262 millióért kelt el a fadarab, ami megmentette Rose-t a Titanicban

A díszletet egy valódi lelet után mintázták. 

Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy az 1997-es Titanic a világ egyik legsikeresebb filmje. A megjelenését követően hamar minden idők legnagyobb bevételét generáló mozis alkotása lett világszerete, és 12 évig az is maradt, amíg az Avatar le nem taszította a trónról. Egy kérdés a történettel kapcsolatban azonban a mai napig böki a közönség csőrét, ez pedig az, hogy Jack (Leonardo Di Caprio) túlélhette-e volna a tragédiát, ha Rose (Kate Winslet) helyet ad neki a fadarabon, amin lebegett az Atlanti-óceán közepén a segítségre várva.

A filmben Jack állítja, hogy a deszka, ami egyébként egy ajtónak a darabja, nem elég nagy kettejüknek, nem sokkal később pedig el is süllyed a fagyos vízben. Hogy mi az igazság, azt valószínűleg soha nem tudjuk meg kétséget kizáróan, az viszont biztos, hogy valaki már büszke tulajdonosa a díszletnek, amit a forgatáson használtak – ahogy az is, hogy egy vagyont fizetett érte. A Planet Hollywood szervezésében zajló árverésen kelt el a relikvia nem kevesebb, mint 718.750 dollárért, azaz több, mint 262 millió forintnak megfelelő összegért.

A díszletet a rendező, James Cameron és csapata egy valódi leletről mintázták, melyet az 1912-ben elsüllyedt hajó roncsánál találtak. Az aukción az ismertetőjében külön felhívták a figyelmet a vitára, ami évtizedek óta övezi a tárgyat, mi több, a méreteit is megosztották: hosszában 2,4, széltében pedig 1 méteres. 

Nem ez volt az egyetlen hollywoodi relikvia, ami új gazdára talált az árverésen. Indiana Jones (Harrison Ford) ostora az Indiana Jones és a végzet temploma című filmből például 525 ezer dollárért, azaz több, mint 191 millió forintért, Toby Maguire Pókember ruhája pedig 125 ezer dollárért, vagyis több, mint 45 millió forintért kelt el. 

Összesen 15,68 millió dolláros bevétellel zárták az aukciót, ezzel pedig minden idők egyik legsikeresebb filmes díszlet- és jelmezvására lett.