Kit Connor: nem álltam készen arra, hogy a szexualitásomról beszéljek

A színész a brit Vogue-nak mesélt a hírnévről, a szexualitásáról, és a Fülig beléd zúgtamról.

Kit Connor élete tavaly fenekestül felfordult, miután megjelent a Heartstopper, vagy magyarul a Fülig beléd zúgtam című sikersorozat, melyben Nick Nelson karakterét hozza el a képernyőre. Bár a srác már 9 éves korától feltűnt kisebb nagyobb szerepekben különböző filmekben és sorozatokban, a Netflixes széria olyan népszerűséget és hírnevet hozott számára, amiről addig álmodni sem mert. Ennek persze rengeteg előnye van, ugyanakkor az árnyoldalaival is szembe kellett néznie, például, amikor akarata ellenére kellett előbújnia az internet nyomására.

A csupán 19 éves színész most a brit Vogue magazinnak mesélt többek között a hírnévről, a szexualitásáról, és a sorozatról is, melynek augusztus 3-án érkezik a várva várt második évada.

Hogy hogyan élte meg, hogy szinte egyik napról a másikra világhírnévre tett szert, és egy csapásra tinibálvánnyá vált?

Erre soha senki nincs teljesen felkészülve. Hirtelen úgy érzed, egyre több szempár szegeződik rád, és ez félelmetes, és nyomasztó is egyben. De úgy gondolom, mivel elég fiatal korom óta dolgozom, egy kicsit előbb értem meg, mint ha másképpen lett volna, és ez sokat segített. De olyan érzés, mintha folyamatosan figyelnének. Abban a korban vagyok, amikor még folyamatosan fejlődök, így vannak dolgok, amiket nem szeretném, ha látnának az emberek, de mégis látják. Egy fiatal srác vagyok, aki amúgy is rengeteg mindenen megy keresztül az életben és a mentális egészsége tekintetében.

De van, amiért megéri csinálni. Elárulta, hogy a Heartstopper megjelenése után rengeteg queer fiatal állította meg az utcán, hogy elmondják neki, mennyire nagy hatással volt rájuk a széria. Sokan azt mesélték neki, hogy ez adta meg az önbizalmat nekik ahhoz, hogy előbújjanak a szüleiknek – a karaktere, Nick az első évad végén mondja el az édesanyjának, hogy biszexuális – ez pedig csodálatos érzés volt számára.

Színészként nem mindig van olyan szerencséd, hogy olyan alkotásokban szerepelj, amik tényleg hatással vannak az emberekre. Roppant szerencsésnek érzem magam, hogy nekem ez megadatott. Különleges érzés tudni, hogy hatással voltál valakinek az életére, főleg, ha egy idegenről van szó.

Ugyanakkor Kitnek viszonylag hamar szembe kellett néznie az internet és a hírnév árnyoldalával is. A Heartstoppert követően folyamatosan találgatások tárgyát képezte a szexualitása, amiről egy ideig tudatosan nem beszélt. Azonban, miután lesifotósok lencsevégre kapták őt a Hazug csajok társasága rebootjából ismert Maia Reficco-val, akivel egyébként egy közös filmben fognak szerepelni, a közösségi médiában queerbaitinggel kezdték el vádolni, ami annyit tesz, mikor egy ismert ember hasznot akar húzni abból, hogy az emberek találgatnak a szexualitásával kapcsolatban – többek között Harry Styles-t is előszeretettel vádolják ezzel.

A színész egyébként ekkorra már rendszeresen részt vett különböző Pride eseményeken, azonban az internet népének ez nem volt elég, és addig zaklatták, amíg akarata ellenére elő nem bújt biszexuálisként.

Biszex vagyok. Gratulálok, hogy arra kényszerítettetek egy 18 éves srácot, hogy akarata ellenére előbújjon. Szerintem páran nem értettétek meg a sorozat lényegét

– írta akkoriban a Twitter oldalán.

Hogy hogyan tekint vissza most, jópár hónap távlatából a történtekre?

Akkor még úgy éreztem, nem állok készen arra, hogy nyilvánosan beszéljek a szexualitásomról. Nem voltam mérges, de egy kicsit csalódtam. Már nem úgy mondanám, hogy rákényszerítettek, hogy előbújjak, de az biztos, hogy nem így szerettem volna megtenni. Azt sem tudom, hogy valaha is megtettem-e volna. De végülis nem bánom, hogy így alakult, hiszen sok szempontból erőt adott nekem.

Kit elárulta, hogy már a Heartstopper előtt is tisztában volt azzal, hogy biszexuális, de nem egy pillanat volt, amikor ráébred, sokkal inkább egy folyamat.

Egy nagyon természetes folyamat volt számomra napirendre térni a szexualitásommal. Nem egy „hát persze” pillanat volt, helyett fokozatosan, egyre inkább nyilvánvalóvá vált számomra.

Elmondása szerint a családja nagyon elfogadó, azonban a fiúiskola, ahova járt, már nem volt annyira az.

Nagyon heteronormatív közeg volt. Nem volt túlságosan inkluzív, és sok szempontból nem éreztem magam elfogadva.

Néha pedig még mindig küszködik egy kicsit ezzel a dologgal.

Olyan ez, hogy talán túl hetero vagy ahhoz, hogy meleg legyél, de túl meleg vagy ahhoz, hogy hetero legyél. Néha nem tudom, hova tartozom. De mostmár sokkal magabiztosabbnak érzem magam ilyen tekintetben.

Azt már most biztosra vehetjük, hogy a Heartstopper második évada tarolni fog, azonban az első megjelenése előtt ez egyáltalán nem volt biztos, sőt! Kit meg volt róla győződve, hogy mindenki viccet fog csinálni belőle miatta.

Teljes mértékben fel voltam készülve arra, hogy viccet csinálnak majd belőlem az emberek, de aztán végül egy pozitív élmény lett. Mindenki azt mondta, hogy tetszett nekik a sorozat, és úgy gondolják, jól játszottam benne, ami egy jó jel.

És hogy most, a második évad megjelenése előtt hogyan tekint a szériára?

A forgatás közben el is felejtettük, hogy ezt nézni fogják az emberek. Egy csodálatos élmény volt olyan sorozaton dolgozni, amit tényleg élveztünk, összebarátkoztunk egymással, és megalkottuk a mi kis családunkat. El sem tudom mondani, mennyire hálás vagyok a Heartstopper-ért. Ennek köszönhetően ismertem meg a legjobb barátaimat, és rengeteg önbizalmat, és büszkeséget adott nekem.

A Fülig beléd zúgtam második évada augusztus 3-tól lesz elérhető a Netflixen.