„Elképesztő, hogy tízezrek előtt zenélünk a 5 Seconds of Summer turnéján” – exkluzív interjú az AR/CO-val

Tavaly tavasszal jártak először hazánkban a 5 Seconds of Summer srácok, ma, október 10-én pedig visszatérnek, hogy a Budapest Park után az Aréna színpadát is felrobbantsák, a magyar rajongók legnagyobb örömére. Ezúttal két előzenekart is hoznak magukkal: Charlotte Sands, illetve az AR/CO fogja szórakoztatni a közönséget az ausztrál banda fellépése előtt. Az utóbbi duó valószínűleg nem ismeretlen a 5SOS fanok számára, hiszen az egyik tagja nem más, mint Calum Hood testévre, Mali-Koa. Az énekesnő egy dalszerző táborban ismerte meg Leo Stannardet, és a kezdetekben más előadóknak írtak együtt dalokat, majd nagyjából két éve úgy döntöttek, közös projektbe kezdenek.

Az első kislemezük AR/CO-ként tavaly jelent meg, azóta pedig számos dalt piacra dobtak, és olyan előadókkal dolgoztak együtt, mint például a világhírű DJ, Tiesto. Az első teljes albumuk jövőre érkezik, és az eddig hallottak alapján pörgős, önfeledt dance anyagra számíthatunk – tipikusan az a zene, ami egyből jó hangulatba hoz, és táncolni támad kedved tőle.

Az első magyar fellépésük előtt beszélgettünk Mali-Koával és Leóval, akik meséltek nekünk a turnézásról, az új zenéről, az eddigi karrierükről, arról, hogy mik a terveik a Budapesten töltött időre, és természetesen üzentek is a magyar rajongóknak – exkluzív interjú az AR/CO-val.

Nagyon örülünk, hogy Budapesten léptek fel! Ha lesz időtök, körülnéztek majd a városban? Kinéztetek már valamit?

Nagy a felfordulás jelenleg körülöttünk a turnén, 6 országban voltunk 7 nap alatt, szóval csak úgy repül az idő a városokban, ahol vagyunk. Most megyünk először Budapestre, szóval nagyon izgatottak vagyunk miatta. Már csak azért is, mert sokat hallottunk a Széchényi fürdőről (ami brutálisan jól néz ki) és az A38 hajóról is, szóval ha lesz egy szusszanásnyi időnk, ezeket csekkolnánk.

Hamár a 5 Seconds of Summer srácokkal vagytok úton, beszélgessünk a turnézásról egy kicsit. Meséltek egy kicsit arról, hogy milyen volt az első koncertetek, mint AR/CO?

Egy showcase-en vettünk részt Londonban, kevesebb, mint egy éve. 200 ember jött el rá, most pedig tízezrek előtt zenélünk ezen a turnén, ami elképesztő.

Mi az az egy dolog, ami nélkül nem indultok el turnézni?

A napokban fedeztük fel, hogy a szemmaszkok nagyon nagy segítségünkre tudnak lenni az elalváshoz, és persze egy jó hangszóró a koncertek előtti bemelegítésre, amiről nyomhatjuk a bulit.

Van bármiféle koncert előtti rituálétok, amit minden egyes fellépésetek előtt csináltok?

Aktívan töltjük az időt, bemelegítjük a hangukat, és Fat Boy Slim Right Here, Right Now-ját hallgatjuk.

Mali, milyen érzés a tesóddal, Calummal turnézni?

Csodálatos érzés, hogy a családommal oszthatom meg a színpadot! Egy ausztráliai kis városból, Mount Druittból származunk, majd teljesen más utakon jártunk zeneileg hosszú éveken keresztül, és nagyon különleges ezt egyesíteni. Ilyen lehetőség csak egyszer adódik az életben.

Leo, mi a kedvenc részed a dalaitok készítése során? És mi a legnehezebb része?

A kedvenc részem az, amikor megcsillan a szikra a kezdetekben. Amikor még fogalmad sincs, hogy merre halad a projekt, de az a legizgalmasabb, amikor elkezdjük formálni. A legnehezebb az, amikor el kell döntenünk, hogy melyik dalt adjuk ki és melyiket nem.

Olyan neves előadókkal dolgoztatok már együtt, mint Tiesto, Sub Focus, vagy éppen Don Diablo. Kik azok az előadók, akikkel szívesen összehoznátok egy dalt a jövőben?

A napokban Marshmello dobott nekünk egy DM-et, vele nagyon régóta szeretnénk már együtt dolgozni. Calvin Harris, aki a modern dance keresztapja, de Tame Impala is nagy vágyunk – ők egy kicsit más stílus lennének.

Melyik dalotokat mutatnátok meg egy olyan embernek, aki nem ismeri a zenéteket?

Van egy új dalunk, ami néhány héten belül jelenik meg és All Over The World a címe, ez az egyik legnagyobb kedvencünk egy ideje már, mert egy új hangzásvilágot mutat meg. A tipikus AR/CO zenékből pedig a Night Feels-t vagy a Move-ot.

És melyik a kedvenc dalotok a saját dallistátokról?

Tavaly írtunk egy dalt Los Angelesben, 808 a címe és még ki sem adtuk, de mindig előadjuk a koncertjeinken. Hihetetlen érzés az, amikor eljátszuk, a közönség pedig megvadul és látszik, hogy mennyire tetszik nekik.

Ha egy főcímdalt kéne választanotok az életeteknek, melyik lenne az?

A Tame Impalától a Let It Happen.

Sokszor elmondtátok már, hogy egy dalszerző táborban találkoztatok – mi pedig arra lennénk kíváncsiak, hogyha visszamehetnétek az időben oda, amikor megalakultatok, mint banda és adhatnátok a fiatalabb éneteknek egy tanácsot, mi lenne az?

Mindig autentikus dolgot adj ki a kezedből, bízz az ösztöneidben, és ne félj elengedni magad és a szabadság érzésétől! Nem kell mindig véresen komolyan venni a zenekészítést.

Ha visszatekintetek a karrieretekre, mire vagytok eddig a legbüszkébbek?

Nem olyan rég játszottunk az első nagyobb fesztiválunkon, Madridban a Madcool Fesztiválon! Teltházas lett a sátor, ahol felléptünk, se ki, se be nem lehetett menni, az emberek pedig kint sorakoztak. Nagyon meleg, nyárias idő is volt, de teljesen a mi pillanatunk volt az egész. Tényleg olyan érzése volt, hogy ez valami nagyon izgi dolognak lesz a kezdete.

Meséltek arról, hogy mik a terveitek a jövőre nézve?

Egy lemezen dolgozunk, ami jövőre jelenik meg és utána egy saját turnéra indulunk az Egyesült Királyságban és Európában, szóval hamarosan jönnek a dátumok is, de addig is sok-sok dance track jön még!

Végül üzennétek valamit a magyar rajongóitoknak?

Az AR/CO küldetése, hogy egy olyan helyet és időt teremtsen a hallgatóinak, ahol elengedhetik magukat a zenében. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy jöhetünk veletek is táncolni egyet, srácok, és reméljük, hogy többször is látni fogjuk egymást, ahogy folytatjuk a bulizást világszerte!