Találkoztunk Iggy Azalea-val a szerbiai Exit Fesztiválon

Óriásit ment a 2022-es Exit Fesztivál.

2022. július 7-én kezdetét vette Szerbia legnagyobb zenei eseménye és fesztiválja is, az Exit, melyet mindössze 3-4 óra kocsikázással Budapestről is elérhetünk – ezzel pedig könnyen lehetőségünk nyílik egy igazán vegyes és színes programot kínáló fesztiválon részt venni. Például ha arra gondolunk, vajon melyik fesztiválon fér meg a nagyszínpadon egymás után a nyitó napon a death metált játszó Napalm Death, néhány helyi, jelenleg népszerű rapper és énekes, a balkán trap királynőjeként emlegetett Senidah, az ausztrál extravagáns rapper Iggy Azalea, és a dance zenével érkező Afrojack és Jax Jones, akkor csak az Exit jöhet szóba – élménybeszámoló a fesztiválról.

Talán nem meglepő, de az Újvidéken (Novi Sad) tartott összejövetelt is a béke jegyében hirdették meg idén, így például külön meghívással részt vettünk egy rövid szertartáson a koncertek előtt, ahol 22 fehér galambot engedtek fel az égbe, akik a békét szimbolizálták. Ezután pedig fejest ugrottunk mi is a buliba, ugyanis felfedeztük az egyébként a helyi várromok között tartott fesztivál minden zegzugát. Az ételudvarról például gyönyörű látvány fogadja az arra járókat, pláne naplementekor, ugyanis beragyogja az egész várost a lemenő nap. Érdekesség, hogy a fesztiválra legkorábban este 7 órától lehet belépni – mely megóvja a látogatókat a tűző naptól, hőségtől és egyéb kellemetlenségektől, melyet a kánikula okozhat, így viszont hosszasan az éjszakába nyúlik a program. Például a fesztivált megnyitó tűzijátékra csak éjfélkor került sor, közvetlenül a meglepően kellemes Senidah koncertje után, aki technikai problémákkal küzdött, a nagyszínpad első nemzetközi neve, Iggy Azalea pedig csak éjjel egy óra előtt pár perccel lépett színpadra.

Azalea egyébként az idei egyetlen európai koncertjét adta itt, ami azt is eredményezte, hogy nagyon energikus volt, illetve imádta azt az egy órát, amit a színpadon töltött. Meglepő volt, hogy nem csak slágereit hozta el magával, hanem lemezeiről előadott más dalokat is, ezzel kedvezve az igazi rajongóknak. Nem maradhatott el az eszméletlen twerkelés sem, a showt pedig popsijával vitte el, de persze rap tudása sem kérdőjelezhető meg a fellépés után, ugyanis egy teljesen élő showt tolt, mindössze a popszakmában bevett backingtrackje szólt a koncert alatt, amihez még a legnagyobb előadók is ragaszkodnak a popszakmában – itt pedig indokolt is volt, ugyanis Iggy egymagában, táncosaival varázsolta el a közönséget, vokalisták és DJ pult nélkül.

Felcsendült a Fancy, a Black Widow, a Started, de, mint ahogy írtuk, nem maradtak el olyan, sokak által nem biztosan ismert dalok, mint a Spend It, a Godess, a Don’t Need Y’all -amit egyébként a rapper kedvenceként aposztrofált-, az Is That Right vagy a Nights Like This is. Sőt, sikeres közreműködéseinek is hagyott helyet, a Problem, Pretty Girls, Booty is szárnyra kapott, Azalea pedig perceket twerkelt a színpadon a Kream című slágerére.

A koncert után egyébként az esélytelenek nyugalmával indultunk el a backstage kijáratához, hiszen Sziget után sem sikerült elcsípnünk a rappert. Bő egy óra várakozás után, táncosaival pacsizhattunk, majd nem sokkal később Iggy is az autó fele vette az irányt, aki amikor megpillantotta rajongóit, nem tétovázott és egyből a kordonhoz sietett, ahol mindenkire szakított időt, aláírt, fényképezkedett és egy-egy kedves szava mindenkihez volt – olyan volt, mint egy meet & greet, csak a poros fesztivál területén. Természetesen minket sem hagyott ki, sőt még az The End of an Era lemezünket is dedikálta. Később pedig Twitteren arról csiripelt, hogy imádta a fellépést, és ez a koncert meginspirálta arra, hogy jövőre többet jöjjön Európába is koncertezni.

Az este folyamán még egyébként a slágergyáros Jax Jones szórakoztatta a közönséget, valamint előtte még Afrojack is színpadra lépett. Jones egyébként majdnem hajnali 4 órakor lépett színpadra. A nyitónap után pedig olyan előadókat hozott el a fesztivál ebben a 4 napban, mint Calvin Harris, aki szószerint megmozgatta az egész erődöt, valamint az Ofenbach vagy a zárónapon színpadra lépő Joel Corry, aki az MTV EMA OneRepublic rendezvényén is fellépett.

A nagyszínpad programját egyébként streamelték is egyidőben az eseménnyel, így aki lemaradt róla, egy-egy teljes fellépést még vissza tud nézni a YouTubeon.

Árak

Az egyetlen meglepő dolog talán az étkezés és fogyasztás árai voltak, ugyanis maga a város egészen olcsó, olcsóbban vásárolhatunk ételt és italt, mint itthon, viszont a fesztivál már teljesen a külföldi látogatókra van beállva, így hasonló árazással találkozhatunk itt, mintha leugranánk egy napra a Balaton Soundra vagy megnéznénk Dua Lipa harmadik hazai koncertjét pár hét múlva, annyi különbséggel, hogy a jegyek és bérletek sokkal kedvezőbb áron vannak, mint a hazai fesztiválokra.