Oroszország hivatalosan visszalépett az idei Eurovíziótól

Az EBU (Európai Műsorsugárzók Uniója) hivatalos közleménye:

Miután hivatalosan megerősítésre került, hogy Julia Samoylova nem utazhat Ukrajnába az Eurovízió ideje alatt, az EBU két alternatívát is felajánlott az orosz Channel One-nak a probléma orvoslására amely lehetővé tette volna Oroszország részvételét.

„Az egyik javaslat az volt, hogy Oroszország műholdas élő közvetítéssel vegyen részt a versenyen, a másik pedig hogy az ország cserélje le küldöttjét egy olyan másik előadóra, aki legálisan léphet Ukrajna területére a verseny ideje alatt. A Channel One mindkét javaslatot elutasította, egyúttal bejelentette hogy nem kívánják sugározni az idei Eurovíziós Dalfesztivált. Ez sajnos azt jelenti, hogy Oroszország nem tud részt venni az idei versenyen. Nagyon szerettük volna, ha mind a 43 ország részt vesz és mindent megtettünk azért hogy ez megvalósulhasson.” – nyilatkozza az EBU.

Frank Dieter Freiling, az Eurovíziós Referenciacsoport elnöke így nyilatkozott: „Erősen elítéljük az ukrán hatóságok döntését, miszerint beutazási tilalmat szabtak ki Julia Samoylovára. Úgy véljük ez a döntés aláássa a verseny politikamentes jellegét és küldetését, amely az volna hogy összehozza a nemzeteket egy barátságos verseny erejéig.
Ezektől függetlenül az előkészületek továbbra is rohamosan zajlanak Kijevben, elsődleges célunk továbbra is az, hogy látványos show-t rendezzünk partnerünkkel, az UA:PBC-vel (ukrán köztévé) májusban.”