Áll a bál a Squid Game reality show körül

Embertelen körülmények között forog a vetélkedő.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb robbanása volt 2021-ben a Squid Game, vagyis magyar címén a Nyerd meg az életed c. sajátgyártású Netflix sorozat, ami konkrétan letarolta a világot, rekordokat döntött meg és állított fel és több millió nézőt csábított a képernyők elé. A hypeot kihasználva és a várakozást a következő évadra, ami egyébként leghamarabb 2024 végén érkezhet, az Egyesült Királyságban nekiálltak egy, a sorozaton alapuló vetélkedő/reality-t készíteni, ahol nem színészek, hanem valódi, hétköznapi emberek vetélkednek.

A nyeremény is csábító a maga körülbelül 4,5 millió dollárjával, ami átszámítva 1,6 milliárd forintnak megfelelő összeg. Azt is megtudtuk, hogy összesen 456 versenyző játszik a nyereményért, és mint ahogy említettük az Egyesült Királyságban zajlik maga a forgatás. Az egyik versenyző, akit a Variety személyiségi jogok, illetve a következmények miatt csak John-nak nevez mesélt az egészről, a körülményekről és a versenyekről is.

Azt hittem simán megnyerem, mert nagy a versenyszellem bennem. Amikor ilyen játékokat játszok, nagyon jól mennek.

De meglepő módon John az első játék alkalmával, az ikonikus „Red Light Green Light” alatt kiesett a versenyből, 227 társával egyetemben. A kiesést követően záporoztak a felháborodott üzenetek olyan napilapoknak, mint a The Sun, akik egyenesen horrornak titulálták a történeteket, amiket a versenyzők elmeséltek. Az egyik például az volt, amikor a versenyzőknek egy hangárban kellett fagyoskodniuk és szoborként állniuk több, mint 30 percen keresztül. Sokan arról is meséltek, hogy a helyszíni orvosokat folyamatosan hívni kellett az emberekhez, az egyikük például úgy írta le a történteket, mintha egy háborút élt volna át.

Az egyetlen kérdés viszont az, hogy a jelentkezők mennyire voltak tisztában azzal, hogy a sorozatban a legegyszerűbb dolgokat is könyörtelen szenvedéssé varázsolták a készítők? Miután ez kibukott, a Netflix helyreigazítást közölt és elmondta, hogy valóban hideg volt, de a versenyzők erről tudtak és fel voltak rá készülve. Azt is hozzátették, hogy számukra az ől és a csapat egészsége és jólléte a legfontosabb. Sőt, kiemelték, hogy egy független felülvizsgáló is a helyszínen van, aki feladata az, hogy mindenki egyenlő esélyekkel induljon és ne legyen csalás a játékok során.

Kiderült, hogy a versenyzők nem kaptak pénzbeli juttatást azért, mert jelentkeztek és részt vettek a realityben. Abban egyeztek meg, hogy a játékok átlagosan 2 órát fognak igénybe venni, de aztán sokszor majdnem 7 órát vettek el a megjelentek életéből. A forgatás során például 0 fok alatti volt a hőmérséklet is, és mivel majdnem 8 órát készültek a játékra, sokan szimplán összesetek a forgatás során.

Ez nem egy Bear Grylls féle túlélő show. Ha elmondták volna, hogy ilyen hideg lesz, senki sem ment volna el.

Egy másik versenyző, akit Marlene-nek neveztek el, úgy nyilatkozott, hogy ő nem érzékelte annyira extrémnek, mint ahogy azt mások beállítják a sajtóban. Hozzátette, hogy nem is annyira enyhe, mint ahogy azt a streamer beállítja.

Nem a Survivor-ba jelentkeztünk. A helyszíni körülmények teljesen embertelenek voltak, ezeknek pedig semmi köze sem volt magukhoz a játékokhoz.

A Squid Game: The Challange mögött egyébként a világ egyik legnagyobb csapata áll, ugyanis már az, hogy maga a legnagyobb streaming platform a felelős érte, már csak ez magával hoz olyan „apróságokat”, mint a legtöbb versenyző, akik valaha részt vettek egy reality-ben, a legnagyobb pénznyereményt kínálják a televíziózás történelmében és még sorolhatnánk.

Az is kiderült, hogy az egyik forgatási napon a hotelben éjjel 3 óra 30 perckor hívták őket, hogy készülődjenek és ne beszéljenek más versenytársaikkal. Busszal vitték őket Bedfordban a Cardington Studios telephelyére, ahol sátrakba helyezték őket, olyan melegítőkben, mint amelyeket a sorozatban is láthattunk.

Ekkor még nyugodtan viselhették kabátjukat is, melyre a producerek kifejezetten megkérték őket, hogy hozzanak, mert hideg lesz. Kéz és lábmelegítőket is kaptak, sőt ilyen fehérneműt is, amit egésznap viselhettek. Plusz néhány hordozható melegítővel próbálták meg elviselhetővé tenni az időjárást. Érdekesség, hogy a versenyzőknek kötelező volt doktori belegyezést is beadniuk a jelentkezés mellé.

A fentebb is említett játék során már sem melegítőik, sem kabátjuk nem lehetett rajtuk, ugyanis ha kiestek művér kezdett lövellni a testükből, beépítve a pulóverek egy részébe. Majd ahogy telt az idő, egyre hosszabb ideig kellett tartaniuk magukat bizonyos pozíciókban, Marlene azt mondta, egyszer 26 percig is.

A perifériámból láttam, ahogy egy lány összeesik és beveri a fejét. Egy hang a mikrofonba bemondta, hogy tartsuk a pózt, mert nem állították meg a játékot.

A streamer azt állította, hogy összesen 3 ember igényelt orvosi segítséget. A Variety beszámolója arra is kitér, hogy étel és ital nélkül voltak a versenyzők és ez is nehezítette a napjukat. Később, amikor a játék véget ért és szépen lassan visszavitték őket a szállodába, nem volt elegendő étel mindenkinek, így van, aki csak reggel kapott ételt a McDonalds-ból, az esti pizza helyett.

A cikket egy harmadik, nevét elhallgatni kívánó versenyző zárta, aki arról beszélt, mennyire más volt a légkör a felvételi során, mint magán a tényleges forgatáson.

A jelentkezési procedúra olyan volt, amit még soha nem éltem át. Alaposan megvizsgálták a múltunkat és voltak pszichológiai vizsgálatok is…. emaileket küldtek, hívtak és üzeneteket is dobtak minden egyes nap októbertől egészen januárig. Azok, akikkel a Studio Lambert-től beszéltem mindannyian nagyon támogatóak voltak. Azt is hittem, hogy egy csodás élmény lesz, a csapat pedig elképesztő!

A teljes cikk a Variety oldalán, angol nyelven elérhető.