30 dolog, amit tudnod kell Charli XCX-ről

Tudtad, hogy ő írta a Señoritát?

Kétség nem fér hozzá, hogy Charli XCX napjaink egyik legérdekesebb és legizgalmasabb előadója: a szintipoptól kezdve, a punkon át, a PC zenéig szinte minden stílusban kipróbálta már magát, emellett pedig rendezőként is tevékenykedett, és még egy csajbandát is összerakott! Az énekesnő ma ünnepli 30. születésnapját, ez alkalomból pedig összegyűjtöttünk 30 érdekességet, amit érdemes tudni róla. 

1. Start Hillben nőtt fel

Cambridge-ben született, azonban aprócska angliai faluban, Start Hillben nőtt fel. A település csupán pár kilométerre fekszik Bishop’s Strotfordtól, ahonnan Sam Smith is származik.

2. Félig indiai származású

Édesapja skóciában született, édesanyja pedig Indiából, Gujarat államból származik, és Ugandában nevelkedett. 

3. Ma már az USA-ban él

Karrierje elején Londonban élt, később pedig Los Angeles-be költözött: erről a fordulópontról szól a London Queen című dala.

4. Ez volt az első dalának a címe 

Legelső dalát a tízes évei elején írta, a címe pedig az egyik leghíresebb angol étel után Fish and Chips Shop volt. 

5. Innen ered a művészneve

A teljes neve Charlotte Emma Aitchison, a művésznevét pedig nem gondolta túl: az XCX ugyanis a kamaszkori MSN neve volt.

6. Első lemezét 14 évesen adta ki

2008-ban kezdte el feltölteni a dalait a MySpace oldalára, így talált rá egy promóter, aki fantáziát látott az akkor még csak 14 éves énekesnőben. Első lemeze elkészítésére a szüleitől kért kölcsön, ebből született a 14, ám kereskedelmi forgalomba soha nem került. Évekkel később Charli iszonyatosan rossz MySpace-zeneként jellemezte az anyagot.

7. Illegális rave-eken lépett fel

Az őt felfedező promóter különböző londoni rave-eken szervezett fellépéseket neki, melyek közül sok nem is volt teljesen legális. Ennek ellenére a szülei támogatóak voltak vele, szinte mindig ők vitték a lányukat a bulikra.

8. Otthagyta az egyetemet

A középiskola befejeztével Londonba költözött, hogy a UCL Slade School művészeti egyetemen tanuljon, ám 2 év után abbahagyta a képzést, hogy teljes idejét a zenei karrierje építésére fordíthassa.

9. Szinesztéziával rendelkezik…

…azaz a hangokhoz színeket társít, és így látja őket. Elmondása szerint imádja a rózsaszín, a piros, és a fekete dalokat, de utálja a sárgát, a zöldet, és a barnát.

10. Más előadóknak slágereiért is felelős 

Karrierje során rengeteg előadónak írt dalokat, így többek közt Selena Gomez Same Old Love, vagy Shawn Mendes és Camila Cabello Señorita slágereiért is ő felelős. 

11. Nem volt elég menő Hilary Duffnak

A nagy áttörést jelentő Boom Clap-et eredetileg Hilary Duffnak szánta, ám az énekesnő csapata szerint nem volt elég menő a dal neki, így fel sem énekelte.

12. Van egy kiadatlan punk albuma

Az első kiadónál megjelent lemeze, a True Romance után egy punk stílusú anyaggal készült visszatérni, ennek beharangozásaképp pedig meg is osztott egy punk feldolgozást a Soundcloudján. Végül poposabb vizekre evezett, így ezt az albumot soha nem adta ki. 

13. Nem szereti a Suckert

Többször hangoztatta, hogy a második korongja, a Sucker nem a kedvence, hiszen akkoriban vérbeli popsztár szeretett volna lenni, és ennek fényében írta a dalait is, amiket mostanra már nem érez magáénak.

14. Mi történt a harmadik lemezével?

A harmadik lemeze, melynek állítólag XCX World lett volna a címe, szinte egy az egyben kiszivárgott jóval a megjelenés előtt, ezért soha nem adta ki hivatalosan. 

15. Nem kér pénzt a meet & greetekért

Imád találkozni a rajongóival, de nem szeretne ezért pénzt kérni tőlük, ezért máshogy oldotta meg a meet & greetet a 2019-es turnéján: minden koncerten az első 50 ember a sorban kapott egy karszalagot, amivel előbb bemehettek a helyszínre, és találkozhattak kedvencükkel.

16. Taylor Swift, Katy Perry, és Halsey előtt is fellépett

Számos előadó turnéján töltötte már be az előzenekar szerepét, így többek közt Taylor Swift, Halsey, Katy Perry, a Coldplay, Marina, és Ellie Goulding előtt is fellépett már.

17. Két magyar koncertjét is lemondta 

Első, és eddigi egyetlen magyar koncertjét 2013-ban adta, de fellépett volna a 2015-ös Balaton Soundon és a 2017-es Szigeten is, ám ezeket a koncertjeit sajnálatos módon lemondta. 

18. Ezért adott ki mixtape-eket

2017 jó év volt a rajongói számára, ugyanis két 10 dalból álló mixtape-et is kiadott. És hogy miért nem albumot? Elmondása szerint, mivel mixtape-nek hívta a projekteket, így sokkal kevesebb nyomás nehezedett rá a kiadója által, és jobban kiélhette a kreativitását, lényegi különbség azonban nincs a két formátum között.

19. Egy interjú során összetévesztették Lorde-dal

Egy interjú során a riporter összetévesztette Lorde-dal, és a Royals című daláról kérdezte. Charli ahelyett, hogy kijavította volna, belement a “játékba”, és úgy mesélt a dalról, mintha tényleg a sajátja lenne.

20. Angels-nek hívja a rajongóit 

Charlie angyalai (Charlie’s Angels) filmből inspirálódva Angels-nek hívja a fanjait.

21. 4 hét alatt készítette el negyedik lemezét

Negyedik lemezét, a How I’m Feeling Now-t csupán 4 hét alatt készítette el a nulláról, a karantén alatt otthonról.

22. 15 perc alatt írta meg az I Love It-ot

Ő írta az Icona Pop I Love It című slágerét, és csupán 15 percébe telt. A dalt azért nem tartotta meg magának, mert hangzásilag nem illett volna a debütáló albumára.

23. Ezért imád bulizni 

Mindig dolgozik valamin, és folyamatosan jár az agya, így nem sok pihenőidőt hagy magának. Azért is imád bulizni, mert ilyenkor tényleg kikapcsol, és teljesen szabadnak érzi magát.

24. Innen jött az ötlet a Boys videójához 

Boys klipjét saját maga rendezte, melyben egy rakás férfi sztár feltűnik, és őket szexualizálta. Hogy honnan jött az ötlet? Elképzelte, ahogy Joe Jonas szexin palacsintát eszik.

25. Ők a legnagyobb inspirációi

Kiskorától kezdve imádja Britney Spears-t, és a Spice Girls-t: a Spice World filmet saját bevallása szerint meg sem tudja számolni, hányszor látta. Ők inspirálták arra is, hogy zenei karrierbe kezdjen.

26. Összerakott egy csajbandát

Egy saját csajbandát is összerakott, erről pedig dokusorozatot is készített a Netflixnek I’m with the Band: Nasty Cherry címmel. 

27. A feminizmusról forgatott dokumentumfilmet

A BBC 3-nak a zeneipar és a feminizmus kapcsolatáról forgatott dokumentumfilmet The F Word and Me néven, melyben Marina és Ryn Weaver is feltűnik. 

28. Karrierje legsikeresebb albumát robbantotta idén

Idén márciusban dobta piacra legújabb, Crash című albumát, mely az eddigi legpoposabb projektje. Mi több, a legsikeresebb is egyben: Ausztráliában, Írországban, és az Egyesült Királyságban is a listák élére ugrott, míg az USA-ban és Új-Zélandon a top 10-be került be.

29. Dua Lipa az egyik legjobb barátja

Rengeteg barátja van a zeneiparban: közéjük tartozik Dua Lipa is, akivel, mikor idejük engedi, gyarkan járnak együtt bulizni.

30. A The 1975 tagjával jár

Már hónapok óta egy párt alkot a The 1975 tagjával, George Daniellel, és dúl köztük a szerelem. Nemrég egy interjúban élete szerelmének nevezte a zenészt.