30 dolog, amit tudnod kell Miley Cyrus-ról

Tudtad, hogy eleinte nem Hannah szerepére pályázott a Hannah Montana sorozatban? 

Miley Cyrus-t valószínűleg senkinek nem kell bemutatni: egy egész generáció nőtt fel vele Hannah Montanának köszönhetően, majd az évek során megmutatta, hogy napjaink egyik legsokszínűbb énekesnője. Eddig hét albumot, számos filmet, sorozatot, és turnét tudhat maga mögött, jövőre pedig a pletykák szerint új koronggal örvendezteti meg a rajongóit. Íme 30 érdekesség, amit érdemes tudni Miley-ról!

1. Nashville mellett látta meg a napvilágot

Miley Franklinben látta meg a napvilágot. A város Tennessee államban található, nagyjából 34 kilométerre Nashville-től, és alig lakják többen 62 ezer főnél. Hayley Williams, a Paramore énekesnője itt töltötte gyerekkorát, így az ikonikus banda is itt alakult meg.

2. Szívbetegséggel született

Egy olyan szívbetegséggel született, ami azt eredményezi, hogy nyugalmi állapotban is a normálisnál gyorsabban ver a szíve. A Miles to Go című könyvében írt a diagnózisról, melyben bevallotta, hogy bár nem életveszélyes az állapota, és nem is okoz neki fájdalmat, igencsak zavaró tud lenni, főként a fellépések során:

Mikor a színpadon vagyok, egy pillanat sem telik el úgy, hogy ne jutna eszembe a szívem.

3. A születési neve

Szülei a Destiny Hope nevet adták neki, hiszen biztosak voltak benne, hogy lányuk nagy dolgokat fog véghezvinni. És milyen igazuk lett! Babakorában kezdték Smiley-nak becézni, mert folyamatosan mosolygott, később pedig ebből jött a Miley. 2008-ban aztán hivatalosan is megváltoztatta a nevét Miley Ray Cyrus-ra.

4. Ezért lett a második neve Ray

Második nevét, a Ray-t nagypapája tiszteletére vette fel, aki 2 évvel azelőtt, 2006-ban hunyt el. Ronald Ray Cyrus politikus volt, és nem kevesebb, mint tizenegyszer választották meg képviselőnek szülőállamában, Kentucy-ban.

5. Szülei titokban házasodtak össze

Édesapja, Billy Ray Cyrus születésekor már egy jól menő country karriert tudhatott magáénak, azonban szinte egy időben két nőt is teherbe ejtett. Választania kellett hát, hogy teljes gőzzel folyatja a karrierjét, vagy inkább letelepszik, és családot alapít. Billy az utóbbi mellett döntött, és a kiadója tiltása ellenére feleségül vette Miley édesanyját, de természetesen a másik gyermekével sem szakította meg a kapcsolatot: mindenben támogatta őt is, és az anyukáját is. 

6. Sok művész van a családjában

A családja korántsem mondható kicsinek, hiszen két testvére, egy féltestvére és két mostohatestvére van. Anyai ági mostohabányja, Trace Cyrus, a Metro Station énekese és gitárosa, mostohanővére, Brandi színésznő, énekesnő és DJ. A bátyja, Braison is feltűnt már párszor a képernyőn különböző szerepekben, legkisebb testvére, Noah pedig színésznő és énekesnő is. 

7. Nem akárki a keresztanyja

Miley keresztanyja az ikonikus country legenda, Dolly Parton. A két sztár 2017-ben egy közös dalt is kiadott Rainbowland címmel, mely a Younger Now lemezen kapott helyet.

8. Az első szerepe

2001-ben, 9 évesen láthattuk először a tévéképernyőn a Doki című sorozatban, melynek édesapja, Billy Ray Cyrus volt a főszereplője. A legelső rész után még két epizódban tűnt fel, testvére, Noah pedig hat epizódban szerepelt.

9. Lávalány vagy Hannah Montana?

Taylor Lautner mellett megpályázta a Cápasrác és Lávalány kalandjai film főszerepét, amit meg is kapott. Az egyetlen akadály az volt, hogy ugyanekkor a Hannah Montana főszerepét is neki adták, így választania kellett, melyiket vállalja el. Természetesen Hannah győzött, így 2006-tól 2011-ig, négy évadon és 98 epizódon keresztül követhettük a kalandjait a Disney csatornán.

10. Eleinte nem Hannah szerepére pályázott

Első körben Miley nem Hannah, hanem a legjobb barátnője, Lilly szerepére pályázott, ám a műsor készítői sokkal inkább a főszerepben tudták elképzelni őt. Ennek ellenére először mégis visszautasították a fiatal kora miatt, hiszen csupán 11 éves volt ekkor, és csak később gondolták meg magukat a színészi és énekesi tehetségének köszönhetően.

11. Elvis és a Beatles nyomdokaiban

2007-ben jelent meg debütáló lemeze Miley-ként, a Meet Miley Cyrus, ezt követően pedig turnéra indult. A Best of Both Worlds Tour akkora siker lett, hogy a Ticketmaster kijelentette: Elvis és a Beatles óta nem volt ekkora érdeklődés egy zenei produkció koncertjei iránt sem.

12. Egy ideig Youtuberkedett is

2008-ban videózni kezdett egy barátnőjével, Mandy Jiroux-val, így született meg a The Miley and Mandy Show. A csatornával már akkoriban is nagy követőtáborra tettek szert, a videóik pedig a mai napig elérhetőek, és több milliós megtekintéssel büszkélkedhetnek.

13. 14 évesen bújt elő

Miley pánszexuális, és ezzel már kiskora óta tisztában van: édesanyjának 14 éves korában bújt elő. 

Soha nem akartam bekategorizálni magam. Bárkit képes vagyok szeretni, aki úgy fogad el és szeret engem, ahogy vagyok. Teljesen nyitott vagyok

– nyilatkozta az énekesnő.

2015-ben aztán azt is elárulta, hogy genderfluid.

14. Sokáig vegán volt

Hosszú ideig, egészen pontosan 6 évig volt vegán, azonban úgy érzete, ez az étrend rossz hatással van az agyműködésére, így elkezdett halat is fogyasztani. Jelenleg vegetáriánus, és semmilyen húst nem eszik meg a halat kivéve.

15. Vele csókolózott először Tyler Posey

Nem Nick Jonas volt Miley első híres barátja: 7 éves korában majdnem két évig járt Tyler Posey-val, aki akkoriban az apukájával szerepelt egy sorozatban. Természetesen a kapcsolatuk kimerült abban, hogy megfogták egymás kezét és szájrapuszit adtak egymásnak, viszont ő volt a srác első csókja!

16. A hangszálai épsége érdekében lett józan

Nem titok, hogy nem veti meg a füvet, viszont a hangszálai érdekében le kellett szoknia róla, ahogy az alkoholról is:

Nagyon fontossá vált számomra, hogy tiszta életet éljek, és ezzel is tökéletesítsem a szakmámat. Ma már teljesen józan vagyok. Volt egy komoly hangszálműtétem, ami miatt négy hétig egyáltalán nem beszélhettem.

17. Nem kevés tetoválása van

Miley teljesen odavan a tetkókért, ez pedig abból is látszik, hogy több tucat minta díszeleg a testén! Legelső tetoválását, a “just breathe” szöveget 17 évesen varratta a bordájára. 

18. Ezért csúnya a kézírása

Eredetileg balkezes volt, ám az édesapja jobbkezes gitáron tanította meg játszani. Később ezzel a kezével is megtanult írni, saját bevallása szerint pedig ezért csúnya a kézírása.

19. Nagyon rosszul vezet

Lehet, hogy a Nothing Breaks Like a Heart klipjében nem tűnik úgy, de a valóságban nagyon rosszul vezet. Olyannyira, hogy exe, Liam Hemsworth soha nem engedte a volán mögé:

Tényleg borzasztóan vezetek, és Liam mindig emlékeztet rá!

20. Billboard rekordot döntött 16 évesen

Az első két Hannah Montana album, illetve Miley első két saját korongja is elért egészen a Billboard 200 első helyéig, ezzel pedig ő lett az első előadó, aki 16 éves korára már 4 listavezető albummal büszkélkedhetett. 

21. 6 évet kellett várni első listavezető dalára

2007-ben jelent meg az első kislemeze, a legelső listavezető dalára azonban még hat évet kellett várni: a Wrecking Ball 2013-ban ugrott a Billboard Hot 100 élére. 

22. Egyik legnagyobb kedvence Britney Spears

A mai napig egyik legnagyobb kedvence Britney Spears, olyannyira, hogy a legutóbbi lemezét, a Plastic Hearts-t is részben ő inspirálta! A két sztár egyébként már dolgozott együtt 2013-ban az SMS (Bangerz) című dalon, mely Miley Bangerz lemezén kapott helyet, legutóbbi Backyard Session-je alkalmával pedig az egyik feldolgozás, amit énekelt, a Gimme More volt.

23. A hírhedt VMA fellépése után évekig nem hordott bikinit

Valószínűleg mindenki jól emlékszik a 2013-as VMA fellépésére, mikor is testszínű bikiniben énekelte a We Can’t Stop és Blurred Lines slágereket. A produkciót követően elárasztották az internetet a mémek, melyek az énekesnő testalakatára fókuszáltak. Miley Demi Lovatonak vallotta be: ezután annyira megutálta a testét, hogy évekig nem hordott bikinit.

Egy testszínű bikini volt rajtam a fellépésen, és utána mindenki egy pulykához hasonlította a testem. Emiatt 2 évig nem is hordtam bikinit egyátalán.

24. 2018-ban leégett a malibui otthona

2018. nem volt Miley legjobb éve, ugyanis egy tűzvész során malibui otthona porig égett. Természetesen teljesen lesújtotta az eset, ezért is tartotta annyira fontosnak, hogy annyit adományozzon a 2020-as ausztrál tűzvész károlsultjainak, amennyit csak tud. 

25. Az összes dala odaveszett

A tűz során nem csak maga a háza, de a munkásságának nagy része is odaveszett:

Minden dalom elvesztettem, amit valaha írtam, mivel füzetekbe vagy naplókba írom ezeket. Köztük volt a Malibu is, mely pont arról szól, hogy mennyire imádtam azt a helyet, és mennyire szabadnak éreztem magam ott

– emlékezett vissza.

26. Szívügye a jótékonykodás

Karrierje során számos jótékonysági dalban énekelt, és rengeteg beteg rajongóját látogatta meg a kórházban is. 16. születésnapja alkalmából 1 millió dollárt adományozott a Youth Service America segélyszervezetnek, de támogatta többek között az Elton John AIDS Foundationt, a Habitat for Humanity-t, és a Kids Wish Networköt is.

27. Ezért hozta létre a Happy Hippie Foundationt

Elmondása szerint a 2013-as VMA fellépése után realizálta, mekkora platformmal is rendelkezik, és ezt mindenképp valami nemes célra szerette volna használni. Ekkor hozta létre a Happy Hippie Foundationt, mely hajléktalan, főként az LMBTQ közösségbe tartozó fiatalok számára nyújt segítséget. 

28. Igazi barátságot alakított ki Dua Lipával

Legutóbbi albumán helyet kapott egy duett Dua Lipával is, a Prisoner, és nem hiába őt választotta duettpartnernek.

Mivel sok női előadó inspirál, fontos volt számomra, hogy az első közreműködésem egy női előadóval legyen, főleg, hogy Duával nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítanunk az elmúlt évek során. Ott volt a Glastonbury fellépésemen, én pedig koncerteztem a fesztiválján Koszovóban, szóval valódi barátságot tudtunk kialakítani

– nyilatkozta.
29. Ezért rúgták ki a Hotel Transylvania meséből

Eredetileg ő kölcsönözte volna Mavis hangját a Hotel Transylvania című mesében, azonban ez mégsem történt meg. Hogy miért?

Kirúgtak, mert vettem Liamnek egy pénisz alakú tortát a szülinapjára, és megnyaltam

– árulta el.
30. A pletykák szerint jövőre új koronggal érkezik…

…méghozzá nem is akárki közreműködésében. A 2013-as Bangerz című albuma producere, Mike WiLL Made-It utalt rá, hogy ismét együtt dolgoznak, és 2023-ban új zenére számíthatunk az énekesnőtől.