„A rajongóink állították vissza az emberiségbe vetett hitünket” – exkluzív Only The Poets interjú a Budapest Parkból

2017-ben alapult meg a brit Only The Poets banda, akik mára már nem csak hazájukban tölt meg néhány ezer fős helyszíneket koncertjeivel, hanem Európa-szerte is egyaránt. Tommy Longhurst, Andrew Burge, Clem Cherry és Marcus Yates első alkalommal lépett színpadra Magyarországon vasárnap este, amikor YUNGBLUD előzenekaraként hozta el a srácokat fővárosunkba a Budapest Parkba. Egyébként pedig többek között Louis Tomlinson és Lewis Capaldi előtt is zenéltek már turnéik során.

Igaz, Budapesten még nem jártak, nagyon várták a srácok, hogy megismerjék az itteni közösségüket. A koncert előtt Tommy-val ültünk le beszélgetni, akivel beszélgettünk a június 7-én megjelent, új EP-jükről, a One More Nightról, a rajongóik és a köztük lévő különleges kapcsolatról, de arra is volt időnk, hogy a siker fogalmán elmélkedjünk egy kicsit. Az pedig sosem maradhat el, hogy üzenjenek nektek interjúalanyaink, illetve egy magyar szót is tanítottunk a frontembernek, aki meglepetésünkre egy másikat már tudott fejből – exkluzív Only The Poets interjú a Budapest Parkból.

Nagyon örülünk, hogy itt vagytok Budapesten. Volt lehetőségetek egy kicsit körbenézni és felfedezni a várost?

Még nem.

Még nem?

Nem, csak ebédelni mentünk el. De mindannyian voltunk már itt korábban kirándulni, és nagyon szeretjük ezt a várost. Budapest csodaszép. Ma este, a koncert után körbenézünk.

Kezdjük a legelején. Hogyan választottátok ki a banda nevét?

A munkásságunk középpontjában a közösség és az együttlét áll, a költők pedig egyenlőek a művészettel, nem igaz?

Mindannyian úgy éreztük, fontos nekünk az olyan zene, az olyan filmek, bármi, ami kikapcsolódást nyújthat az emberek számára. Az Only The Poets név ezt mind magába foglalja. Csak azok tudnak kikapcsolódást nyújtani az embereknek, akik képesek erre. Arra, hogy színt vigyenek a szürke hétköznapokba. Az a legcsodálatosabb dolog a zenében, hogy ez az emberiség közös nyelve. Ez maradt meg bennünk, amikor azon gondolkoztunk, hogy mi legyen a nevünk, és mindannyian úgy éreztük, hogy teljes mértékben illik hozzánk.

Nemrég jelent meg a legújabb középlemezetek, a One More Night. Először is, gratulálok hozzá.

Nagyon szépen köszönöm.

Mesélnél egy kicsit a lemez hátteréről, például, hogy mik voltak a fő inspirációitok, amikor készítettétek, és milyen üzenetet szeretnétek átadni vele?

Az EP fő témái a nosztalgia, önmagunk szeretete, és kapcsolatok vége, szóval igazából az emberi érzelmek. Zeneileg eléggé különböznek egymástól a dalok, de összeköti őket az a rengeteg érzelem, amit emberként érzünk. Van rajta pár ballada is, de arra vagyunk a legbüszkébbek a lemezzel kapcsolatban, hogy egy részét hatalmas, flancos stúdiókban vettük fel Londonban, a másik felét pedig a turnébuszon, öltözőkben, és hotelszobákban. Minden egyes folyamat más és más volt, de az egészet az emberi érzelmek és a nosztalgia köti össze. Az emlékeinkre tekintünk vissza rajta.

Melyik dalotokat mutatnátok meg egy olyan embernek, aki még nem ismer titeket, és miért pont azt?

Van egy pár. Ebben a pillanatban az EP címadó dalát, a One More Night-ot mondanám, mert sugárzik belőle az energia, és szeretnénk azt hinni, hogy a koncertjeinkkel is ez a helyzet. Jól összefoglalja, hogy kik is vagyunk mi, és mire számíthatnak az emberek, akik eljönnek egy koncertünkre.

A dalaitok rengeteg rajongótoknak segítenek, akik nehéz időszakon mennek keresztül. Neked mi segít pozitívnak és optimistának maradni, amikor az élet egy kicsit túl nehézzé válik?

Ha nehéz időszakon megyek keresztül, a dalszerzésbe menekülök, és igazából ez segít átvészelni.

Mindenkinek azt tudom tanácsolni, hogy kérjen segítséget másoktól, és soha ne érezze úgy, hogy egyedül kell megküzdenie az érzelmeivel. Mindannyiunknak vannak rossz napjai. Ne légy túl szigorú magaddal szemben, és a legfontosabb, hogy figyeljünk egymásra. Segítsünk egymásnak, és hívjuk fel a figyelmet arra, hogy kell beszélnünk a mentális egészségünkről. Beszéljünk róla, mert igenis fontos, és tényleg segít.

Van valami, amit a rajongóitoktól tanultál?

Rengeteg mindent… Egyszerűen hihetetlen a közösség, amit körénk építettek, és a kedvességük. Majdnem, hogy ők állították vissza az emberiségbe vetett hitemet azzal, amit egymásért tesznek, és a szeretettel és a támogatással, amit kapunk tőlük, és amivel egymás felé is fordulnak. Többen mesélték már, hogy egyedül jöttek el a koncertünkre, és ott ismerték meg a legjobb barátjukat, ami csodálatos dolog. Megtanították nekünk, hogy léteznek még jó emberek.

Éppen turnéztok, szóval beszélgessünk egy kicsit a koncertekről és a turnézásról. Van bármiféle koncert előtti rituálétok, amit minden egyes fellépésetek előtt csináltok?

Mindig nálunk van a ki hangfalunk, hogy hangulatba hozzon minket. Hallgatunk egy kis zenét, és iszogatunk egy kicsit közösen. Aztán, mielőtt színpadra lépünk, pacsizunk egymással, hogy mindannyiunkban tudatosuljon, hogy itt vagyunk egymásnak.

Mi négyen legjobb barátok vagyunk, és közösen csináljuk az egészet. Fontos, hogy tényleg érezzük az egységet, és egy emberként sétáljunk fel a színpadra.

És ami az az egy dolog, ami nélkül nem indulsz el otthonról, amikor turnéztok?

A telefonom?

Oké, az alap.

Igen. Hmm. Ami nélkül nem indulok el… Jaj, van egy gőz inhalátorom, amit a hangom miatt kell használnom. Tessék. Azt nem hagyhatom otthon.

Mit jelent számodra a siker? Hogyan írnád körül magadra nézve?

Úgy gondolom, a siker nagyon szubjektív dolog. Attól függ, te magad hogyan definiálod. Mi rettentő hálásak vagyunk már azért is, hogy azt csinálhatjuk, amit csinálunk.

Olyan dolgokat értünk el, amiről még csak álmodni se mertünk. Már így is túlteljesítettünk, így minden, ami ezután jön, az csak ráadás.

Ezt tudom tanácsolni másoknak is… A siker trükkös dolog, szóval próbálj meg nem túl sokat gondolni rá, arra koncentrálj, amit csinálsz, és a legfontosabb dolog, hogy érezd jól magad közben.

Kiadtatok egy EP-t, jelenleg YUNGBLUD-dal turnéztok… Mi a következő dolog, amit csinálni fogtok?

Ezután stúdiózni fogunk egy kicsit, és megírjuk a következő adag dalt, amit kiadunk majd. Még van pár fesztiválfellépésünk idén Európában és az Egyesült Királyságban. Fellépünk a Reading fesztiválon is, ami hatalmas dolog számunkra, és nagyon jó móka lesz. Egy igazi hazatérés lesz számunkra. Hogy őszinte legyek, a naptárunk az év vége felé még elég üres, de biztos vagyok benne, hogy belekerül még egy-két dolog. Roppant izgatottak vagyunk, hogy itt lehetünk ma YUNGBLUD-dal. Nagyon régóta rajongunk érte, így nagyszerű érzés, hogy felkért erre a turnéra.

És végül, üzennél valamit a magyar rajongóitoknak?

Igen! Sajnálom, hogy eddig nem jöttünk el hozzátok, de nagyon, nagyon, nagyon örülünk, hogy végre itt lehetünk. Gyönyörű a városotok, hatalmas köszönet YUNGBLUD-nak, hogy elhozott minket ide. Azoknak, akik ezelőtt is ismertek minket, nagyon szépen köszönjük, és az új arcoknak, akiknek remélhetőleg tetszeni fog a zenénk, köszönjük, hogy megnéztek minket. Muszáj lesz visszajönnünk, ez alap. Csodálatos ez a város, egyszerűen imádjuk.

További érdekességekért, dalokért és videókért keresd fel az Only The Poets hivatalos oldalait!