Az apaságról mesélt ZAYN

Minden eddiginél nagyobb betekintést enged az életébe az énekes.

ZAYN nem arról híres, hogy túl sokat osztana meg a magánéletéről. Hiába volt sokáig a világ egyik legfelkapottabb fiúbandája, a One Direction tagja, melynek következtében minden egyes mozzanatára kíváncsiak voltak a rajongók és a média, hosszú évekig egy interjút sem adott, és hagyta, hogy a zenéje önmagáért beszéljen. Az utóbbi időben azonban megtört a jég: éppen az eddigi legszemélyesebb lemezét készül kiadni, ennek megfelelően pedig szinte minden eddiginél nagyobb betekintést enged az életébe a fanjainak.

Az énekes a L’Officiel magazin legújabb számának a címlapsztárja, a hozzá készült interjúban pedig mesélt többek között a pennsylvaniai farmjáról, az apaságról, és természetesen a zenéjéről is.

ZAYN az elmúlt éveket a Pennsylvaniában, egy kieső farmon töltötte, és itt vette fel a közelgő, negyedik albumát is, hat év leforgása alatt. Elmondása szerint minden egyes nap tud dolgozni, hiszen épített magának egy házi stúdiót, amit akkor használ, amikor csak akar.

Amikor van időm magamra, annak a nagy részét általában a stúdióban töltöm. Építettem magamnak egy kis kabin stúdiót. Amikor kiadok egy albumot, mindig előregondolkozom pár évvel, így született meg a mostani lemez is. Egyszerre dolgoztam ezen, és az előzőn, a Nobody Is Listening-en. Minden nap tudok a zenével foglalkozni, hiszen az időm nagy részét ezzel töltöm a farmon – na meg persze pihenéssel, és a lányommal

– nyilatkozta.

Arról is mesélt, mivel üti el az időt, amikor éppen nem stúdiózik. Csinált magának egy kis kertet, ahol különféle zöldségeket termeszt, ebben pedig mostanában már segítségére van a három éves lánya, Khai is.

Imádok kertészkedni. Nagyjából hét éve kezdtem el, amikor ideköltöztem. Most pedig már a lányommal is meg tudom osztani ezt az élményt, mert egyre jobb vagyok benne. Már tényleg használható és ehető, amiket termesztek. Szuper móka kimenni vele a kertbe és végigmutogatni neki a zöldségeimet – mi az, amit megehet, és mi az, amit nem. Tényleg érdekli a dolog. Szereti a nyers zöldségeket. Van, amikor csak azt látom, hogy egy nyers brokkolit rágcsál, ami egy szülő legrosszabb rémálma. De bármit azért, hogy a gyereked megegye a zöldségeket, nemde?

Az előadó nem hiába költözött a pennsylvaniai farmra. Egyrészt saját bevallása szerint imádja a természetet, és egyből megfogta a csodálatos táj, másrészt pedig tudta, hogy ez tökéletes hely lesz a gyereknevelésre.

Imádok kint lenni, és egyből beleszerettem a tájba és a nyugalomba, ami itt körülvesz. Amikor megtudtuk, hogy az akkori párom terhes, nagyon hamar eldöntöttem, hogy itt szeretném felnevelni a kicsit, mert itt annyi mindent tud csinálni. Rengeteg időt töltünk a szabadban. Kertészkedtünk, sátrazunk, sütögetünk, és néha horgászunk is. Ezeket mind nagyon szereti, ettől pedig csak még jobb lesz az egész. Úgy gondolom, csodálatos emlékekkel gazdagszunk itt.

ZAYN negyedik albuma, a Room Under The Stairs, májusban érkezik, és az eddigi legszemélyesebb anyagának ígérkezik: énekel rajta a szerelem zavarosságáról, az szülői lét nehézségeiről, és azokról a kérdésekről is, melyek felmerültek benne az életével kapcsolatban, miután betöltötte a harmincat. A nagy részét teljesen egyedül írta, és a producere, Dave Cobb csak akkor csatlakozott be a folyamatba, amikor a dalok már szinte készen voltak, ez pedig nem véletlen.

Az volt a célom a lemezzel, és azért készítettem el úgy, ahogy, mert szerettem volna, ha az egész nagyon minimalista és nyers lenne. Mintha csak beszélgetnél velem, ahelyett, hogy egy fényesre polírozott dalt hallgatsz, aminek olyan a hangzása, ami éppen bejön az embereknek. Sok szempontból ilyennek éreztem a korábbi zeném egy részét: túl tökéletes, túl digitális. Éppen ezért soha nem éreztem úgy, hogy elő szeretném adni őket élőben.

Egy kezünkön meg sem tudjuk számolni, hány éve nem állt színpadra az énekes, most azonban úgy tűnik, ebből a szempontból is megtörik a jég. Nemrég ugyanis elárulta, hogy az új albumával szólókarrierje során először turnézni fog, a rajongói legnagyobb örömére.

És hogy a kertészkedés mellett a zenéjében is segítségére van-e a lánya, Khai?

Nem jön velem a stúdióba, mert akkor már alszik, de kezdi megérteni, hogy apu énekel és apu egy zenész. Ha meghall egy dalt a rádióban, mindenkitől azt kérdezi: most apu énekel? Előttem még egy kicsit félénk ezzel kapcsolatban, de már most látszik rajta, hogy van érzéke a zenéhez.

ZAYN új korongja május 17-én kerül a boltok polcaira és a streaming platformokra. Összesen 15 dal kapott rajta helyet, az első kislemezt, az érzelmekkel teli What I Am-et pedig már hallgathatjuk is.