EUROVÍZIÓ 2021: NÉZZÜK AZ INDULÓKAT! (2.RÉSZ)

Május 18-án és 20-án tartják meg a 2021-es Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőit, a grandiózus fináléra pedig május 22-én, ezen a héten szombaton kerül majd sor. Áttekintő sorozatunk első részében 10 előadót és dalát vettünk górcső alá, most viszont jöjjenek a többiek. Az idei mezőny hihetetlenül erős, a közönséget viszont a mesterművek nagyon megosztják, így biztosan izgalmas lesz, hogy a sok közönségkedvenc dalból melyik kerül ki győztesként a héten.

Horvátország?? – Tick-Tock (Albina)

A szomszédos országok közül az egyik legerősebb indulóval kell számolnunk, ha Horvátország Albináját emlegetjük. A könnyed europop nótához több hasonló dalt is felfedezhetünk a mezőnyben, viszont a közönség úgy tűnik már megválasztotta kedvencét a Tick Tock személyében.

Románia?? – Amnesia (Roxen)

Szomszédunk, Románia az egész versenyt is megnyerheti ROXEN-nel, aki az év legkülönlegesebb dalát villantotta a versenyre. Decemberben bővebben mi is beszámoltunk az énekesnőről, amikor a román popzenét fedeztük fel mélyebben.

Azerbajdzsán?? – Mata Hari (Efendi)

Tavalyi dalát, a Cleopatra-t jobban kedvelték a nézők is, illetve esélyesebbnek ítélték meg a fogadóirodák is. A Mata Hari viszont elég fülbemászó ahhoz, hogy megfogja a nézőket az elődöntők során.

Szerbia?? – Loco Loco (Hurricane)

Az europop stílus egyáltalán nem halott, csak átalakult: ezt pedig a Hurricane is megmutatja. A lányok olyan energiával készülnek felszántani a színpadot, hogy a döntőbe biztosan foglalva van helyük.

Málta?? – Je Me Casse (Destiny)

Destiny szinte biztos, hogy erős vokáljaival lerepíti az aréna tetejét is, de a nagy kérdés az, hogy vajon elég-e a fülbemászó dal és az üzenet amit közvetít dalával a nyerésre?

Moldova?? – SUGAR (Natalia Gordienko)

A Moldovát képviselő énekesnő dala is biztosan nagyot fog szólni élőben. De vajon van benne elég potenciál a sok, hozzá hasonló dal között?

Litvánia?? – Discoteque (The Roop)

Litvánia tavaly és idén is az ujja köré csavarta a nézőket, a The ROOP valószínűleg tarolni fog 2021-ben, hiszen élőben is pont olyan erős a produkció, mint a stúdióverzió.

Szlovénia?? – Amen (Ana Soklič)

A szlovén énekesnő balladája egy kellemes visszafogott dalocska. Egyedül az előadó érdekes és egyedi hangszíne maradandó, sajnos maga a dal nem igazán.

Oroszország?? – Russian Woman (Manizha)

Ezért is szeretjük a dalfesztivált, hiszen olyan kulturális sokkot kaphatunk, hogy az nem igaz. Az orosz induló pedig elvarázsol minket az orosz nők világába.

Ausztrália?? – Technicolour (Montaigne)

Montaigne egy kellemes, de felejthető dallal képviseli majd Ausztráliát, hazájában viszont óriási népszerűségnek örvend a dal. Lehetséges, hogy a nézőket is sikerül majd megnyernie.

Észak-Macedónia?? – Here I Stand (Vasil)

A balkánról érkezők vagy felrobbantják a színpadot, vagy akkorát énekelnek, hogy leesik a hajunk is. Nos, Vasil dala szép és kellemes, de nem sok vizet mozgat meg a mezőnyben.

Norvégia?? – Fallen Angel (TIX)

Könnyen okozhat meglepetéseket a norvég induló, TIX. Ha a színpadképet sikerül kellemesre és elvarázsolóra kialakítani, valószínűleg a nézőket is elkapja majd a dal flowja.

Belgium?? – The Wrong Place (Hooverphonic)

Hihetetlen erős dalt küldött Belgium a versenyre, könnyedén előkelő helyet jósolnak a fogadóirodák a The Wrong Place-nek.

Ukrajna?? – SHUM (Go_A)

Oroszországhoz hasonlóan, az ukrán induló is ötvözte a nemzeti elemeket a modern hangzással, ami nem tudni, mennyire egy okos húzás.

San Marino?? – Adrenalina (Senhit)

Kellemes, de felejthető dallal már az is kérdés, hogy van-e helye Senhit dalának a nagydöntőben.

Észtország?? – The Lucky One (Uku Suviste)

A balladák közül kiemelkedő az észt induló dala, ami egyszerre visszafogott, de eufórikus is, így könnyen megeshet, hogy meglepetéseket fog okozni a rangsorolásnál.

Csehország?? – omaga (Benny Cristo)

Az elmúlt években sok ilyen, fiatalos és könnyen magával ragadó dalt küldött ki a versenyre Csehország, de nem minden esetben jön be a papírforma.

Görögország?? – Last Dance (Stefania)

Az utópisztikus kisfilm és a dal is próbálja meglovagolni a ’80-as évek térhódítását, érzésben pedig sikerül is azt keltenie, hogy egy amerikai produkciót láthatunk.

Ausztria?? – Amen (Vincent Bueno)

A második „amen” a mezőnyben, Ausztria viszont nagyon mellényúlt ezzel a dallal. Lesz helye a döntőben?

Lengyelország?? – The Ride (RAFAŁ)

Megnyerő, hasonlóan a görög indulóhoz, a lengyel versenyző is The Weeknd-vibeokat tol a nézők felé, azt sugallva, hogy hallottunk már ehhez hasonlót, de szükségünk van még többre.

Izland?? – 10 Years (Daði og Gagnamagnið)

Az izlandi induló tavalyi dalával meghódította egész Európát és valószínűleg ezzel a dallal is sikerül majd a nézőket – de mit szól az alakításhoz a szakmai zsűri majd, hiszen a döntőig simán elmenetelnek majd.

Grúzia?? – You (Tornike Kipiani)

Nagyon kíváncsiak vagyunk, mit hoznak ki ebből a balladából, mindenesetre a fogadóirodák nem jósolnak sok jót idén Grúzia számára.

Albánia?? – Karma (Anxhela Peristeri)

Albánia idén egy kicsit odateszi magát és egy olyan építkezős dallal jelentkezik, melyet néhány ország biztosan megirigyel majd.

Finnország?? – Dark Side (Blind Channel)

Ezért is szeretjük még jobban a fesztivált, hiszen minden stílus képviselteti magát egy bizonyos fokig. Finnország 2021-ben egy olyan dalt küldött a mezőnybe, ami biztosan kitűnik majd a többi pop nótából, ezzel pedig növelve az esélyüket arra, hogy a döntőt is jól zárják.

Lettország?? – The Moon is Rising (Samanta Tina)

Samanta Tina dala sajnos pont olyan, mint amit már hallottunk valahol, fogalmunk sincs hol. Kellemes látni és hallani, hogy a 2015-ös hangzásvilág is megmutatja önmagát újra.

Svájc?? – Tout l’Univers (Gjon’s Tears)

Szinte olyan, mintha egy reklám dalát hallanánk: ha kivágnánk 30 másodpercet a refrénből, könnyedén eladhatnánk egy karácsonyi rövidfilmbe is. Mesteri.

Dánia?? – Øve Os På Hinanden (Fyr & Flamme)

Ha a dal nem is, a srácok megnyerő személyisége és kisugárzása a nézőket magukkal fogja rántani – igaz, ez valószínűleg nem sok szavazatot eredményez majd.

Olaszország?? – Zitti E Buoni (Måneskin)

Az olaszok a döntőben nem lesznek egyedül ezzel a stílussal az szinte garantálható. Kellemes csalódás? Bűnös élvezet?

Hollandia?? – Birth of a New Age (Jeangu Macrooy)

Az biztos, hogy újra megnyerni nem fogják a fesztivált, de 3 perc örömöt és vidámságot biztosan okoz majd a fesztivált megszervező ország, Hollandia indulója.