Hihetetlen: Ezek a dalok lesznek 10 évesek 2023-ban

2013 nagy év volt a zeneiparban.

2021 elején jelent meg „Hihetetlen: …” cikksorozatunk első része, ahol először 2021-re készültünk és csekkoltuk a 2011-ben megjelent dalokat. Idén 2013-as alkotásokat veszünk sorra, először természetesen dalokat veszünk nagyítónk alá, amikor többek között Selena Gomez, Lady Gaga, Justin Timberlake és Miley Cyrus uralta a zenei világot.

1. Selena Gomez – Come & Get It

Selena Gomez neve valószínűleg több generációnak is ismerősen cseng a Disney-nél való munkássága, majd folyamatosan jelenléte a zene- és filmiparban. 2013. április 7-én dobta piacra első „szóló” dalát, (ami a most jubileumot ünneplő Come & Get It címet kapta) miután ő és a neve mögött lévő banda, a The Scene elváltak egymástól.

2. Demi Lovato – Heart Attack

Demi Lovato, aki most épp újra rockzenét csinál, mint karrierje kezdetén, 2013-ban úgy érezte, a Heart Attack az első „felnőtt” dala, új imázsát pedig saját nevével fémjelzett, DEMI c. lemezével mutatta be a nagyközönségnek. A dalt az év elején, február 25-én mutatta be.

3. Britney Spears – Work Bitch

Miután 2012-ben óriási sikernek örvendett Britney Spears és will.i.am. duettje, a Scream & Shout, a The Black Eyed Peas frontemberét nevezték ki az énekesnő 8. nagylemezének produceri vezetőjének. Többek között az ő és például a Swedish House Maffia tagjának, Sebastian Ingrosso-nak keze munkája volt az ikonikus elektropop csoda. A dal 2013. szeptember 15-én látott napvilágot.

4. Miley Cyrus – Wrecking Ball

2013 egyik legmeghatározóbb slágerét sikerült kitermelnie az azóta is autentikusan, de folyamatosan megújuló Miley Cyrus. Az énekesnő dalát exének, Liam Hemsworthnak dedikálta, ironikus, hogy 2023-ban pedig születésnapján érkezik új dala. Karácsonyfa díszek, mémek és minden egyebet is sikerült kitermelnie a 2013. augusztus 25-én megjelent dalával és polgárpukkasztó videójával.

5. Justin Timberlake – Mirrors

Szinte hihetetlen, de a Mirrors Justin Timberlake csak 3. nagylemezének előfutára volt. 2009-ben kezdtek el rajta dolgozni, és végül két verzió készült el: az egyik, amit mindenki ismer, a másik, ami több, mint 8 perc hosszúságú.

6. Lorde – Royals

Lorde azon kevés előadóknak egyike, akinek legalább egy dala elérte a gyémánt minősítést, ami nagyon ritkaság számban megy. Az pedig pláne hihetetlen, hogy élete első kislemezével, a Royals-szel sikerült ezt elérnie, ami 2013. június 3-án jelent meg. Amikor pedig az amerikai Billboard Hot 100 slágerlista első helyét elérte, akkor mindössze 16 éves volt, ami azért különleges, mert 26 évvel azelőtt volt csak ennyire fiatal első helyezéssel rendelkező énekes.

7. Ariana Grande – They Way (ft. Mac Miller)

A 2013. március 26-án megjelent dallal sikerült betörnie igazán a mainstream pop világába Ariana Grandénak, aki előtte főként a V, mint Viktória c. sorozat nézőinek volt ismerős. A The Way megjelenésekor sokan Mariah Carey utódjaként emlegették az énekesnőt, az rnb vonal, illetve hangi adottságai miatt is.

8. Lady Gaga – Applause

Érdekes koncepcióval állt elő Lady Gaga 2013. augusztus 12-én megjelent dala mellé, ugyanis állítása szerint rajongói üdvrivalgása inspirálta az egészet, illetve a velük közös, zene és művészet iránti szeretete. A dalszövegbe azt is beleépítette, hogy élete a kreálás és a színpadon való lét és művészkedés, illetve imád a popkultúra szerves része lenni – ez pedig a mai napig sincs másképp.

9. One Direction – Best Song Ever

A One Direction srácok uralták a sajtót 2013. július 22-én megjelenő dalukkal, a kritikusok a megjelenéskor „ellenállhatatlannak” titulálták. A 6+ perces videó, melyet a dalhoz készítettek megdöntötte Miley Cyrus rekordját, ugyanis, több, mint 12,3 millióan nézték meg a kisfilmet az első 24 órában – ezt később Cyrus, egy másik dalával újra megdöntötte.

10. Ellie Goulding – Burn

Ellie Goulding neve ekkor már ismerősen csenghetett a hallgatóknak, ugyanis I Need Your Love c. dala kiirthatatlan volt a hazai rádiókból. Az eredetileg Leona Lewis-nak szánt dallal pedig beírta magát a poptörténelem-könyvekbe, ami egyébként 2013. július 5-én jelent meg. Később, ennek a dalnak a promóciós terveként üzent a magyar X-Faktor döntőseinek is az adásban.

11. Iggy Azalea – Work

Idén TikTokon is felfedezték Iggy Azalea debütáló lemezének első kislemezét, a Work-öt, melyet az ausztrál rapper 2013. március 17-én dobott piacra. A dal Azalea életét foglalja össze, a motivációs dalszövege miatt a kritikusok és a hallgatóság is imádta. Ezzel a dallal indult meg a rapper a mainstream világ felé.

12. Lana Del Rey – Young and Beautiful

2013. április 23-ára már az ujjai köré csavarta a világot a melankolikus zene királynője, Lana Del Rey. A dal egyébként A Nagy Gatsby c. film betétdalaként funkcionált és az énekesnőnek egy Grammy jelölést is sikerült bezsebelnie, melyet a Let It Go vitt el előle.

13. Daft Punk – Get Lucky (ft. Pharell Williams, Nile Rodgers)

A francia elektronikus-duó és Pharrel Williams és Nile Rodgers dala hasonlóan Ellie Goulding szerzeményéhez, egész évben uralta a hazai rádiókat. A 2013. április 19-én megjelent dalnak 2 verziója készült el, a rádióverzió, illetve egy, amit csak a lemezre szántak. Utóbbi több, mint 6 perc hosszúságú.

14. Beyoncé – Drunk In Love (ft. Jay Z)

Ezzel a dallal sikerült Beyoncénak gyökeresen megváltoztatnia a zeneipart, indoklása pedig annyi volt, hogy „meguntam, ahogyan eddig marketingelték a zenémet”. Nem elég, hogy 2 első kislemezt dobtak piacra, de itt változott át a kislemezek megjelenési ideje péntekre, illetve ide köthető a New Music Friday név is. Érdekesség, hogy ezelőtt a dal előtt Beyoncé és Jay Z utoljára a Crazy In Love (2003) c. dalukon dolgoztak együtt. A rekordokat felállító dal 2013. december 13-án, pénteken jelent meg először, amikor a korareggeli órákban a semmiből Beyoncé kiadta saját nevével fémjelzett BEYONCÉ c. lemezét.

15. Katy Perry – Dark Horse (ft. Juicy J)

A dal, amiről senki sem tudta, hogy be fog-e válni valójában: Katy Perry, hasonlóan Beyoncéhoz egy sajátos módot választott 2013. szeptember 17-én megjelenő dalának népszerűsítéséhez, ugyanis több millió rajongója szavazhatta meg részletek alapján, hogy ezt, vagy Walking On Air c. dalát szeretnék-e hallani.

Ne felejts el visszanézni holnap, amikor rápillantunk néhány filmre, amelyek idén lesznek 10 évesek.