24 streamingen, 10 a lemezen – ilyen lett Nicki Minaj Pink Friday 2 albuma

A rapper a legjobbjaként harangozta be az anyagot.

Kétség kívül Nicki Minaj az elmúlt évtized egyik legmeghatározóbb alakja a popzenei szcénának, de Minaj a divatdiktátori szerepvállalása sem utolsó. 2010. november 22-én jelent meg a Pink Friday korszakalkotó lemeze, mellyel beírta magát a poptörténelem könyvekbe, mára pedig a világ egyik legnagyobb előadójává avanzsálódott.

A rapper 2019. februárjában első alkalommal Budapesten koncertezett – azzal a turnéjával, melytől a nemzetközi sajtó is hangos volt, annyira állt a bál a szervezés és a produkció körül, de szerencsére a buli a fővárosunkban mondhatni zökkenőmentesen ment – a koncert vége után egyébként össze is futott szerkesztőségünk Minaj-zsal, aki ki akarta fizetni a taxinkat haza, hamár megvártuk a rendezvény után.

2023-ban, 13 évvel az eredeti, ikonikus lemeze után pedig megpróbálta elvinni követőit, ahogy ő nevezi, #gagcity-be és egy olyan korongot rittyenteni Pink Friday 2 címmel, mint még senki előtte – nos, ezt a kijelentést döntse el mindenki maga, hogy számára mennyire fogyasztható az, amikor a rapper egy felgyorsított Billie Eilish (When The Party’s Over) dalra rappel rá. Arról már nem is beszélve, hogy ő is felült a 2023-at konkrétan letaroló sample vonatra, így egy rakat olyan dalt pakolt bele saját zenéibe, amit rongyosra hallgattunk már évekkel vagy évtizedekkel ezelőtt. A legérdekesebb jelenség a kampány körül egyébként maga Gag City, ami egy AI által generált rózsaszín világ, melyet a rajongók hoztak létre, ezzel pedig az elmúlt évek egyik legérdekesebb kampányát láthattunk organikusan felépítkezni.

Érdekesség, hogy a fizikális változatra, legyen az CD vagy bakelit, kizárólag 10 dal fért fel – valószínűleg nem készültek el időben a végleges, 24 tracket magába foglaló dallistával, így a modern fogyasztási szokások, mint a streaming előtérbe kerülnek, ha a teljes PF2 élményt szeretnénk magunkkal vinni, melyet olyan előadók színesítenek, mint Drake, 50 Cent vagy Future.

Ha ez nem lenne elég, Nicki megint nyakába veszi a világot a Pink Friday 2 turnéval, melynél esküszik, hogy további dátumokat is be fog jelenteni – eddig az európai kontinensen olyan városokban lép színpadra, mint Berlin, Köln, London vagy Amszterdam.