Ellie Goulding kimondta: új lemeze a legszemélytelenebb

Ellie Goulding elmondása szerint a Higher Than Heaven is egy karantén-album, de másként: segít magunk mögött hagyni az utóbbi pár év nehéz időszakát, hogy végre áthelyezhessük a fókuszt a jövőnkre.

A brit énekes-dalszerzőnek ehhez külön motivációt ad kisbabája is, ugyanis a pandémia kellős közepén vált édesanyává, a kettő együtt pedig annyira szürreális élmény volt számára, hogy úgy érzi, a mai napig nem tudta magát teljesen túltenni rajta. 

Gouldingot sokat kritizálták amiatt, hogy úgy nyilatkozik az új anyagról, mint a legszemélytelenebb lemeze, de valahogy mégis pozitívan csapódott le az üzenete és kampányszerűen állt ki az internet népe az előadó mellett – sokak szerint unalmas és klisés kijelentés az, amikor egy énekes új lemezzel jelentkezik, és azt mondja róla, hogy ez a legszemélyesebb anyag, amit valaha készített:

Azt hiszem, csak szerettem volna pörgős, felemelő popdalokat készíteni, amik a ’80-as ’90-es ’00-es évek zenéit idézik. És úgy éreztem, ideje hátrahagynom előző lemezem, a Brightest Blue éráját is: befelé figyelő és személyes dalok helyett egyszerűbb, mindenki számára befogadhatóakat írni. Ebben pedig most segítségem is volt. Általában nagyon bevonódok a dalok alakításába, most viszont sok mindent hagytam a  producerekre, én pedig azon dolgoztam, amit a legjobban szeretek – a szövegeken és az alapdallamokon

– mesélte.

Az albumon Greg Kurstin (Sia, Elton John), Jessie Shatkin (Charli XCX, Years & Years), Koz (Madonna, Dua Lipa), és Andrew Wells (Halsey, Yungblud) is együtt dolgozott Gouldinggal, az eredmény pedig magáért beszél. Már az előfutárként megjelent daloknál nyilvánvaló volt, hogy Goulding és csapata elérte a célját, hiszen tökéletes popdalok születtek. 

A zene mindig is köponti szerepet játszott az énekes-dalszerző életében, és az évek során rengeteg különböző stílusba és sok más előadó életpályájába ásta bele magát, amelyekből inspirálódott is.

Az album készítésekor a legnagyobb hatással The Weeknd volt rám. A kezdetektől követem a karrierjét, és imádom, ahogy a korai, sötétebb anyagaitól eljutott addig, hogy Max Martinnal dolgozzon együtt, és eköré egy egész perszónát is építsen.

De szerepel olyan dal is a lemezen, aminek a múzsája Stevie Nicks volt (Like a Saviour) és olyan is, amelyet Janet Jackson vagy a The Knife dalai ihlettek (Cure For Love). 

Zenei karrierje mellett Ellie elkötelezett aktivista is, aki igyekszik felületeit arra használni, hogy felhívja a fiatalabb generáció figyelmét a globális környezeti problémákra, krízisekre. Előző turnéja teljesen műanyagmentes volt és ahol csak lehetett, megújuló energiaforrásokat használtak fel csapatával. Lemezeinél ügyel arra, hogy újrahasznosított és lebomló csomagolóanyagot kapjanak. 2020-ban az Egyesült Nemzetek jótékonysági nagykövete lett, tavaly óta pedig a WWF-fel működik együtt és ugyanebben az évben elnyerte a TIME100 Impact Award-ját is.