14 dolog, amit tudnod kell Lorde-ról

Tudtad, hogy ő volt az egyik legfiatalabb előadó, aki bezsebelt egy listavezető dalt?

Lorde 2013-ban robbant be a köztudatba, mikor is megjelent a Royals című kislemeze, és egyesen a Billboad lista élén landolt csupán 16 évesen. Azóta három lemezt adott ki, melyeket az egekig dicsértek a kritikusok, jövőre pedig világkörüli turnéra indul az új koronggal, a Solar Powerrel, amivel több szomszédos országba is ellátogat. Íme 14 érdekesség, amit érdemes tudni az énekesnőről.

1. A teljes neve

Valószínűleg senkit nem lep meg, hogy Lorde csak az énekesnő művészneve. Teljes neve Ella Marija Lani Yelich-O’Connor: a Lorde-ot azért választotta, mert tetszett neki az arisztokratikus hangzása, az “e” betűvel pedig kicsit nőiesebbé szerette volna tenni a nevet.

2. Auckland külvárosában nőtt fel

Az új-zélandi énekesnő az ország fővárosától, Aucklandtől 10 kilométerre található, mindössze 8300 főt számláló Takapunában született, gyerekkora nagy részét pedig a még kisebb, csupán 3300 fős lakossággal rendelkező Devonportban töltötte.

3. Horvát és ír származású

Édesanyja horvát bevándorlók gyermeke, akik Dalmáciából költöztek Új-Zélandra, édesapja pedig főként ír származású. A két szülő nem kevesebb, mint 30 évig volt együtt, mikor 2014-ben bejelentették az eljegyzésüket! Az esküvőt 3 évre rá tartották.

4. Nem esett messze az alma a fájától

Lorde dalszövegei igencsak líraiak, mintha csak versek lennének. Nem véletlen, hiszen az édesanyja költő, akinek több kötete is megjelent már, a legelső 2004-ben.

5. Ők inspirálták a dalszövegeit

5 éves korában kezdett el drámát tanulni, édesanyja pedig rengetegféle műfajból olvastatott vele, ez nagy hatással volt a későbbi művészetére. A legnagyobb inspirációi M.T. Anderson, J.D. Salinger, Raymond Carver és Janet Frame munkái.

6. A csodagyerek

6 éves korában az egyik tanára javaslatára az édesanyja elvitte egy intelligencia-tesztre, ahol kiderült, hogy már akkor egy 21 éves felnőtt mentális korával rendelkezett. Nem semmi!

7. 12 éves korában szerződtették le

12 éves volt, mikor egy barátjával indult az iskolai tehetségkutatón, majd egy rádiós műsorban is szerepeltek, ahol Pixie Lott Mama Do (Uh Oh, Uh Oh) és a Kings of Leon Use Somebody dalait énekelték. A barátja édesapja küldte el pár feldolgozásukat az UMG-nek, így szerződtették le Lorde-ot is.

8. Az első EP

2012 novemberében a Soundcloudján, ingyen tette elérhetővé első EP-jét, a The Love Club-ot. Miután rövid idő alatt több, mint 60 ezren töltötték le, 2013 márciusában hivatalosan is megjelent az anyag.

9. A legfiatalabb listavezető 

Csupán 16 éves volt, mikor Royals című dala a Billboard Hot 100 élére ugrott, ezzel pedig 1987 óta ő lett a legfitalabb listavezető. A kislemez 2 Grammy-t is nyert, gyémánt minősítést is kapott.

10. Milliós eladott példányszám

Debütáló lemeze, a 2013-as Pure Heroine kevesebb, mint fél év alatt több, mint 1 millió példányszámban kelt el az USA-ban: ezt addig egyetlen női előadó sem tudta elérni Adele 2008-as 19 korongja óta. 

11. David Bowie a zene jövőjének nevezte

A 2016-os Brit Awards-on ő emlékezett meg egy fellépéssel az abban az évben elhunyt David Bowie-ról. Hogy miért pont rá esett a választás? Bowie menedzsmentje és családja szerint az énekes egyszerűen rajongott Lorde-ért, olyannyira, hogy őt tartotta a zene jövőjének.

12. Az első listavezető lemez

Második lemeze, a Melodrama a Billboard 200 élén landolt, ezzel pedig bezsebelte az első listavezető korongját. A kritikusok imádták az anyagot, a Metacritic pedig a 2017-es év második legjobban fogadott albumának nevezte. 

13. Egyáltalán nincs jelen a közösségi médián…

…olyannyira, hogy még a YouTube-ot sem tudja elérni a laptopjáról, mert egy barátjával letiltatta. Elmondása szerint azóta sokkal kiegyensúlyozottabb az élete, mint előtte.

14. Ezért nem adta ki az új lemezét CD formátumban

Tavaly jelent meg harmadik lemeze, a Solar Power, amit nem adott ki hagyományos CD formátumban, helyette egy teljesen műanyagmentes “zenedobozt” dobott piacra. Hogy miért döntött így?

Már az albumkészítési folyamat elején eldöntöttem, hogy egy haladó szelleműbb és környezettudatosabb alternatívát szeretnék a CD helyett. A Music Box hasonló méretben, formában és árban is, szóval a boltokban meglesz majd a hagyományos CD-k mellett, ugyanakkor ki is tűnik közülük

– ecsetelte.