Videó: „Azt kívánom, hogy az embereket ne tartsák vissza félelmeik” – exkluzív interjú Agnes-szel

2009-ben, több mint 10 évvel ezelőtt hazánkban is uralta a slágerlistákat Agnes popszenzációja, a Release Me, melyet valószínűleg sokan a mai napig fel tudnak idézni, ha lejátszanánk néhány másodpercet belőle. Néhány évig még a reflektorfényben maradt, majd pedig egy bő 10 évre eltűnt. Ezalatt az idő alatt az énekesnő saját magát helyezte előtérbe és azzal foglalkozott, amivel csak szeretett volna. Ezért is nagyon izgalmas, hogy ennyi év után visszatér a zenéléshez és tavaly októberben új lemezt dobott piacra Magic Still Exists címmel.

Az évek során a bevezetőben is említett dala himnusszá vált az LMBTQI+ közösségnek, ugyanis az énekesnő mottója a szeretet és a másik emberhez való pozitív hozzáállás – ez pedig az interjúnk során is visszaköszönt. Agnes-szel beszélgettünk az év elején arról, hogy mit érez a nagy visszatérésével kapcsolatban, hogy érzi magát újra a kamerák előtt, de persze szó esett slágereiről és arról is, mit tervez a jövőben – exkluzív interjú Agnes-szel.

Hogy érzed magad ma?

Jól vagyok. Egy kicsit hűvös van ma Stockholmban, igazából esett is a hó reggel meg délben is, de azon kívül minden oké. Örülök, hogy beszélgethetünk!

Hogy indult számodra az új év? Voltak újévi fogadalmaid, vagy tűztél ki célokat magad elé erre az évre?

Úgy indult az év, hogy stúdióztam volna, de ez sajnos elmaradt a Covid miatt. Emiatt egy kissé lassan indult be, ugyanakkor ez jó is, mert legalább volt időm gondolkodni, hogy mit szeretnék csinálni, mivel szeretném tölteni ezt az évet. Igazából tartottam egy hold-szertartást. Amikor telihold, újhold van, akkor tudsz ilyen szertartást tartani, én most a teliholdnál csináltam. Ilyenkor leírhatod egy papírra azokat a dolgokat, amiket el szeretnél engedni, aztán elégeted a papírt, és így remélhetőleg megszabadulsz attól, amitől meg akarsz. Újholdkor pedig azt kell leírnod egy papírra, amit szeretnél az életedben.

A legújabb albumod, a Magic Still Exists múlt októberben jelent meg. A Nothing Can Compare EP-t leszámítva az azt megelőző lemezedet, a Veritas-t 2012-ben adtad ki. Mivel töltötted azokat az éveket, amikor visszavonultál a zenétől?

Úgy érted, a Veritas album után?

Igen.

Oké, szóval az előző albumom… mikor is jelent meg? Hányban? A Magic Still Exists előtt, azt hiszem, kétezer… Mit is mondtál, mikor?

2012.

2012, tényleg! Egészen 2015-ig turnéztam vele, az utolsó koncertjeim 2015. nyarán voltak. Már a turné előtt eldöntöttem, hogy utána elmegyek egy jó hosszú szünetre. Azért döntöttem így, mert akkor egy válaszút elé érkeztem az életemben. 26 éves voltam, és 16 évesen kezdtem a szakmát. Úgy éreztem, muszáj valamit csinálnom azon kívül, hogy zenélek, fellépek, és alkotok. Számomra ez az időszak arról szólt, hogy utaztam, próbáltam megtalálni önmagam, és különböző dolgokat csináltam, amik érdekeltek, például zenélő tálakat. Hallottatok már az zenélő tálakról? Meditáció közben lehet használni őket. Részt vettem egy kurzuson ezekről, és közben az akaratról tanultam. A Magic Still Exists előtti szünetben próbáltam megtalálni önmagam, hogy mit is szeretnék csinálni, és rengeteg időt töltöttem a stúdióban. Előtte soha nem volt elég időm magamra, és arra, hogy írjak, és megértsem, ki vagyok én, mint kreatív lény, szóval ezt csináltam akkor.

Mi vett rá arra, hogy visszatérj a zenéhez?

Hát először nem tudtam, hogy vissza fogok-e térni, de egy idő után, nagyjából másfél év elteltével úgy éreztem, nekem dalszerzőnek és előadónak kell lennem, csak meg kell találnom azt a kreatív világot magamnak, ahol kényelmesen és biztonságban érzem magam. Úgy gondolom, sok dolog együttese vett rá, hogy visszatérjek, és az egyik ezek közül, hogy elkezdtem megtanulni a zenekészítés alapjait. Ennek köszönhetően már teljesen egyedül is tudtam stúdiózni. Előtte, ha eszembe jutott egy ötlet, mindig fel kellet hívnom valakit, hogy „el tudunk menni stúdiózni?” most viszont senkitől nem függtem. Kísérletezni kezdtem a stúdióban, és egy idő után úgy éreztem, készen állok arra, hogy új zenét adjak ki. Nagyon természetes módon történt az egész.

A Magic Still Exists erőteljesen a spiritualitás és a szeretet köré épül. Mesélnél nekünk az album készítésének folyamatáról?

Mielőtt kiadtam volna a Magic Still Exists-et, megjelent egy EP-m, és egyből ezután tudtam, hogy szeretnék készíteni egy teljes albumot is. Fontos volt számomra, mert rengeteg ötletem volt, egy teljes világot szerettem volna felépíteni, ezt pedig nehéz megtenni egy, kettő, három kislemezben. Olyankor csupán pár dalba kell belesűrítened mindent, ezért akartam egy teljes lemezt. Tudtam, hogy az utazásomról fog szólni, amin átestem, és az előtte lévő szünet is egy utazás volt számomra, méghozzá önmagam felé. A szünet előtt úgy éreztem, bezártam magam egy kis dobozba, és már nagyon elegem volt belőle, szóval csak ki akartam belőle törni. A legtöbb gondolatom akörül forgott, hogy hogyan szabadítsam fel az elmémet és a testemet. Ez adta meg az album magját.

Mi volt a legfontosabb dolog, amit tanultát az album készítése közben?

Megtanultam, hogy ahogy most élünk, mindenben amit csinálunk, azonnal tisztán akarunk látni mindent, rögtön tudni akarjuk, mit csinálunk és merre haladunk, de néha ezeknek a dolgoknak a megértéséhez idő kell. Úgy gondolom, az emberek mostanában nem akarnak várni, az egész környezetünk, minden nagyon csak rohan, így amit tanultam, az az, hogy a dolgoknak néha idő kell, és ez nem könnyű. Az ismeretlen, az, hogy nem tudjuk, merre haladunk, rengeteg szorongást tud okozni. Visszatekintve viszont ez biztosított nekem egy alapot, amire támaszkodhatok. Mostmár nagyon magabiztos vagyok abban, amit csinálok, főleg, ha a korábbi életemhez hasonlítom, amikor minden olyan gyorsan történt. Sokkal földhözragadtabb vagyok, és ez egy nagy lecke volt számomra a folyamat során.

Melyik dalt volt a legnehezebb elkészítened az albumon?

Az a helyzet, hogy egyik dalt sem volt nehéz elkészítenem az albumon, mindegyik nagyon… nem is gyorsan, de könnyen összeállt. De jó pár dal van, ami nem került fel a lemezre, azokkal nem volt könnyű dolgom. Igazából volt egy dal, amire az utolsó napon, amikor befejeztük az albumot és a felvételeket, akkor mondtuk, hogy ez nem fog összejönni, ezt le kell hagynunk róla.

Te hogyan definiálnád a varázslatot, és mit jelent számodra?

Számomra a varázslat… azok a dolgok, amiket nem látunk, és talán meg sem tudunk fogni. De mindannyiunkat körülvesz a varázslat. Számomra az álmokat és a víziókat is jelenti, és azt, hogy újraéljük azokat az érzelmeket, amiket gyerekként éreztünk. Emlékszem, egyes eseményeket, például a karácsonyt is mindig körüllengte egy varázslatos érzés. Felnőttként is mindig próbáltam kapcsolatban maradni ezzel, mert ez inspirál a legjobban. Stúdiózni és zenét készíteni a maga módján olyan, mintha játszanánk. Játszunk, de mégis nagyon komolyan vesszük, amit csinálunk, csak úgy, mint a gyerekek. Ha megnézed őket, amikor játszanak, nem csak nevetgélnek, hanem halálosan komoly is a dolog egyben. A varázslat tulajdonképpen az álmodozás és az, hogy kapcsolódunk.

Ha megváltoztathatnál egyetlen egy dolgot a világban, mi lenne az?

Uhh, ez egy nehéz kérdés… Ha egy kicsit visszakanyarodunk az albumomhoz, ahhoz, hogy miről szól, a szabadságról, nekem ez nagyon közel áll a szívemhez. Rengeteg lélek él a világon, akikben annyi kreativitás van, de a félelmeink visszatartanak minket. Rengeteg ember van, akik nagyon sok mindenre lennének képesek, de a félelmeink meggátolnak minket. Azt kívánom, hogy az embereket ne tartsák vissza a félelmeik, szabadítsuk fel magunkat és engedjük el a félelmeinket. Mindenki mutassa meg a fényét és virágozzon ki.

Miért vagy a leghálásabb az életedben?

Mindent összevetve a családomért és a barátaimért vagyok hálás, azért, hogy azt csinálhatom, amit csinálok, művész lehetek és zenét készíthetek, és hogy eldönthetem, mit szeretnék kezdeni az életemmel, a napjaimmal, és az időmmel.

Mi a kedvenc dolgod abban, hogy zenész vagy? A dalszerzés? A stúdiózás? A koncertek?

Szeretek a stúdióban lenni és zenét készíteni, egyszerűen imádom. Azt is szeretem, hogy mostmár tervezzük a turnét, van elképzelésem, hogy hogyan fog kinézni, én hogyan szeretnék kinézni. Mindegyik részét szeretem, de már elég hosszú ideje nem álltam színpadra, úgyhogy az egy kicsit félelmetes is egyben.

Körülbelül 20 éve vagy a zeneiparban. Mire vagy a legbüszkébb az eddigi karriered során?

Jelenleg úgy érzem, hogy a legutóbbi albumomra. Hatalmas mérföldkövet jelentett számomra az elkészítése és minden gondolatomat beletettem, ami csak volt. Szóval most azt hiszem, ezt mondanám.

Melyik dalodat mutatnád meg egy olyan embernek, aki még nem ismer téged?

Hmm, ez nehéz. Azt mondanám, csak hallgasd meg az egész albumot egyben, légyszi.

Van bármilyen rejtett tehetséged, amiről még nem tudunk?

Hát, elég jó vagyok a parti trükkökben, aztán van ez a dolog, amikor a nyelvemmel kiadok egy nagyon hangos hangot. Kiskoromban a legnagyobb hősöm Jim Carrey volt, ismeritek, ugye? Imádtam, volt egy képem róla a szobámban, és órákig tudtam állni a tükör előtt, és próbáltam leutánozni a fejeket, amiket vágott. Nagyon sok parti trükköt tőle tanultam.

Kik voltak a legnagyobb inspirációid gyerekként, és most kik azok?

Mikor kisgyerek voltam és tinikoromban is nagyon sok pop-soul-rnb-t hallgattam, például imádtam a Destiny’s Child-ot, Robyn-t, Whitney Houstont, Stevie Wonder-t. Soul, rnb és pop keverékét hallgattam. Mostanában Solange When I Get Home című albuma inspirál nagyon, szerintem egy mestermű lett, és minden, amit köré épített. A videók, és a lemez egész koncepciója őrülten jó. Ő az egyik nagy inspirációm, a másik pedig Róisín Murphy, imádom a zenéjét és a hangját. Szóval igen, őket kettőjüket mondanám.

Egyes előadók nem igazán kedvelik a régebbi, legnagyobb slágereiket, mert már unják őket, vagy más okokból. Te ilyen szempontból hogyan állsz a Release Me-hez?

Hát, ha a zenei alapot vesszük, úgy érzem, nem túl friss, elég réginek hangzik. Úgy gondolom, amikor te magad készíted a zenét, más füllel hallgatod azt. Most is ugyanazokat a dobokat választottam volna? Ezt a szintit tettem volna bele ma is? De magát a dalt szeretem, még mindig közel érzem magamhoz. Úgy érzem, a Release Me és a mostani albumom szoros kapcsolatban állnak egymással. De nem unom a dalt, és amikor élőben adom elő, próbálok változtatni rajta egy kicsit, hogy érdekesebb legyen számomra. A mai napig úgy gondolom, hogy egy nagyszerű dal.

Igen, tényleg az, de furcsállom, hogy, hogy azt mondtad rá, hogy régiesen hangzik. Imádtam a Release Me-t 14 évesen is, és még most is. Valamelyik nap pont hallgattam, és az jutott eszembe, hogy ezt akár most is kiadhatnád, és még mindig frissen hangzana. Fura, hogy te nem így látod!

Igen, de szerintem, ha a te dalod lenne, te is máshogy gondolnád. Máshogy látjuk a saját dalainkat.

Talán egy kicsit kritikusabb szemmel.

Igen, szerintem is így van.

Ha lenne egy időgéped, amivel visszamehetnél az időben oda, amikor az énekesi karriered kezdted, és adhatnál egyetlen egy tanácsot az akkori énednek, mi lenne az?

Azt hiszem, azt mondanám magamnak, amit mára már megértettem, hogy egyes dolgokhoz idő kell. Nem kell sietned sehová, és ha valami rossz érzést kelt benned, ne csináld. Úgy gondolom, mindig is jó emberek vettek körül, de végső soron te vagy az, aki eldönti, hogy mit szeretne csinálni, és mit nem. Van, hogy meghozol egy döntést, amiről azt gondolod, hogy az lesz a legjobb, de közben mást érzel. Ha kapcsolódsz ahhoz, amit csinálsz, és megérted az okokat, akkor minden tökéletes lesz. De ha nem tudsz hozzá kapcsolódni, akkor azt gondolom, nemet kell rá mondanod.

Mik a terveid a következő 10 évre?

Hűha! Tudjátok, csak szeretnék továbbra is zenélni és még több dalt írni. Szeretnék fejlődni, mint producer, és szeretnék elmenni turnézni, és a saját szememmel látni azokat az embereket, akik a dalaimat hallgatják. Szóval csak folytatni szeretném azt, amit most is csinálok.

Mit üzennél a magyar rajongóidnak?

Hmm, mit is üzennék? Úgy hiszem, mindannyian okkal vagyunk a világban, és az a dolgunk, hogy szeretetet és melegséget hozzunk a saját életünkbe és a környezetünkbe, szóval ezt add meg magadnak! Mert ha ezt megteszed, fényesebben fogsz ragyogni, és ha fényesebben ragyogsz, bevonzod a jót az életedbe. Az életünknek az a célja, hogy élvezetesebbé tegyük. És ha jobban élvezed az életed, akkor jobb dolgokat is fogsz csinálni. Szóval igen, élvezd az életed!

Ez egy csodás lezárása volt a beszélgetésünknek. De mielőtt utadra engedünk, szeretnénk tanítani neked valamit, hogy te is elraktározhass valamit ebből az interjúból. Ismersz bármilyen magyar szót?

Ööö, bármilyen… mit?

Magyar szót.

Magyar szót… nem!

Akkor megtaníthatjuk neked, hogyan mondjuk azt, hogy szeretlek?

Igen, szeretném megtanulni!

Így mondjuk: szeretlek.

Szeretlek.

Igen, elsőre sikerült! Agnes, köszönjük szépen, hogy időt szakítottál arra, hogy beszélgess velünk.

Jó volt veletek beszélgetni.

Szeretünk, legyen szép napod!

Nektek is, sziasztok!

További érdekességekért, dalokért és videókért keresd fel Agnes hivatalos oldalait!