14 dolog, amit nem tudtál Taylor Swiftről

Tudtad, hogy kiskorában Broadway-sztár szeretett volna lenni?

Taylor Swift 2006-ban robbant be a köztudatba első lemezével, onnantól kezdve pedig nem volt megállás. Sorra döntögette a rekordokat, sikert sikerre halmozott, és korunk egyik legnagyobb sztárjává nőtte ki magát. Eddig 10 albumot, 6 turnét, és rengeteg slágert tudhat maga mögött, és a generációja egyik legjobb dalszerzőjeként tartják számon. Íme 14 érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál Taylorról.

1. Egy karácsonyfa farmon nőtt fel

Taylor West Readingben, Pennsylvania államban született, 14 éves korában pedig Nashville-be költözött a családjával, hogy beindíthassa country-énekesi karrierjét. Ám még ezelőtt 5 évig egy karácsonyfa farmon töltötte a gyerekkorát 5 éves korától 10 éves koráig, erről pedig dalt is írt Christmas Tree Farm címmel.

Kissé fura volt ott felnőni, de nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ennyire megszeressem az őszt és az ünnepi időszakot

– mesélte az Esquire magazinnak.
2. Ezért írta teljesen egyedül a Speak Now albumát

2010-es lemezét, a Speak Now-t teljesen egyedül írta, viszont nem azért, mert így tervezte, egyszerűen csak így alakult. A megjelenést követően egy Q&A-ben árulta el a rajongóinak:

A legjobb ötletek hajnal 3-kor jutottak eszmebe Arkansas-ban, amikor nem voltak velem a társszerzőim, szóval egyedül fejeztem be a dalokat. Aztán ugyanez történt New York-ban, Bostonban, és Nashville-ben is.

A korong újra felvett kiadása, a Speak Now (Taylor’s Version) egyébként idén jelent meg.

3. Ezt a sorozatot nézi a koncertjei után

Fárasztó lehet a turnék során nap, mint nap több tízezer ember elé kiállni, és a lehető legjobb show-t nyújtani nekik. Hogy Taylor hogyan lazít a koncertjei után? Berakja a kedvenc sorozatát, a Jóbarátokat, és mini-maratont tart belőle.

4. A Blank Space dalát írta meg a leggyorsabban

Vogue-nak árulta el, hogy az a dala, amit a leggyorsabban megírt, egyik legnagyobb slágere, a Blank Space volt. Ennek az oka, hogy még a session előtt, ahol befejezték, már elég sok dalszövegrészlet előre meg volt írva neki. 

5. A legtöbb időbe pedig…

…az All Too Well-t tartott megírni. Erről szintén a Vogue-nak beszélt: 

Nagyon érzelmes az a dal, így hosszú hónapokba telt, mire befejeztem.

6. Egy számítógép-szerelő tanította meg gitározni

Elég furcsa módon tanult meg gitározni, ugyanis egy számítógép-szerelő tanította meg neki az első 3 akkordját a hangszeren. Ezt először 2009-ben, Jimmy Fallon műsorában tudhatta meg a nagyközönség, a műsorvezetőnek pedig azt is elárulta, hogy ezután írta meg első dalát, a Lucky You-t.

7. Az egyik legnagyobb inspirációja Shania Twain

Minden énekesnek van valaki, akire a legjobban felnéz, ez pedig Taylornak nem más, mint a kanadai country-legenda, Shania Twain. Elmondása szerint amint először hallotta a zenéjét, annyira lenyűgözte, hogy akkor döntötte el: ő is country-énekes szeretne lenni.

8. A 13 a szerencseszáma

December 13-án született, mi több, péntek 13-án töltötte be a 13. életévét, így nem csoda, hogy ezt a számot választotta a szerencseszámának. Hosszú ideig minden koncertje előtt ráírta a kezére, 2009-ben elárulta, hogy akárhányszor nyert egy díjat, mindig a 13. sorban foglalt helyet, és még az első listavezető dalának is pontosan 13 másodperces az intrója. 

Tulajdonképpen akármikor a 13-as szám feltűnik az életemben, az jót jelent

– nyilatkozta.
9. Kiskorában Broadway-sztár akart lenni

Mielőtt a világ egyik leghíresebb énekesnőjévé vált volna, a szíve a Broadway felé húzta. Kiskorában rengeteget járt New York-ba, ahol színészkedni tanult és énekórákon vett részt, abban a reményben, hogy egy nap a legnevesebb színpadokon játszhat majd.

Számos meghallgatáson vettem részt New York-ban. Hosszú ideig semmi nem jött össze, így inkább elkezdtem dalokat írni, de a színház iránti szeretetemet soha nem vesztettem el

– nyilatkozta a Taste of Country-nak 2012-ben.
10. Neki sem jött könnyen a siker

Miután Nashville-be költözött a családjával country-énekesni karrier reményében, rengeteg kiadónak küldtek demókat, főleg Dolly Parton és Dixie Chicks feldolgozásokból, ám évekig nem jártak szerencsével, és csak a visszautasítást kapták. Erről az élményről az American Songwriter-nek mesélt: 

A városban mindenki azt szerette volna csinálni, amit én, szóval ki kellett találnom valamit, amivel kitűnhetek a tömegből.

11. Színészként először a CSI-ban láthattuk

Karrierje során több filmben és sorozatban is feltűnt már, legelőször azonban a népszerű CSI sorozatban láthattuk 2009-ben, ahol egy lázadó tinit, Haley Jones-t alakított.

12. Retteg a kígyóktól és a pókoktól

Megvan az a korszak, amikor a Kanye West/Kim Kardashian dráma után mindenki kígyónak nevezte, és kígyó emojikkal árasztotta el a közösségi média platformjai komment szekcióját? Taylor szépen a viszályára fordította a dolgot a Look What You Made Me Do klipjével, melyben kulcsszerepet játszott a kígyó motívum, ám nem lehetett ez könnyű számára, hiszen a valóságban retteg a kígyóktól, csak úgy, mint a pókoktól.

13. Ő volt az első country-sztár, aki VMA-t nyert

A 2009-es MTV VMA-n ő vihette haza a legjobb női videóért járó szobrocskát a You Belong With Me klipjéért, ezzel pedig ő lett az első country-sztár, aki VMA-t nyert a díjátadó történelmében. 

14. A mostani turnéja a történelem legjövedelmezőbb koncertsorozata lett

Szinte minden létező rekordot megdöntött a The Eras Tourral, mi több, egy olyan eredményt is sikerült elérnie vele, amit a történelem során eddig egy előadónak sem. A turné ugyanis a világ legjövedelmezőbb koncertsorozata lett, és egyben az első, ami meghaladta az egymilliárd dolláros bevételt. És akkor még véget sem ért! A show-t jövőre Európába is elhozza az énekesnő, a magyar rajongók pedig hozzánk legközelebb Bécsben láthatják augusztusban.