Sziget 2023: koncertek, amiket kár lenne kihagyni

Természetesen az ország nagyja és a 2023-as Sziget Fesztiválra jeggyel vagy bérlettel rendelkezők nagyobb része már számolja vissza a napokat az olyan nagyszabású koncertekig, mint mondjuk Billie Eilish első érkezéséig Magyarországra, a Florence + The Machine újabb, energikus koncertjéig, Lorde és Macklemore fenomenális napjáig, Niall Horan visszahúzódó személyiségének elragadó koncertjéig, vagy David Guetta extra-látványos headline showjáig. De ne feledkezzünk meg azokról sem, akiket a közép még nem kapott annyira fel, hogy kiemeltebb időpontokban, vagy helyszíneken legyenek.

A cikk következő részében 10 + 1 olyan előadót mutatunk, akiknek dalait vagy már játszák itthon a rádiók, de nem biztos, hogy a közönség összekapcsolja, az arcot a hanggal, illetve olyan előadókból is szemezgetünk, akik próbálnak kitörni és a nagy álmukat beteljesíteni: A listás popsztárokká válni.

Call Me Karizma

Morgan Parriott, vagyis művésznevén Call Me Karizma 2015-ben ugrott fejest a zene világába, ugyanis Mod Sunnal és blackbearrel közösen turnézott ekkor. Gyorsan le is szerződött, de néhány megjelenés után ott is hagyta kiadóját és azóta független előadóként munkálkodik. Zenéje a pop-punk, alter-pop vonalon mozog, így azoknak ajánlanánk, akik szeretik a már említett blackbeart, szintén a Szigeten zenélő YUNGBLUD-ot, vagy a nem olyan rég Budapesten járt Machine Gun Kelly-t. A koncertje pedig YUNGBLUD napján lesz, így azok akik kilátogatnak az izgalmas brit előadó koncertjére, mindenképp nézzen el augusztus 11-én az IBIS X ALL EUROPE színpadhoz 11:00-kor.

ADONXS

Adam Pavlovčin, vagyis ADONXS szlovák művészlélek, aki a 2021-es SuperStar (hosszabban: Česko Slovenská SuperStar, igazából egy összemosott cseh és szlovák Megasztár) verseny nyertese volt. Az előadó nem csak nagyszerű énekes, de többszörös díjas táncos is, illetve LGBTQ+ aktivizmusa miatt is kitüntették már. Zenéje valahol Dua Lipa kimaxolt popimázsa és Birdy törékenysége között helyezkedik el, így aki szereti az ő, vagy Lorde és a Florence + The Machine munkásságát, ne hagyja ki koncertjét augusztus 13-án vasárnap, ahol az IBIS X ALL EUROPE színpadát nyitja majd 17:10 perckor.

Mimi Webb

Amelia Anne Webb, vagyis mi már csak Mimi Webbként ismerjük a ragyogó popcsillagot Nagy Britanniánól. Az énekesnő augusztus 12-én szombaton a Nagyszínpadon adja majd koncertjét közvetlenül a Halott Pénz után 17:45-től. Szinte biztos, hogy a fentebb is kiemelt Red Flags c. dalát már hallhatta a nagyközönség, de valószínűleg senki sem sejti, hogy egy igazi, nagyhangú énekesnővel lesz dolga a közönségnek Niall Horan előtt.

NOËP

A 30 éves Andres Kõpper, vagyis NOËP egy észt multitalentum: zenél is, producerkedik is, sőt filmeket is rendez és tévés megjelenései is vannak. Az elektro-pop vonalon mozgó, sokszor „chilles” jelzővel illetett zenész dalait már több, mint 40 millió alkalommal hallgatták meg Spotify-on, hazájában pedig az egyik legfelkapottabb feltörekvő előadó jelenleg is. Koncertje szombaton, 12-én kerül megrendezésre az IBIS X ALL EUROPE színpadon 11 órási kezdésse.

M. Byrd

„A történet, ami valahol Párizs és Amszterdam között kezdődött el” – mutatja be magát a német M. Byrd weboldalán. Az előadó szereti őszintén kiönteni dalaiban lelkét és sebezhető énjét megmutatni közönségének és sok alkalommal eddig is dalszerzőképességei miatt díjazták inkább. Legnagyobb inspirációi a mai napig: Alice Coltrane, Tom Petty & The Heartbreakers és Elliott Smith, de sokszor a filmes David Lynchet is kiemeli. Koncertje közvetlenül az előbb említett NOËP előtt lesz majd az IBIS X ALL EUROPE színpadon 20:10 perctől.

Tom Grennan

Tom Grennan tavaly már bemelegítette a közönséget a SZIN-en, vagyis a Szegedi Ifjúsági Napokon, ahol az egyik nap főfellépőjeként volt jelen. Igaz, a Szigeten „csak” a Nagyszínpadot nyitja majd vasárnap délután 4 órakor, de legnagyobb slágerei és brutális hangja garantálja a közönség elégedettségét.

easy life

Az alternatív-indie-pop vonalon mozgó banda, az easy life tökéletes felvezetése lesz YUNGBLUD első Nagyszínpados koncertjének a fesztiválon, aki az Imagine Dragons (akik egyébként a szomszédos UNTOLD-on is fellépnek) előtt lép fel közvetlenül. A srácok a Nagyszínpadot fogják nyitni nyugodt és kellemes hangzásukkal 11-én 4 órától. A srácok másodikok lettek a BBC Sound of…. versenyének 2020-as verziójában, ahol olyan előadókat díjaztak az évek során, mint Adele, Ellie Goulding vagy 50 Cent.

DAMIEN

DAMIEN a spanyol Tenerife szigetéről származik és kezdetben csak utcai zenészként élte életét – nem sokkal később pedig egy igazán felkapott, helyi előadóvá vált Madridban. Zenéje hasonlít Ed Sheeranéhez, ami nem is olyan meglepő, hiszen őt is nevezi meg egyik legnagyobb inspirációjának. Zenéje a pop és az r&b vonalon mozog és jelenleg is debütáló lemezén dolgozik. Koncertjén biztosan hallhatunk első EP-jéről dalokat, illetve az eddig kiadott kislemezeiből is válogat az augusztus 13-ai koncertjére, melyet a dropYard powered by BOLT színpadon ad majd, 7 órától.

Hannah Grae

A wales-i Hannah Grae elsődleges platformja a TikTok, ahol zenei tudását mutatja meg a nagyközönségnek. Düh, harag és feszültség – ezek a szavak jellemzik a legjobban saját zenéjét, ugyanis pop-rock/punk körökben mozog. Amellett, hogy szorgalmasan munkálkodik saját dalain és stílusán, szívesen dolgoz fel slágereket, mint Olivia Rodrigo Vampire c. dala. Koncertjére augusztus 15-én kerül sor 17:00-tól a FreeDome presented by MasterCard színpadán.

Two Feet

Zachary William „Bill” Dess, avagy Two Feet karrierje kezdetén inkább jazz és blues esteken lépett fel, később pedig szinte saját alternatív stílusát kifejlesztve. A semmiből lett viral Go Fuck Yourself c. dala, ami miatt az egyik legfelkapottabb alter előadó lett. Koncertjére augusztus 12-én, szombaton 22:45-től kerül sor.

Baby Queen

A dél-afrikai származású Arabella Latham, vagyis művésznevén Baby Queennel mi Olivia Rodrigo párizsi koncertje előtt találkoztunk először, ugyanis Ő nyitott az énekesnőnek. A művészt akkor kapták fel igazán, amikor a Netflix a Heartstopper, vagyis a Fülig beléd zúgtam c. sorozat népszerűsítését a Colours of You c. dalával csinálta. Augusztus 13-án vasárnap pedig FreeDome presented by MasterCard színpadon lép fel 18:45-ös kezdéssel.