© Márton Károly

Zenészeknek segít nemzetközi tapasztalatokat szerezni a WMMD 

A WMMusicDistribution az elmúlt tizenöt évben szinte a semmiből küzdötte fel magát a hazai zeneterjesztés piacvezetőjévé. Munkájuk talán a laikusok számára elsőre megfoghatatlannak tűnhet, de ha jobban belegondolunk, valójában a hazai zenekedvelő közönség mindennapi életének része. Ugyanis a legnépszerűbb előadók munkásságát támogatják a háttérből, ráadásul különleges eszközökkel – most például Giorgio (Carson Coma), Co Lee, Lil Frakk, a The Anahit, kristoaf, Mehringer, BÖBE és OIEE kijutását biztosítják az egyik legrangosabb brit eseménysorozatra, a The Great Escape fesztiválra.

A WMMD fő profilja, hogy előadókat segítsen abban, hogy dalaik elérhetővé váljanak minden ismert digitális zenei szolgáltatás (pl. Spotify, YouTube) felületén, ezzel pedig minél több emberhez eljuthassanak vele. Ezen kívül számos plusz szolgáltatást vezettek be – ennek az előremutató, kísérleti programnak a neve a WMMD Lab, és lényege, hogy megkönnyítsék a partnereik érvényesülését a digitális zene világában. Ennek keretében például segítenek egy-egy új megjelenés kapcsán az online marketingben – ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a különböző felületeken (pl. Facebook, Instagram, YouTube, TikTok vagy Spotify) az előadó közreműködésével, de saját költségvetésükből futtatnak kampányokat. De tavaly például elkészítették az első hazai Dolby Atmos mixet, amelynek lényege, hogy a felvétel hihetetlenül élőnek hangzik: olyan, mintha moziban vagy koncerten hallgatnánk azt, illetve az ő támogatásukkal készült el 6363 nagysikerű, NEM én című videoklipje is.

Most pedig az egyre erősödő nemzetközi jelenlétükkel párhuzamosan úgy gondolták, egy WMMD-s küldöttséget szerveznek a The Great Escape showcase fesztiválra. Olyan előadók csatlakoztak hozzájuk, mint Giorgio (Carson Coma), Co Lee, Lil Frakk, a The Anahit, kristoaf, Mehringer, BÖBE és OIEE

Szerintem remek lehetőség, hogy külföldi szakmaibeliekkel beszélhessünk, belelássunk a módszerekbe, felfogásba, tanulhassunk tőlük. Magyar előadóként, angol nyelvű dalokat írva fontos minden ilyen „kitekintési” opció a nagyvilágba. Insipirációt gyűjteni, megfigyelni és perspektívát bőviteni. Erre számítva vágnánk bele.

– mondta el Co Lee. Fekete Giorgio hozzátette:

A showcase fesztiválok világa számomra egy teljesen új, izgalmas terep, nagyon kíváncsi vagyok a Great Escape szakmai programjaira, koncertjeire, és Brighton kocsmáira is, hehe.

A május 10-13. között megrendezésre kerülő esemény programjában évente körülbelül 500 előadó mutatkozik be, több mint 30 helyszínen. A koncertek mellett a konferencián panelbeszélgetéseket és előadásokat szerveznek az iparágat aktuálisan foglalkoztató tematikák mentén. Ez pedig egy kiváló lehetőség mindenki számára, hogy rálátást szerezzenek az aktuális zeneipari trendekre, illetve megtegyék az első lépéseket ahhoz, hogy később aktívan is bekapcsolódhasson a nemzetközi vérkeringésbe. Ennek jelentőségéről a WMMD ügyvezető-igazgatója, Sebestény-Gallasz Enikő mesél:

Egyre gyakoribb igény az előadók részéről, hogy a zenei szolgáltatók által a külföldi felhasználókat is elérjék. Erre ezek a csatornák tökéletesen alkalmasak, viszont a külföldi érvényesüléshez nem elég arra hagyatkozni, hogy majd mindenféle nemzetközi playlistbe bekerül az új dal, és nincs is ezzel további teendő. Az olyan szolgáltatásokban, mint pl. a Spotify naponta 100 000 újdonság jelenik meg, tehát óriási mennyiségű zenével kell felvenniük a versenyt a magyar előadóknak, ha a külföldi playlistekbe kerülés a céljuk. A WMMD-vel évek óta rendszeres látogatói vagyunk a legnagyobb nemzetközi zenei konferenciáknak és showcase fesztiváloknak. Úgy gondoltuk, hogy a hazai előadók számára nagyon hasznos lenne, ha a playlisteken túl egy szélesebb, szakmaibb rálátásuk lenne a nemzetközi lehetőségekre és kihívásokra, a showcase-eken pedig lehetőségük lenne meghallgatni azokat a nemzetközi előadókat, akikkel egy pályán mozognak, hogy el tudják magukat helyezni ezen a térképen, és tanuljanak, tapasztalatokat szerezzenek. Ezért határoztuk el, hogy idén először összeállítunk egy WMMD delegációt, ami olyan előadókból áll, akik számára releváns lehet ilyen jellegű nemzetközi tapasztalatokat gyűjteni.

A WMMD számára egyébként régóta fókuszban van a külföldi jelenlét is: Budapest mellett Londonban és New Yorkban is van már irodájuk, illetve olyan szervezetek tagjai, mint a brit független hangfelvételek szektorát csokorba gyűjtő AIM vagy a Merlin, amely a licenszelésben nyújt segítséget szintén független partnerei számára. Ezen kívül 2022-ben panelbeszélgetésben vehettek részt a new yorki A2IM Indie konferencián, és több alkalommal tagjai voltak a német Reeperbahn európai delegációjának is.