26 dolog, amit tudnod kell a ma 26 éves Lewis Capaldiról

Boldog szülinapot az énekesnek!

Lewis Capaldi 2017-ben adta ki legelső kislemezét, egy évre rá pedig már az egész világ megismerte a nevét Someone You Loved című megaslágerének köszönhetően, mely heteig csücsült számos különböző ország slágerlistáinak az élén. A nagy áttörés azonban nem egyik napról a másikra jött, hiszen már előtte is hosszú évekig zenélt, és nagy utat járt be a kis kocsmáktól olyan fesztiválok színpadáig, mint a Glastonbury, vagy éppen a Sziget. Íme 26 érdekesség, amit érdemes tudni az énekesről!

1. Skót származású

Lewis Glasgow-ban, Skócia fővárosában látta meg a napvilágot, majd egy kisvárosba, Barrheadbe költözött a családjával, ami annyira kicsi, hogy kevesebb, mint 18 ezren lakják. Saját bevallása szerint pont ezért nem szeretett itt lakni, hiszen túlságosan kihalt volt számára.

2. Olasz felmenőkkel is rendelkezik

Ha a vezetékneve alapján azt gondoltad, hogy olasz származású, jól tippeltél, emellett pedig még ír felmenőkkel is rendelkezik.

3. Híres rokonok

Több híres családtaggal is büszkélkedhet: édesapjának a másodunokatestvére az Oscar-díjas színész, Peter Capaldi, aki nem mellesleg a Dreamboys nevű rockzenekar énekese és gitárosa is volt, de rokoni szálak fűzik az atomfizikus Joseph Capaldihoz is.

4. Első zenés emléke

Az első zenés emlékét egy francia karaoke bárban szerezte, mikor az országban nyaralt a családjával. A karaoke gép tele volt Queen klasszikusokkal, ő pedig a We Are the Champions-t választotta, és természetesen még háztetőt is leénekelte.

5. Fiatalon kezdte a zenélést

Már egészen kiskorában érdeklődött a zene, különösen a dob és a gitár iránt, így 9 éves korára mindkét hangszeren megtanult játszani. A fellépéseket is igencsak korán kezdte, hiszen 12 évesen már kis helyi kocsmákban és bárokban énekelt. 

6. Így csúfolták az iskolában

Az iskolatársai valószínűleg nem gondolták volna, hogy egy nap világsztár lesz Lewis-ból, akit úgy csúfoltak, hogy “az éneklős kis dagi gyerek”.

7. Egy suliba járt Susan Boyle-lal

A blackburni St Kentigern’s Academy katolikus iskolába járt, pár évvel korábban a Britain’s Got Talent híres versenyzője, Susan Boyle is itt végezte a tanulmányait. Ezután a New College Lanarkshire-on tanult tovább, ahol zenész diplomát szerzett magának. 

8. 18 évesen fedezte fel a menedzsere

18 éves volt, amikor feltöltötte az egyik dalát Soundcloudra, amit egy iPhone-nal vett fel a szobájában, így fedezte fel a menedzsere, Ryan Walter. Ryant annyira lenyűgözte a srác tehetsége, hogy csupán egy nappal azután, hogy először beszéltek, Amerikából az Egyesült Királyságba repült, csak azért, hogy élőben is hallhassa jövendőbeli kliensét énekelni. 

9. A legnagyobb inspirációja

Kiskorában a legnagyobb inspirációt a szintén skót énekes, Paolo Nutini jelentette számára: miatta döntött úgy, hogy popzenét fog készíteni. 

10. Az első CD, amit vásárolt

Az első CD, amit vettem, egy Bob Dylan válogatáslemez volt, csak simán Dylan a címe. Fogalmam sem volt, ki az a Bob Dylan! Azt gondoltam, menő leszek, ha megveszek egy Bob Dylan CD-t, annak ellenére, hogy azt se tudtam, ki ő. De mostmár szeretem a zenéjét

– mesélte a 99scenes-nek.
11. Miben jó még a zenélésen kívül?

Nos, saját bevallása szerint semmiben.

Minden másban szar vagyok

– nyilatkozta viccelődve. 
12. Imádja a focit…

…és a Celtic nevű skót csapat lelkes szurkolója.

13. Már az első kislemezével rekordot döntött

2017. márciusában jelent meg legelső kislemeze, a Bruises, mely hamar átlépte a 28 milliós hallgatottságot Spotify-on. Mi több, olyan hamar, hogy a platform történetében a független előadók közül ez a dal érte el a leggyorsabban a 25 millió streamet, emellett pedig egyenesen a skót slágerlista második helyén landolt, míg az Egyesült Királyság Official Charts-án a hatodik lett. Elég szép eredmény egy feltörekvő, kiadó nélküli énekestől!

14. A Someone You Love a nagymamájáról szól?

A 2020-as Brit Awards-on árulta el, hogy az eddigi legnagyobb slágere, mellyel be is zsebelte az év dala díjat, nem egy kapcsolatról, hanem egy családtagjáról szól:

Nagyon sokan azt gondolják, hogy ez a dal az exemről szól, akit már minden este láthattok a Love Island műsorban, de igazából a nagymamámról írtam, aki sajnos pár éve elhunyt. 

15. Stresszes és unalmas

2019. májusában jelent meg a debütáló albuma, mely a Divinely Uninspired to a Hellish Extent címet kapta. Bár elmondása szerint élvezte a dalok megírását, a hosszas stúdiózás és az utómunka nem nyűgözte le:

Mindig mindenki azt mondja, mennyire jó volt felvenni az első lemezét, és hogy csak szép emlékek fűzik hozzá. Számomra ez a folyamat inkább elképesztően stresszes volt, és valahogy mégis sikerült unalmasnak lennie. 

16. Hülye cím

Az MTV szerint Lewis-é lett 2019. legjobb album címe, az énekes azonban nem teljesen értett egyet ezzel a kijelentéssel.

Nem gondoltam volna, hogy ennyire hülye címet fogok adni a lemeznek, dehát így sikerült

– viccelődött.
17. A skót Beyoncé

A tehetségén kívül Lewis egyik legnagyobb vonzereje a humora, és ezt már az első albuma megjelenésénél is bebizonyította. Az angol fővárosban ugyanis ilyen feliratú plakátokkal reklámozta a korongot:

A skót Beyoncé egy plakáton a londoni metróban. Végre híres vagyok.

18. A legkelendőbb album

Divinely Uninspired to a Hellish Extent hazájában, Skóciában az évtized, az Egyesült Királyságban pedig a 2019-es év legkelendőbb albuma lett. 

19. Turnérekordot is döntött

Ő volt az első előadó a zenetörténelem során, akinek a debütáló albuma megjelenése előtt bejelentett arénás turnéjára elkelt az összes, csaknem negyed millió jegy, ráadásul percek alatt. Nem semmi!

20. Sokáig a szüleivel élt

Hiába tett szert világsikerre, Lewis sokáig, egészen 2020. szeptemberéig a szüleivel élt, méghozzá ugyanabban a szobában, amiben 10 éves kora óta lakott. 

21. 1,6 millió fontért vásárolt házat

2020. szeptemberében aztán elköltözött a családi házból, és egy farmház stílusú, 5 hálószobával felszerelt villát vásárolt magának Castlehillen, közel Glasgow-hoz. Az új rezidenciája 1,6 millió fontba, azaz több, mint 634 millió forintba került.

22. Ezért imádja Niall Horant

Nagyon jó illata van! Nem is, nem is, tudjátok miért imádom Niall Horant? Mert mostmár szóba állnak velem a lányok azért, mert ismerem Niall Horant

– árulta el a 99scenes-nek.
23. És ha már Niall: felvettek egy közös dalt is

Nem titok, hogy nagyon jó barátságot ápol az ex-One Direction taggal, a fanok legnagyobb örömére pedig még egy közös dalt is felvettek! Reméljük, már csak idő kérdése, hogy a nagyvilág is hallhassa a kollabot.

24. Ezért lett pörgősebb a visszatérő dala

Idén szeptemberben tért vissza 3 év után, méghozzá a Forget Me című, eddigieknél pörgősebb dalával. Hogy ennek mi az oka?

Ez azért van, mert ahogy végigturnéztam az egész világot, azt vettem észre, hogy a közönség egy része a kevésbé ismert, lassú dalaim alatt úgy nézett ki, mint akik menten elalszanak a puszta unalomtól. Az új dalom viszont szomorú ÉS gyors, pont, mint én szeretkezés közben. De ne aggódjatok, van még jópár depresszív ballada a tarsolyomban

– magyarázta.
25. A Szigetet is megjárta már

Eredetileg 2020-ban koncertezett volna először hazánkban, a Szigeten, ám ez végül idénre tolódott. Az énekes egy 13 számos show-t villantott a közönségnek, akiknek biztos, hogy emlékezetes estét szerzett ezzel.

26. Vegetáriánus

Vegetáriánus vagyok. Azért nem vegán, mert az túl nehéz lenne

– nyilatkozta a Planet Radio-nak.