20 dolog, amit tudnod kell Ed Sheeranről

Tudtad, hogy egy időben hajléktalan volt?

Ed Sheeran 2011-ben bombaként robbant be a zeneiparba + című debütáló albumával, azonban már jópár évvel ezelőtt is adott ki zenét: első középlemezét, a The Orange Room-ot 2005-ben dobta piacra, mikor még csupán 14 éves volt. Valószínűleg akkor még ő sem gondolta volna, hogy egy évtizeddel később már az egész világot meghódítja majd a slágereivel, és a világ egyik leghíresebb énekeseként tartják majd számon. Íme 20 érdekesség, amit érdemes tudni a brit énekesről.

1. Két roppant kicsi városkában nevelkedett

Edward Christopher Sheeran 1991. február 17-én látta meg a napvilágot az angliai Halifax-ben, azonban a gyerekkora elejét a közeli Hebden Bridge nevű városkában töltötte, ahol mindössze 4500-an laknak. Négy éves korában aztán elköltözött a család, méghozzá egy még kissebb településre, Framlingham-be, ami kevesebb, mint 3400 lakost számlál.

2. Erről a várról írta a Castle on the Hill című dalát

A hatalmas sikernek örvendő ÷ című korongjának első kislemeze egy létező várról szól, méghozzá a képen látható framlinghami várról, aminek a közelében nőtt fel.

3. Művészcsaládból származik

Szinte az egész családja valamilyen művészettel kapcsolatos területen tevékenykedik: édesapja egy galéria kurátora volt, az édesanyja pedig szintén egy galériában dolgozott. A bátyja zeneszerző, a nagypapája művészettanár, a nagymamája ékszertervező, és a másodunokatestvére a híres észak-ír műsorvezető, Gordon Burns.

4. Angol és ír származású

A szülei Londonban születtek, az apai ágról a nagyszülei pedig ír származásúak.

5. Már az osztálytársai is megmondták, hogy híres lesz

4 éves korában már a templomi kórusban énekelt, 11 évesen pedig megkapta élete első gitárját, amin már akkor elkezdett dalokat írni. Nem sokkal később a tanárai már úgy jellemezték, hogy egy született előadó, és az osztálytársai is így gondolták: egy szavazás során őt választották meg annak a személynek, aki a legvalószínűbb, hogy híres lesz közülük.

6. Ez volt az első dal, amit valaha írt:
7. Az első lemeze szinte összes példánya nála van

Első lemezét 2004-ben, csupán 13 évesen vette fel, és Spinning Man címmel ki is adta – ám összesen csak 21 példány készült belőle. Ebből 19 már Ed tulajdonát képzi, ugyanis nem szeretné, ha valaha is felkerülne az internetre a dalgyűjtemény, és szerencséjére eddig nem is került rá sor.

Egyszerűen borzalmas

– így jellemezte a dalokat 2017-ben Ed.
8. A világsiker előtti évek

17 évesen költözött Londonba, ahol kis bárokban és kocsmákban lépett fel. Több előadóval is volt közösen turnézni, például Just Jackkel, és Example-lel, és több EP-t is kiadott. Ekkorra már többek között Elton John is felfigyelt a tehetségére, aki az első rajongói közé tartozik. Hazájában az áttörést a 2011-ben megjelent No. 5 Collaborations Project című középlemez hozta meg számára.

9. Amikor kicsit többen jelentek meg a koncertjén, mint amire számított

A kollaboratív EP megjelenése után bejelentett egy ingyenes koncertet a Camden Town-ban található The Barfly nevű, 200 férőhelyes klubban – a probléma csak annyi volt, hogy több, mint 1000 rajongó jelent meg a helyszínen. Ed ezért összesen 4 koncerted adott aznap, hogy mindenki, aki eljött, láthassa, ezek közül pedig az egyiket az utcán, a klub előtt, miután már bezárt a hely. Talán nem meglepő, hogy még ebben a hónapban leszerződtette az Asylum kiadó.

10. A nagy áttörés

A nagy áttörést már a debütáló albuma, a + meghozta neki, melyen olyan dalok kaptak helyet, mint a The A Team, vagy éppen a Lego House. Második albuma, a x erre csak rátett még egy lapáttal, olyan slágerekkel, mint a Sing és a Thinking Out Loud, mire 2017-ben megjelent a harmadik korongja, a ÷, addigra pedig már az egész világot meghódította a zenéjével.

11. Övé a legstreameltebb dal a Spotify-on…

…és ő az egyetlen előadó eddig, akinek egy dalát több, mint 3 milliárdszor játszottak le a platformon. Valószínűleg senkinek nem okoz meglepetést, hogy a Shape of You című szerzeményről van szó, ami nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a világ egyik legnagyobb slágere.

12. Nem magának írta a legnagyobb slágerét

A Shape of You elég random, mert amikor azt írtam, éppen más emberek zenéjén dolgoztam. Miközben írtuk a dalt, az ugrott be, hogy mennyire jól passzolna Rihannához! De aztán képbe jöttek olyan szövegek, mint a „putting Van The Man on the jukebox” és rájöttem, hogy valószínűleg Rihanna nem énekelne ilyeneket. Félúton döntöttünk úgy, hogy megtartom a dal

– mesélte a BBC Radio 1-nak.
13. Justin Biebernek, a Little Mix-nek, a One Directionnek, és Halsey-nak is írt már dalokat

Legalább annyira tehetséges dalszerző, mint énekes, mi több, idén ő nyerte a Brit Awards-on az év dalszerzője díjat, így előszeretettel ír más előadóknak is. A fentebb említett nevek mellett még többek között a BTS, Anne-Marie, Rita Ora, a Why Don’t We, Liam Payne, Zara Larsson, Jess Glynne, és Robbie Williams is köszönhetnek neki pár slágert.

14. Tavalyi albuma az eddigi legszemélyesebb

Tavaly jelent meg ötödik, = című korongja, ami elmondása szerint eddigi legszemélyesebbje is egyben.

2017. júniusában kezdtem el felvenni az albumot, és egy nagyon hosszas folyamat volt. Szerelmes voltam közben, veszteség ért, új jövevény érkezett, gyászoltam, és minden más, amit csak el tudtok képzelni, miközben írtam, ezért úgy érzem, ez az album a felnövésről szól. Még soha nem voltam ennyire büszke egyetlen munkámra sem, és nem izgultam és idegeskedtem ennyire, hogy ti is halljátok

– írta Instagram oldalán.
15. Kétszer is megjárta Magyarországot

Bár sajnálatos módon a mostani turnéjával csak Bécsig jön el, a magyar közönség már kétszer is láthatta: egyszer 2019-ben a Sziget fesztiválon, egyszer pedig tavaly novemberben, a Budapesten rendezett MTV EMA díjátadón.

16. Két éve született meg első gyermeke

Ed és felesége, Cherry Seaborn 2020. szeptemberében köszönhették első gyermeküket, egy kislányt, aki a Lyra Antarctica Seaborn Sheeran nevet kapta.

17. Elnevezi a gitárjait

Nem meglepő módon jópár gitárral rendelkezik, amelynek közül mindegyiket el is nevezi! Hogy milyen neveket ad nekik? Van már neki többek között neki egy Lloyd, egy Felix, egy Cyril és egy Nigel is.

18. A beceneve nem más, mint…

…Teddy. Nem hiába az az Instagram felhasználó neve, hogy teddysphotos.

19. Egy időben hajléktalan volt

Miután Londonba költözött, az egyetlen bevételi forrása az volt, hogy koncertezett. Sajnos azonban nem mindig adatott meg neki a lehetőség, hogy fellépjen, így egy időben gyakorlatilag hajléktalan volt. Mivel nem tudta fizetni a lakbérét, az utcán, metróaluljárókban, olykor-olykor barátok kanapéján aludt, de elmondása szerint arra is volt példa, hogy az éjszakát a Buckingham palotában rejtőzködve töltötte! Erről az időszakról szól a Homeless című dala.

20. Néhanapján színészként is tevékenykedik

A zene mellett a színészkedéshez is van tehetsége, így több filmben, illetve sorozatban is feltűnt már, többek között a 2015-ös A halál kardjában, melyben 5 epizód erejéig láthattuk, a Trónok harcában, és a Bridget Jones babát várban is.