29 dolog, amit tudnod kell a ma 29 éves Halsey-ról

Tudtad, hogy részben magyar származású?

Halsey nagy utat járt be röpke 9 év alatt: 2014-ben még Soundcloudra pakolta fel a Ghost című dalát, amint befejezte, mostanra pedig már négy albumot, megannyi slágert, és két listavezető dalt tudhat maga mögött, emellett pedig arénákat tölt meg világszerte a koncertjeivel. Íme 29 érdekesség, amit érdemes tudni az előadóról!

1. Innen ered a művészneve

Ashley Nicolette Frangipane-ként látta meg a napvilágot 1994-ben egy New Jersey-i kisvárosban, az alig 100 ezer főt számláló Edisonban. A Halsey művésznév egyrészt a keresztnevének egy anagrammája, vagyis az Ashley betűi más sorrendbe helyezve, másrészt pedig egy brooklyni metróállomás neve, ahol sok időt töltött tinikorában, hiszen itt élt az akkori párja.

Itt kezdtem el először dalokat írni, és itt éreztem azt először, hogy valami nagyobb dolognak vagyok a részese, mint a kis szülővárosom New Jersey-ben, a semmi közepén. Halsey tulajdonképpen a személyiségem részeit testesíti meg kissé eltúlozva, olyan számomra, mint egy alterego

– mesélte a Nylon magazinnak 2014-ben.
2. Részben magyar származású

Afroamerikai édesapjának, Chris-nek ír vér csörgedezik az ereiben, míg édesanyja, Nicole olasz és magyar származású. Még egy ok, hogy mihamarabb ellátogasson hazánkba egy koncert erejéig!

3. A nagymamája tanította zongorázni

Csupán 4 éves volt, mikor a nagymamája elkezdte zongorázni tanítani, az első dal, amit el tudott játsznai pedig a Macskák musicalből a Memory volt.

4. Több hangszeren is játszik

Már fiatalkorában is vonzotta a zene, így több hangszeren is megtanult játszani. Elsők között a vonósok keltették fel az érdeklődését, így hegedült, brácsázott, és csellózott is, mielőtt 14 évesen beleszeretett volna a gitárba.

5. A legnagyobb inspirációi

Justin Bieber, Alanis Morissette, és a Brand New nevű banda zenéjen nőtt fel, így hatalmas álma teljesült be, mikor 2015-ben Justinnal dolgozhatott az énekes Purpose albumán található The Feeling című dalon, 5 évvel később pedig Alanis-szal is kollaborált a Manic egyik átvezetőjén, az Alanis’ Interlude-on. 

6. Nem volt könnyű gyerekkora

A stabilitás igencsak hiányzott a gyerekkorából, hiszen a szülei munkája miatt gyakran költöztek, így tizenéves kora előtt már 6 különböző iskolába járt. A suliban rengeteg zaklatásnak volt kitéve, egyszer pédául feltörték a szekrényét, és ellopták belőle a félmeztelen képét, amit az akkori barátjának készített. A sok megpróbáltatásnak majdnem tragikus és visszafordíthatatlan kimenetele lett.

7. Bipoláris személyiségzavarral diagnosztizálták

A zaklatások miatt 17 évesen öngyilkosságot kísérelt meg, aminek következtében több, mint két hétig ápolták kórházban, ekkor diagnosztizálták bipoláris személyiségzavarral. Elmondása szerint pedig a zene és a fellépések nagyban segítik a tünetei kezelésében, szinte terápiás hatással vannak rá.

8. Hatalmas Directioner

Soha nem titkolta, hogy hatalmas One Direction fan, sőt, mikor a Little Things megjelent, órákig sírt!

Imádom a One Directiont, ez senki előtt sem titok. Nagyon szeretem őket, mint emberek, imádom a zenéjüket, a személyiségüket, és azt, hogy mennyire viccesek! 

9. Egy ideig hajléktalan volt

Miután otthagyta az egyetemet, a szülei kitették otthonról, ezt követően pedig egy darabig hajléktalan volt. 

Emlékszem, egyszer csak 9 dollár volt a zsebemben, én pedig négy karton Red Bullra költöttem, és két-három napig nem aludtam. Kevésbé volt veszélyes ébren maradni, mint az utcán elaludni

– mesélte a Rolling Stone-nak.
10. Egy éjszaka alatt változott meg az élete

A nehéz kezdetek után egy este alatt hatalmasat fordult vele a világ. Egy buliban ismerkedett meg a zenésszel, akivel a Ghost című dalát készítette, és azonnal felrakta Soundcloudra. Órákon belül virális lett a szám, a következő reggelre pedig már több kiadó is felkereste, hogy leszerződtessék.

11. Hol is van az a Badlands?

Nagyjából egy évvel az első EP-je, a Room 93 után, 2015-ben jelent meg debütáló albuma, a Badlands, melynek egy disztópikus társadalom, a The Badlands áll a középpontjában, ami tulajdonképpen nem más, mint egy metafora Halsey akkori elmeállapotára.

Nagyon is úgy éreztem, hogy Badlands-ben éltem. Épp akkor csöppentem bele a zeneiparba, és hirtelen hatalmas nyomás nehezedett rám. Olyan érzés volt, mintha a saját elmém rabja lennék, és nem tudtam elmenekülni előle

– nyilatkozta a Rolling Stone-nak. 
12. Az Imagine Dragons-szel és The Weeknd-del turnézott

Még a lemez megjelenésének évében két előadó előtt is fellépett a turnéjukon: a sajátja mellett az Imagine Dragons Smoke + Mirrors, illetve The Weeknd The Madness Fall turnéját nyitotta meg.

13. Az első listavezető dal

Az alternatív stílust követő Badlands után nagy váltás volt, mikor összeállt a The Chainsmokers-zel egy dal erejéig, de bejött a húzása! A Closer ugyanis 12 egymást követő héten keresztül uralta a Billboard Hot 100-ot, és további 12 ország slágerlistájának landolt az élén, ezzel pedig feltörekvő előadóból igazi sztárrá nőtte ki magát.

14. Képes rádióbarát dalokat is írni

Második lemeze, a Hopeless Fountain Kingdon szintén egy konceptalbum, és egy modern Rómeó és Júlia történetet mesél el, ugyanakkor a dalok sokkal inkább rádióbarátabbak, mint az elődjén. Hogy mi volt ennek a váltásnak az oka? Bizonyítani szeretett volna.

Igenis képes vagyok rádióbarát dalokat is írni

– jelentette ki a Rolling Stone-nak a lemez megjelenése előtt.
15. Biszexuális és büszke 

Soha nem rejtette véka alá biszexualitását, ez pedig a zenéjében is megjelenik. Elég csak a Lauren Jauregui-vel közös Strangers című dalára gondolnunk, mely két nő kapcsolatáról szól. 

16. Az első szóló listavezető dal

Az első szóló listavezető dala a 2018-as Without Me volt, melyet a G-Eazy-vel való kapcsolata inspirált. A kislemez két hétig uralta a Billboard Hot 100-ot, és további 20 hétig csücsült a top 5-ben, ezzel az eddigi legnépszerűbb szerzeményévé vált.

17. Nem csak zenészek inspirálták 

Bár a legnagyobb inspirációi között szerepel Justin Bieber, Alanis Morissette, a The Cure, Lady Gaga, a Nirvana, The Notorious B.I.G., a Panic! at the Disco-ra pedig egyenesen azt mondta, hogy az a banda változtatta meg az életét, nem csak a zenéből merít ihletet.

Bár rengeteg zenész van, akit szeretek és tisztelek, a legnagyobb inspirációt mégis a filmek világa jeleni számomra, köztük Quentin Tarantino, Harmony Korine, és Larry Clark

– árulta el az MTV-nek.
18. A jövőben színésznőként is bemutatkozik

Bár egy rövid jelenet erejéig már láthattuk a Csillag születik című filmben Bradley Cooperrel és Lady Gagával a főszerepben, a jövőben egy sorozatban csillogtathatja meg mégjobban színészi tehetségét. A The Player’s Table-ben egy zűrös, de vakmerő lányt alakít majd, aki egy gyilkosság után kezd nyomozni. Halsey mellett az Eufóriából ismert Sydney Sweeney-t láthatjuk majd a főszerepben, arról azonban egyelőre nincs hír, mikor érkezik az alkotás.

19. Gluténérzékeny

Twitteren osztotta meg követőivel, hogy az egyik legjobb ajándék, amit valaha kapott az volt, hogy bevezették a gluténmentes Cheerios-t. Hogy miért örült ennek annyira? Gluténérzékenységben szenved, és elmondása szerint ha glutén jut a szervezetében, két percen belül úgy felpuffad a hasa, mintha csak 6 hónapos terhes lenne. 

20. Több, mint 40 tetoválása van

Igencsak szereti a tetoválásokat, ennek köszönhetően pedig több, mint 40 díszeleg a testén. Az egyik ezek közül egy G-Eazy-vel közös tetkó volt, amit szakításuk után elfedetett egy másik mintával.

21. Imádja a tetkóit mutogatni

Rengeteg tetkóm van, és mikor olyan ruhát viselek, amiben nem látszanak, nem érzem jól magam

– ecsetelte Zack Sang műsorában. 
22. Több híres exe is van

Karrierje kezdetén a norvég producerrel, Lidoval járt, majd a G-Eazy-vel való, viharos kapcsolatától volt hangos a média. 2018. végén ismerkedett meg Yungbluddal, akivel majdnem egy évig voltak együtt, és az Amerikai Horror Story-ból ismert Evan Peters-hez is romantikus szálak fűzték. 

23. Nagyjából egy óra alatt ír meg egy dalt

Halsey igazi maximalista ha a zenéjéről van szó, ezért ha egyszer elkezd írni egy dalt, addig nem áll fel, amíg be nem fejezi azt. Saját bevallása szerint azonban ez nem vesz igénybe túl sok időt, általában egy óra alatt megvan egy számmal!

24. Imád festeni

Nemcsak a zenéhez van tehetsége, de az ecsettel is kiválóan bánik. Sőt, majdnemhogy jobban szeret festeni, mint zenét készíteni, hiszen megnyugtatja, mikor nehezebb időszakon megy keresztül, a végeredményt pedig szívesen osztja meg a rajongóival is.

25. Anti-popsztárnak tartja magát

A művészlét része, hogy abban a műfajban próbálhatom ki magam, amelyikben csak szeretném. Számomra anti-popsztárnak lenni egy felfogást jelent. Nem sok köze van magához a műfajhoz, sokkal inkább szól arról, hogy nem kell a női popelőadónak sem megadni magukat a műfaj társadalom általi elvárásainak

– írta Twitteren.
26. 2021-ben született meg első gyermeke

Mindig is az egyik legnagyobb vágya volt, hogy édesanya lehessen belőle, ez pedig 2021. júliusában be is teljesült, mikor megszületett első gyermeke, Ender Ridley Aydin. Legutóbbi albumát, az If I Can’t Have Love, I Want Power-t a terhesség örömei és horrorai inspirálták, mi több, egy filmet is készített hozzá.

27. Ennyi a vagyona

A Celebrity Net Worth oldal szerint az évek során 20 millió dolláros, azaz majdnem 8 és fél milliárd forintos vagyonra tett szert.

28. Saját sminkmárkája van

Két éve olyan sztárok nyomdokaiba lépett, mint Rihanna, Selena Gomez, vagy éppen Lady Gaga, és saját sminkmárkát dobott piacra. Az About-Face termékeivel azonban nem a tökéletes megjelenésre szeretné ösztönözni a rajongóit, hanem arra, hogy kifejezzék önmagukat.

Akkor érzem magam a legszabadabbnak, amikor úgy sminkelek, hogy nem követem a szabályokat. A szépségiparban vannak normák, de én inkább arra szeretném bátorítani az embereket, hogy szálljanak szembe ezekkel és hagyják, hogy tökéletlenek legyenek

– nyilatkozta.

29. A V, mint Viktória sztárjával jár

Hónapok óta találgatnak a rajongók, hogy vajon tényleg egy párt alkot-e a V, mint Viktória sztárjával, Avan Jogia-val, idén szeptemberben pedig megerősítették a kapcsolatukat, mikor is együtt jelentek meg egy nyilvános eseményen, és lerítt róluk, hogy fülig szerelmesek.