Elhunyt a Grease sztárja, Olivia Newton-John

Az énekes-színésznő 73 éves volt.

73 éves korában elhunyt Olivia Newton-John. Az énekes-színésznő hétfő reggel távozott el békésen a kaliforniai farmjukon a családja és a barátai körében, közölte a férje, John Easterling. A halál oka mellrák volt, amivel már kereken harminc éve küzdött a sztár. Először 1992-ben diagnosztizálták nála a betegséget, az évek során pedig kétszer is kiújult neki, 2013-ban, és négy évvel később, 2017-ben.

Olivia 1948. szeptemberében látta meg a napvilágot az angliai Cambridge-ben, majd öt éves korában az ausztráliai Melbourne-be költözött a család az édesapja munkája miatt. Már egészen fiatalon a zene felé húzott a szíve, 14 éves korában pedig lánybandát is alapított, akikkel gyakran léptek fel a sógora kávézójában. A tehetségének köszönhetően nem sokkal később már a helyi tévében énekelt, majd 1965-ben jelentkezett egy tehetségkutatóba, amit meg is nyert, és a nyeremény része volt, hogy elutazhatott szülőhazájába, Nagy-Britanniába. Először habozott, hogy kihasználja-e a lehetőséget, de az édesanyja unszolására úgy döntött, nem hagyja veszni.

Az első kislemezét egy évvel később Angliában vette fel, a címe pedig Till You Say You’ll Be Mine volt. Egy ideig egy barátnőjével duóban turnéztak és léptek fel klubokban Európa-szerte, és még egy banda tagja is volt, akikkel azonban nem értek el áttörő sikereket, így a felbomlásuk után szólóban folytatta a munkásságát. Első albuma, az If Not for You 1971-ben jelent meg, és sikerült is bezsebelnie vele egy listavezető dalt hazájában, Ausztráliában. Ezt még több korong követte, melyeknek szintén siker fogadott, majd 1974-ben ő képviselte Angliát az Eurovízión Long Live Love című dalával. A versenyt abban az évben az ABBA nyerte, Olivia pedig a szintén előkelő negyedik helyet szerezte meg, bár később elárulta, hogy egyáltalán nem szerette a dalt, amivel indult.

A valódi áttörést az 1978-as Grease című musical filmadaptációja hozta meg számára, melyben Sandy szerepét játszotta többek között John Travolta mellett, és ennek köszönhetően igazi ikonná nőtte ki magát. Érdekesség, hogy a filmhez csak miatta írták át a karaktere történetét, hiszen az eredeti darabban Sandy amerikai, Olivia ausztrál akcentusa miatt azonban ezt megváltoztatták, és a karakter is ausztrál lett, aki eleinte csak nyaralni látogat az USA-ba, majd később költözik oda a családjával. Az alkotás az év legsikeresebb filmje lett, a zenéje pedig minden idők legtöbb példányszámban eladott soundtrack albuma. A mai napig generációk imádják és dúdolják a dalait, mint például a Hopelessly Devoted to You-t, a Summer Nights-t, vagy éppen a You’re the One That I Want-ot, amiről a 30 éves évfordulóján így nyilatkozott az énekes-színésznő a Billboardnak:

Szerintem ezek a dalok kortalanok. Vidámak, és jó energiát árasztanak magukból. Az ’50-es évek zenéje mindig is népszerű volt. Az én generációm számára nosztalgikusan hat, és úgy tűnik, a fiatalok is újra felfedezik nagyjából tízévente. Roppant hálás vagyok, hogy részese lehettem egy olyan filmnek, amit a mai napig ennyire szeretnek.

A Grease sikere után a zenei karrierje ismét szárnyra kapott, és új stílust is villantott ezzel együtt. Nem más ihlette meg ebben, mint a karaktere, Sandy, aki a film első részében még igazi jó kislányként tűnik fel, a végére azonban dögös, belevaló csaj lesz belőle. Ennek fényében adta ki Totally Hot című korongját, majd pár évre rá a Physical-t, melynek a címadó szerzeménye karrierje legsikeresebb kislemeze lett, és olyan napjainkban népszerű előadók vették alapul a saját slágereikhez, mint Dua Lipa (Physical), Miley Cyrus (Prisoner), vagy éppen Doja Cat (Kiss Me More). Karrierje során összesen 26 stúdióalbumot dobott piacra, az utolsót, egy karácsonyi lemezt, 2016-ban, a Grease mellett pedig olyan alkotásokban szerepelt, mint a Xanadu vagy éppen a Két fél egy egész. Mindig is fontos volt számára, hogy kiálljon az állatok jogai és a környezetvédelem mellett, amit rengetegszer hangsúlyozott.

Nyugodjék békében.