© MUSICDAILY

Billie Eilish egy tökéletes koncerttel zárta az idei Sziget Fesztivált

Lezárult a 2023-as Sziget Fesztivál: Billie Eilish, Hannah Grae, girl in red és 070 Shake is volt – ezek közül pedig a legelső megkoronázta a hetet. Igaz, még Billie fel sem jött a színpadra, de már a szervezők a 2024-es dátummal kecsegtették a közönséget: 2024. augusztus 7-12. között újra megnyílik a szabadság szigete – kérdés, hogy a jubileumi 30. évfordulót kikkel fogjuk ünnepelni.

Alice Longyu Gao
© MUSICDAILY

Alice Longyu Gao az új generáció hangja: hyperpop stílusjegyekkel behálózott stílusát nagyon nehéz lenne körülírni, hiszen olyan, mint egy finom gyümölcslé – van benne minden, amit szeretünk hallani, és lehet, néha furcsa az ízkombináció, mégis valahogy működik a rock-hyperpop-rnb-death metal és még hosszú percekig sorolhatnánk, hogy milyen keverékeket hallottunk koncertjén. Alice-nek nem csak zenéje, de személyisége és természete is figyelemreméltó és egyszerűen nem tudtunk csak úgy elsétálni mellette, hogy ne néztük volna meg, mi is történik a DropYard-on… még akkor sem, ha úgy fél órával Billie Eilish koncertje előtt jártunk.

Hannah Grae
© MUSICDAILY

Ilyen az a hangzás, amikor Olivia Rodrigo nem tűzi tele lemezét balladákkal, hanem egy 35-40 perces good 4 u montázst hallanánk – ez a feltörekvő Hannah Grae, aki saját életéből merít ihletet és zenéjén keresztül nyomja le hallgatói torkán saját tinédzserkori feszültségét. Az énekesnő még nagyon új, nagyon friss a zenei palettán, így saját stílusát és érzéseit is most fedezgeti fel, ez pedig a színpadon is visszaköszönt. Kellő rutinnal és több dallal könnyen megeshet, hogy Hannah néhány éven belül már a Nagyszínpadon fog koncertezni, mi pedig meg sem lepődnénk ezen.

girl in red
© MUSICDAILY

Olyan, mintha Magyarország is kapott volna egy igazi Billie Eilish koncertet – csak épp egy nyitott helyszínen és a 6. napján egy rendezvénynek, amit Sziget Fesztiválnak neveznek. girl in red sok turnéállomáson nyitott már a világhírű popszenzációnak és tegnap is ez történt. Egyébként az énekesnő stílusa meglehetősen hasonlított az előbbi, Hannah Grae-hez, így akik nem hajnal óta a Nagyszínpad előtt várakoztak, sok jó koncertet kaphattak pénzükért. A norvég Marie Ulven Ringheim sokszor érződött annak a „csak egy lány vagyok, aki szeret zenélni” karakternek, ezzel a bájával pedig hamar levette a közönséget a lábáról.

Billie Eilish
© MUSICDAILY

Aki miatt eltolnak egy egész fesztivált, afelé óriásiak az elvárások: Billie Eilishnak pedig sikerült megugrania őket – szószerint is, ugyanis brutális, hogy milyen magasra képes felugrani. A tömeg konkrétan úgy itta és követte minden szavát, mintha valami elvarázsolt szekta tagjai lennének. Eilish nem építkezett elhasznált, sokszor már gagyinak tűnő showelemekre, hanem önmagát adta. Azon kevés sztárok közé tartozik, akiknek sikerült tényleg embernek maradniuk és ez át is jön a színpadon. Persze, volt bury a friend és bad guy is, de onnan látszott, hogy nem csak néhány világslágerért élnek-halnak érte az emberek, hogy saját dalait, olyan ismeretlenebb számokat, mint az Oxytocint(ami egyébként az egyik legjobb része volt a bulinak) vagy a Getting Oldert is torkaszakadtából üvöltötte a tömeg. Billie ügyesen operált a bulizósabb, pörgősebb dalai és az akusztikus részek között is. Az egyetlen zavaró dolog talán annyi volt, hogy a suttogó-pop stílust elterjesztő előadónak olyan érzékeny volt (pont emiatt) a mikrofonja, hogy sokszor hamarabb hallottuk a tömeg sikongását, mint a ténylegesen éneket.

070 Shake
© MUSICDAILY

Nem volt könnyű dolga 070 Shake magyarországi debütálásnak, ugyanis abban az időben kellett volna elkezdenie koncertjét a FreeDome színpadán, amikor Eilish az utolsó dalának utolsó perceit tolja – ez pedig nem túl hálás feladat. Nem is kezdett addig, amíg a tömeg át nem ért hozzá, bár az érdeklődés így sem volt túlságosan nagy és valahogy a kapcsolat sem volt meg a felgyülemlett közönség és az előadó között. Néha izgalmasabbnak tűnt még Az Idolból ismert Lily-Rose Depp is, aki a párja az előadónak és csak oldalt állt a színpadon és támogatta barátnőjét.