Taylor Swift, Selena Gomez, Ariana Grande és Billie Eilish zenéje is eltűnt a TikTokról

Sok más előadóéval egyetemben.

Nem jutott egyezségre a Universal Music Group és a TikTok, ezért a zenei óriáscég eltávolította a hozzájuk tartozó előadók zenéjét a videómegosztó platformról, miután idén január 31-én lejárt az előző megállapodásuk. Egy nappal korábban az UMG egy nyílt levelet címzett a közösségi médiumnak, melyben azt írták, hogy a TikTok nem fizet eleget a zenéért, és hagyja, hogy a platformot AI által kreált dalok árasszák el, amik megkárosítják a valódi zenészeket és a dalszerzőket.

A videómegosztó nem hagyta szó nélkül a vádakat, és nyílt levélben válaszolt a Universalnak. Szerintük a cég a saját kapzsiságukat helyezi az előadóik és dalszerzőik érdekei elé, ezzel pedig egy olyan felület támogatását veszítették el, mely egészen eddig a maga több, mint egymilliárd felhasználójával ingyenes promóciót biztosított a hozzájuk szerződött tehetségeknek, és remek lehetőséget nyújtott arra, hogy szélesebb körben is megismerjék őket.

A partnerség megszűnését a TikTok felhasználói is megérzik: eltűnt a platformról – a teljesség igénye nélkül – Taylor Swift, The Weeknd, Billie Eilish, Ariana Grande, Justin Bieber, Olivia Rodrigo, Selena Gomez, Drake, Nicki Minaj, Lady Gaga, Rihanna, Niall Horan, vagy éppen Shawn Mendes zenéje is.

Ha rákeresünk az UMG-hez tartozó előadók nevére, a „hangok” menünél már nem jelennek meg a dalaik, és némák lettek a videók, melyekben korábban használták őket – „a hang szerzői jogi korlátozások miatt el lett távolítva”: ezzel az üzenettel találkozunk.

A TikTok az elmúlt években szervesen átformálta a zeneipart, és fontos promóciós eszközzé vált az előadók számára. Egy virális videó vagy trend manapság könnyen slágert faraghat egy adott dalból, beindíthatja egy feltörekvő énekes karrierjét, vagy éppen ismét a slágerlistákra repíthet egy több évtizede megjelent szerzeményt.

Szerencsére azért nem tűnt el minden zene a platformról, hiszen az olyan előadók dalai, akik nem az UMG-hez vannak szerződve, továbbra is elérhetőek.