Beszólt Billie Eilish azoknak az előadóknak, akik többféle CD-t és bakelitet dobnak piacra

Szerinte ez borzalmasan káros a környezetre.

Billie Eilish soha nem arról volt híres, hogy véka alá rejtené a véleményét, és most sem tett így. Az énekesnő és az édesanya, Maggie Braid a Billboarddal beszélgettek a környezettudatosságról, és szóba kerültek a zeneiparban mostanában szinte sztenderddé vált, többféle borítóval és színben kapható CD-k és bakelitek is. 

A rajongók többsége örül az ilyen, gyűjthető kiadványoknak, és az előadóknak is megéri árulni őket, hiszen minden egyes különböző változat beleszámít az eladásaikba, hogy előkelő helyen szerepelhessenek a lemezeik a listákon – a sztár azonban úgy gondolja, ez a hozzáállás borzalmasan káros a környezetre. 

Egy olyan korban élünk, ahol valamiért nagyon fontos egyes előadóknak, hogy több különböző bakelitet adjanak ki többféle csomagolásban. Ez megdobja az eladásaikat és több pénzük lesz belőle, de el sem tudom mondani, mennyire káros a környezetünk számára

– kezdte.

Billie elmondása szerint ez azért zavarja ennyire, mert ő maga mindent megtesz, hogy a lehető legkörnyezettudatosabb életmódot folytassa, más sztároknak viszont véleménye szerint fontosabb a pénz és a számok.

A szemünk előtt történik ez az egész, és ezeket az embereket senki nem vonja felelősségre, ami nagyon bosszant, mert én próbálok a lehető legfenntarthatóbb módon élni, és a csapatomban is mindenkit erre bíztatok. És akkor ott vannak a világ legnagyobb előadói, akik meg 40 féle kibaszott bakelitet adnak ki, mindegyik csak egy kicsit más, csak azért, hogy a rajongók mindet megvegyék. Iszonyatosan zavar, hogy még mindig ott tartunk, hogy a pénz és az eladások fontosabbak nekik, és ezt sajnos az emberek kedvenc előadói csinálják.

Maggie egy kicsit árnyalta a híres lánya véleményét, és rávilágított arra, hogy a probléma rendszerszintű. A világ legnevesebb slágerlistáit kézben tartó Billboard ugyanis minden megvásárolt lemezvariánst eladásnak számít – ha egy ember megvesz 8 különböző kiadású változatot egy albumból, az 8 eladásnak minősül, így jobb eséllyel szerepel majd az adott korong előkelő helyen a listákon.

Azt szeretném látni, ha korlátok lennének bevezetve, például nem lehetne több, mint négyféle verziót kiadni egy albumból. Vagy bármiféle szabályt, ami ezt kordában tartja, hiszen nem hibáztathatjuk csak az előadókat azért, mert szeretnék, ha a lemezük listavezető lenne

– nyilatkozta.

Billie azt is elárulta, hogy ő mindig is környezettudatos életmódot folytatott, ez pedig a szüleinek köszönhető. Náluk például kiskora óta az újrahasznosított ajándéktáskák voltak a megszokottak, és papírtörlőt sem használtak.

Ez nekem egy olyan dolog, amibe soha nem is gondoltam bele tudatosan: egyszerűen ez volt nálunk a normális. 

Ezért igyekszik megtenni mindent, hogy a zenei karrierjével se ártson túl sokat a környezetnek. A bakelitjei például 100%-ban újrahasznosított anyagból készülnek, és a merch termékeinél is a mennyiség helyett a fenntarthatóságot tartja szem előtt.

Szeretné, ha minél több pályatársa követné a példáját, de tisztában van vele, hogy senkire nem tudja ráerőltetni a nézeteit.

A legtöbb, amit tehetek, hogy hangot adok az álláspontomnak, és elmagyarázom, mert nagyon sokan nincsenek tisztában a klímaválság súlyosságával

– tette hozzá.