10 érdekesség az idén 10 éves Born This Way albumról

Idén már 10 éve, hogy megjelent Lady Gaga ikonikus korongja.

2011. május 23-án, több, mint egy évtizede került a boltok polcaira Lady Gaga második albuma Born This Way címmel, és egyből az egekig dicsérték mind a rajongók, mind pedig a kritikusok. A korong zeneileg a mai napig formabontónak és kísérletezőnek számít, a szövegeiben megjelenők témák pedig 10 év elteltével is relevánsak.

A jubileum alkalmából a Budapest Park saját szervezésű LMBTQ bulisorozata, a Ludus a Universal Music Hungary-vel karöltve Lady Gaga estét tart, főszerepben a Born This Way albummal, június 18-án pénteken. Katt ide a Facebook eseményért, ahol minden infót megtalálsz róla, alább pedig hangolódásként összeszedtünk 10 érdekességet a lemezről.

1. Ezt a Queen slágert használták fel a Yoü and I-hoz

Nem elég, hogy az album negyedik kislemezében a Queen legendás gitárosa, Brian May is játszik, a dal fel is használ részleteket a banda We Will Rock You című klasszikusából. Hatalmas dolog volt ez Gaga számára, hiszen kiskora óta rajong a Queenért, mi több, még a művésznevét is az egyik daluk, a Radio Ga Ga inspirálta, így amikor megtudta, hogy Brian igent mondott az együttműködésre, elmondása szerint a földre borult, és egyszerre sírt és nevetett.

2. Gaga testőre hallható a Government Hooker-ben

A Government Hooker-ben hallható mély férfihang nem máshoz tartozik, mint Gaga testőréhez, Pete-hez. Hogy hogyan kötött ki ő a dalban? A producere, DJ White Shadow az MTV News-nak mesélte el a történetet még 2011-ben:

Csak ültünk, és azon gondolkoztunk, hogyan tudnánk összehozni egy jó robothangot. Behívtuk Pete-et, akinek nagyon erős holland akcentusa van, és végül ő olvasta fel papírról a szöveget. Nagyon durva, mert tényleg így beszél!

Pete-nek egyébként valószínűleg nagy örömére szolgált, hogy kisegíthette Gagáékat a hangjával, ugyanis egy interjúban elárulta, hogy testvéreként tekint az énekesnőre, mióta csak csatlakozott a csapatához 2010-ben.

3. A nagypapájáról is megemlékezik a lemezen

A korong egyik legmeghatóbb és legkararktikusabb dala kétségkívül a zárószám, a The Edge of Glory, és ez nem is csoda, ugyanis a nagypapájáról emlékezik meg benne. Egészen pontosan az a pillanat ihlette, mikor a nagymamája a férje halálos ágya felett állt, akivel 60 évig voltak házasok.

Volt egy pillanat, amikor a papám ránézett a mamámra, és úgy éreztem, azt gondolja, hogy nyert az életben. Mintha az mondta volna, hogy „bajnok vagyok, nyertünk, és a szerelmünk tett minket nyertessé”. Sokat gondolkoztam ezen, azon a dicsőséges pillanaton, mikor kész vagy elmenni, mert nincs már mit mondanod, nincs már több dolgod itt

– mesélte a The New York Times-nak a dal történetéről.
4. A The Edge of Glory klipje volt Clarence Clemons utolsó munkája

A lemez harmadik kislemezéhez jóval visszafogottabb klip forgott, mint az első kettőhöz. A The Edge of Glory videója egy üres New York-i utcán játszódik, és csak Gaga, illetve a szaxofonlegenda Clarence Clemons tűnik fel benne. A zenésznek, akinek a szaxofonszólót köszönhetjük az alkotásban, ez volt az utolsó munkája: a klip premierje után két nappal, 2011. június 18-án hunyt el 69 évesen.

5. Pár dalnak a FarmVille-en volt a premierje

Emlékeztek még a FarmVille-re, az online farmos játékra, amit egy időben rengetegen játszottak a Facebookon? Meglepő választás, de még az album megjelenése előtt pár számnak itt volt a premierje, köztük a Marry the Night-nak, az Americano-nak, és az Electric Chapel-nek is.

6. Nem tervezték az esőt a Marry the Night klipjében

Amit láttok a klipben, az valódi eső, nem pedig műeső. Tényleg esett aznap. Elterveztük ezt a sok tüzet és robbanást, mindeközben pedig csak dörgött és villámlott. Mindenki jött oda hozzám, hogy lehet, hogy le kell állítanunk a forgatást, én meg csak annyit feleltem: „ingyen esőt kaptunk… forogjanak azok a kamerák és kapcsoljátok vissza a fényeket

– mesélte az énekesnő.

Gaga ezután felajánlotta, hogyha bármelyik berendezésnek baja esik a vihar miatt, kifizeti a kárt.

7. Ennek a metaforája Júdás a Judas-ban

Hatalmas port kavart világszerte, mikor megérkezett a korong második kislemeze, a Judas, húsvét előtt két nappal. Nem is kellett több egyes vallási szervezeteknek, hogy istenkáromlónak, sőt, egyenesen sátánistának kiáltsák ki a szerzeményt, az MSN Canadának azonban elárulta az énekesnő, miről is szól a dal pontosan:

A Judas az árulás és a megbocsátás metaforája. Arról szól, hogy megmosod a talpát az életedben lévő jónak és a gonosznak is, és megérted, megbocsátasz a múltbéli démonaidnak, hogy egy szebb jövő felé vehesd az irányt. Igen, egy elég megosztó és agresszív metafora, de attól még csak egy metafora.

8. 10 perc alatt írta a címadó dalt

A korong első és egyben címadó kislemeze Gaga harmadik listavezető dala lett, és a mai napig az egyik legnagyobb slágere maradt. Hatalmasat menetelt ahhoz képest, hogy mindössze 10 perc alatt íródott!

10 kib*szott perc alatt írtam meg, és csodálatos üzenete van

– nyilatkozta akkoriban a Vogue-nak.

Elmondása szerint ez volt az a dal, ami megnyitotta számára a kreativitás kapuját, ezután pedig csak úgy özönlöttek belőle az album dalai.

9. Ezt jelenti a Scheiße-ben a németnek hangzó szöveg

Nem hazudott Gaga, mikor azt mondta a dal elején, hogy nem beszél németül, ugyanis tényleg nem beszél németül a Scheiße-ben! Csupán németnek hangzó halandzsa szöveget mond, de azt is francia akcentussal teszi. A szerzeményt egyébként a Monster Ball turnéjának berlini állomása után írta, és egy, a Laboratory nevű klubban átbulizott éjszaka inspirálta. Az énekesnő szerette volna, ha kislemezként is kiadhatja, ami abból is látszik, hogy a Joanne turnéján, és az Enigma rezidenciáján is előadta, ám a kiadója sajnos akkoriban nem rajongott az ötletért, így végül nem tehette.

10. Nem jelenik meg a deluxe szó az album bővített kiadásának borítóján…

…ez pedig azért van, mert Gaga egyszerűen utálja azt a szót, erről pedig a GagaVision 42. részében beszélt:

Nem akarom a deluxe szót látni az albumomon, mert egyszerűen utálom!