MD L!VE: Lady Gaga

Énekesnő, dalszövegíró, producer, színésznő, aktivista, üzletasszony, divatikon. A héten az MD L!VE-ben Lady Gagát és legjobb élő előadásait vesézzük ki.

gaga

Kezdhetném azzal ezt a cikket, hogy felsorolom a több száz díjat amit nyert, a legjobb chart helyezéseit, a number one albumjait, a felállított rekordjait, az összes sold-out show-t, blablabla. De Lady Gaga ennél sokkal több. Nem azokért több, amiket a legelső mondatomban felsoroltam.

Azokért az emberi értékekért több, amiket nap, mint nap megoszt magából a rajongóival. Mer megmutatni. Őszinte. Leveszi magáról a parókát, letörli a rúzst, leszedi a műszempillát és odaadja magát az embernek. Lady Gagának mára már nincs többre szüksége: csak önmaga, a zene és a kis szörnyei. Habár lehet azt is rá mondani, hogy a tapsért él, vagy, hogy sikerhajhász, képmutató, álszent. Azoknak az embereknek, akiknek ezek a dolgok ugranak be az agyukba, azt mondanám, nézzetek meg vele egy interjút. Nála kevés ennyire közvetlen, humoros és édes énekesnő van a mai zeneiparban.

Lady Gaga egy kincs. Egy olyan érték, a mai elfajzott világban, amire muszáj figyelni. Na, erre megint mondaná az ember: „Persze, a világ fajzott el, miközben Gaga a színpadon magára hánytat egy másik nőt. Fúj. Ezt biztos csak azért csinálta, hogy a sajtó írjon róla, vagy eladja a legújabb kislemezét. Sőt szerintem a hülyeségei nélkül nem is tudna showt csinálni, nem is tud énekelni.”

Hölgyeim és uraim, Stefani Joanne Angelia Germanotta egyetlen zongorával is showt tud csinálni. De showt tud csinálni 30 háttértáncossal is, vagy akár lógva, csúszva… Kinek hogy tetszik.

Most pedig lássuk a Top 10 válogatásunkat az énekesnő fellépéseiből.

Lady Gaga 10 legjobb fellépése

10. The Ellen DeGeneres Show – Just Dance (2008)

Ellen és Gaga az évek során barátnők lettek, Ellen mindig nagyon szívesen látja az énekesnőt a műsorában. Az első fellépése itt 2008-ban volt és legeslegelső kislemezét, a Just Dance-t adta elő. Ekkortájt jelent meg debütáló albuma is, a The Fame és a tévés szereplés az albumot népszerűsítette. 

9. The Oprah Winfrey Show – Bad Romance & Speechless (2010)

Oprah korunk egyik legbefolyásosabb nője, valamint az egyik legkedveltebb tévés személyiség. 2010-ben Gaga hivatalos volt Oprah műsorába, ahol előadott 3 dalt a The Fame Monster EP-ről. A produkció érdekessége, hogy Gaga a be szerette volna törni a színpadon elhelyezett kocsi szélvédőjét, viszont ez nem sikerült neki, így nem a tervek alapján történt mindent. Ettől az énekesnő nem esett kétségbe, folytatta az éneklest, mintha semmi sem történt volna.

8. The BRITs – Telephone (Acoustic) & Dance In The Dark (2010)

A 2010-es BRITs díjátadó galán Lady Gaga mindenkit sokkolt extravagáns ruhakölteményeivel, majd színpadra is lépett. Előadta a Telephone c. kislemezének akusztikus változatát, amit Alexander Mcqueen (elhunyt divattervező, Gaga közeli barátja) emlékére énekelt, utána pedig még egy dalt, a Dance In The Dark-ot a The Fame Monster-ről.

7. iTunes Festival (Swine Fest) – I Wanna Be With You (Dope) (2013)

Tavaly szeptemberben az iTunes Festival-on Gaga előadott  pár, akkor még ismeretlen dalt az ARTPOP-ról, és az I Wanna Be With You (a lemezen: Dope) c. számnál egy egészen meginditó és érzelmes pillanathoz ért a koncert. Az eredeti dalszöveget az énekesnő a Little Monstereknek írta, és a dal előtt elmondja, mennyire köszöni a sok támogatást, és azt, hogy az évek során mennyien kitartottak mellette. Az előadás közben egyébként Gaga paróka nélkül énekel, így láthatjuk igazi haját, ami nem túl gyakran fordul elő.

6. MTV Video Music Awards – Applause (2013)

Szerintem sokan nézték közületek a legutolsó VMA-t, és ha néztétek, biztos erre a fellépésre is emlékeztek. Gaga nagy visszatérése a díjátadó keretén belül valósult meg, ugyanis előadta legelső kislemezét új albumáról, az ARTPOP-ról, amire rajongói majdnem három évet vártak. A performansz egy intro-val kezdődik, majd mikor elindul az Applause, az énekesnő a koreográfia közben többször ruhát és parókát cserél, így megmutatva azokat a korszakokat, amiken végigment, mióta berobbant a köztudatba.

5. MTV Video Music Awards – You & I (2011)

Egy újabb felejthetetlen fellépés. A 2011-es VMA-n Gaga minden egyes embert lesokkolt, mikor férfi alteregójaként lépett színpadra. A dal előadása előtt egy monológot mond, cigizik, majd leül a zongorához és énekelni kezd, később táncol. Ha ez még nem lenne elég, Brian May is megjelenik, a színpadon gitározva, majd együtt fejezik meg az előadást. Wow.

4. Capital FM – Poker Face (Acoustic) (2009)

A Poker Face c. dal zongoraverzióját többször is előadta már az énekesnő az évek során, ez viszont talán az egyik legemlékezetesebb performansz közülük.

3. The Grammys – Born This Way (2011)

Az énekesnő egy tojásban cipeltette végig magát a vörösszőnyegen, és ez a téma a produkció során is megmarad, a színpadra is a tojásban érkezett. A látványra nagyon ügyeltek minden szempontból, mind a koreográfia, mind a színpadkép még emlékezetesebbé teszi ezt a produkciót.

2. Alan Carr Chatty Man – Marry The Night (2011)

A Marry The Night volt az utolsó kislemez a Born This Way nagylemezről. Ez az akusztikus változat egy nagyon kedves fellépés számomra, mondhatni egy személyes kedvenc. Az énekesnő csak egy zongorára hagyatkozik, teljes sötétség van a teremben, csak pár gyertya fénye világít, ami a hangulatát is megalapozza az előadásnak.

1. MTV Video Music Awards – Paparazzi (2009)

Az első helyezett fellépés a 2009-es VMA-s Paparazzi lett. Erre a produkcióra valószínűleg mindenki emlékszik, az is aki nem nézte a díjátadót. Ez a pár perc sorsfordító volt az énekesnő karrierjében, itt már tényleg mindenki felfigyelt rá. A show valami elképesztő, egyedi, a hangok a helyükön vannak. A végén egy kis zongora, megbotránkoztatás és vér. Egy igazi, tipikus Gaga előadás.


A válogatásunk végére értünk, láttátok Gaga legemlékezetesebb fellépéseit, koncertjeit, reméljük kedvet kaptatok hozzá, hogy gyakrabban nézzétek az énekesnő élő produkcióit.

Jövő héten is jelentkezünk az MD L!VE cikksorozatunkkal, amiben egy újabb énekes fellépéseit boncolgatjuk majd.