10 dolog, amit nem tudtál Kesháról

Kesha több, mint egy évtizede, 2009-ben robbant be a köztudatba a listavezető Tik Tok slágerével, de ennél már sokkal korábban is keményen dolgozott a jövőbeli zenei karrierjén. Eddig 4 nagylemezt és számos turnét, köztük egy budapesti koncertet is maga mögött tudhat, ami azért is volt különleges számára, mert magyar származású! Íme pár érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál az énekesnőről.

1. Köze van hazánkhoz

Ahogy már a bevezetőben is említettük, Kesha is azon világsztárok közé tartozik, akik magyar felmenőkkel rendelkeznek. A dédszülei 1913-ban vándoroltak ki az Egyesült Államokba és telepedtek le ott. Az énekesnőnek még mindig vannak itteni rokonai, akik Szentesen élnek, és már többször meglátogatta őket.

2. Budapesten adta egyik legnagyobb koncertjét?

Karrierje csúcsán, 2011-ben látogatott el Budapestre a Get Sleazy turné keretein belül, és több százezer ember előtt énekelt a csordultig telt 56-osok terén: volt addigi karrierje legnagyobb koncertje.

3. Nehéz volt a gyerekkora

Bár édesanyja, Pebe Sebert társszerzője volt Dolly Parton Old Flames Can’t Hold a Candle to You slágerének, mégis Kesha születése után szegénységben élt a család. Pebe egyedül nevelte az énekesnőt és bátyját, elmondása szerint pedig ételt is csak segélyekből tudott vásárolni.

4. A pénz nem számít neki

Annyira boldog voltam, mikor csórók voltunk. És most is nagyon boldog vagyok, hogy nem vagyunk azok. Nekem abszolút nem a pénz számít, hanem az, hogy gondoskodhassak azokról az emberekről, akik szintén gondoskodtak rólam

– mesélte karrierje kezdetén Jane Stevensonnak.
5. Csillagos ötös tanuló volt

Elmondása szerint soha nem sikerült beilleszkednie a sulistársai közé fura stílusa miatt, azonban a jegyei mindig is tökéletesek voltak, és élvezte a tanulást. Így nem is volt kérdés, hogy felvették álmai egyetemére, a Barnard-ra, amit végül három hónap után otthagyott, hogy a zenei karrierjére fókuszáljon.

6. Trombitált és szaxofonozott is

Még a középiskolája zenekarában játszott trombitán és szaxofonon, emellett pedig gitározni és zongorázni is tud.

7. Innen tanult meg dalszövegeket szerezni

Anyukája is énekes és dalszerző volt, így Kesha rengeteget tanult tőle. Suli után gyakran ültek le közösen dalokat írni, ezt a szokásukat pedig megtartották később is, így az énekesnő albumain több közös szerzeményüket is hallhatjuk.

8. Brutális mennyiségű dalt írt első lemezére

2005-ben, négy teljes évvel az első saját dala, a Tik Tok megjelenése előtt szerződtették le, de már előtte is dolgozott a debütáló albumán, így összesen 6 év alatt több, mint 200 dalt írt rá, és ezek közül válogatta ki a kedvenceit: így született meg az Animal.

9. Az ikonikus dollárjel

Ha hisszük, ha nem, régen Kesha még Ke$ha néven volt ismert, azonban a Dr. Luke-al való szexuális zaklatási pere után úgy érezte, újjászületett és megvált a szimbólumtól. De mi ennek az eredete? Nos, az énekesnő állítása szerint egy igazán ironikus helyzet: köztudott, hogy Flo Rida Right Round c. dalában először nem tüntették fel, mint énekesnőt… ezért egy forintot sem kapott a dalból, amikor az világsláger lett.

Kicsit felcseszett, hogy semmi pénzt nem láttam abból a Flo Rida számból

– mesélte Kesha.
10. Több dalban is hallható vokalistaként

Így van, nem csak Katy Perry I Kissed a Girl c. videójában tűnik fel, de hallható például Paris Hilton Nothing In This Worldjében, sőt Britney Spears Lace and Leather c. dalában is.