ennyi. Nekem is meg kell csinálnom, neked is meg kell csinálnod, és neked is meg kell csinálnod.

Meg kell csinálnunk. Nincs más lehetőség, és ezért küzdök ennyire. Ezért beszélek mindig a generációmról és az utánunk következő generációkról. Szavazzatok, beszélgessetek, tüntessetek, tegyetek meg mindent, még akkor is, ha mások nem értenek veled egyet. Azt gondolom, jelenleg ez egy sötét helyzet. Sokunkat a düh vezérel, még akkor is, ha jó cél mellett állunk ki.

Akkora lett a hangzavar minden oldalról, hogy egyszerűen már senkit nem lehet meghallani.

Meg kell tanulnunk szeretni egymást és harmóniában, egymás mellett élni, és továbbra is beszélni a fontos dolgokról. Mert most minden elbaszott, de ha a szívünk tiszta marad, és együtt tudunk élni egymással egyetértésben, és akkor is, ha nem értünk egyet, ki fogjuk nőni a gyűlöletet, és egyre kisebb lesz. Egyre csak kisebb és kisebb lesz. Muszáj megtanulnunk együtt élni egymással egységben, és akkor is, ha nem értünk egyet, de gyűlölet és erőszak nélkül.

És végül, üzennél valamit a magyar rajongóidnak?

Szeretlek titeket. El sem hiszem, mekkora helyen lépünk ma fel. Nem hiszem el, hogy ekkora közösségünk van itt. Mindig vissza fogunk jönni Magyarországra, mert egyszerűen imádunk itt lenni. Még nagyon sokszor fogunk jönni. Egyszer szeretnék a Sziget főfellépője lenni, és csak itt játszani örökre! Alig várom, hogy halljátok az új lemezt. Köszönök mindent. Remélem, sokszor találkozunk még, ma pedig mindent beleadunk a színpadon.

További érdekességekért, dalokért és videókért keresd fel YUNGBLUD hivatalos oldalait!