Billie Eilish és Beyoncé is ott van az idei Oscar jelöltek között!

Megérkeztek a 2022-es gála jelöltjei.

Immáron már 94. alkalommal adja át a Filmtudományi Akadémia a filmművészet legrangosabb elismerését, az Oscar-díjat, az idei gálára pedig bő egy hónap múlva, március 27-én kerül sor a hollywoodi Dobly színházban. Most a jelölteket is bejelentették, így több rekord is megdőlt, illetve felállt. A legtöbb kategóriában A kutya karmai közt című angol filmdrámát jelölték, szám szerint 12-ben, ezzel pedig két rekordot döntött meg: ez lett az első női rendező által készített film, aminek több, mint 10 jelölést sikerült bezsebelnie, és a rendezője, Jane Campion az első női rendező, akit több alkalommal is jelöltek a legjobb rendező címére.

A brit színész-rendezőnek, Kenneth Branagh-nak is sikerült felállítania egy szép rekordot, ugyanis ő lett az első személy, akinek az évek során 7 különböző kategóriában is feltűnt a neve jelöltek között, Steven Spielberg pedig a West Side Story-val az első rendező lett, akinek 6 egymást követő évtized mindegyikében sikerült jelölést szereznie. Szerepel még a listán Kristen Stewart és Ariana DeBose is, ezzel pedig az idei lett az első év, amikor 2 nyíltan LMBTQ színészt is Oscar-díjra jelöltek. 

A zenei kategóriák közül a legjobb eredeti dalnál ott van Beyoncé és Billie Eilish neve: az előbbi a Be Alive dalával, ami a Richard király betétdalául szolgált, utóbbi pedig a No Time To Die című szerzeményével, mely a legutóbbi James Bond filmben csendült fel. Mindkét énekesnőnek ez az első Oscar jelölése, és ugyancsak mindketten ringbe szálltak a dalaikkal az idei Golden Globe díjátadón, ahol végül Billie győzedelmeskedett

Mindig is nagy álma volt mindkettőnknek, hogy készíthessünk egy Bond főcímdalt, és soha nem gondoltuk volna, hogy egyszer valóra is válik. Teljesen hihetetlen, hogy itt vagyunk, és ilyen elismerésben részesült a dalunk, ez mindkettőnk élete egyik legkiemelkedőbb eredménye

– írta Billie és testvére, Finneas, aki egyben a dal társszerzője és producere is.

A jelölt filmek között több közönségkedvenc is szerepel, a hatalmas sikert aratott Dűne például 10, a Netflix-es Ne nézz fel! 4, az Encanto összesen 3, a Szörnyella pedig 2 kategóriában. Sokak meglepetésére Lady Gaga egyetlen jelölést sem kapott A Gucci-ház-ban nyújtott alakításáért, pedig nagy esélyesként volt számontartva, azonban maga a film azért egy jelölést bezsebelt, így a legjobb sminknek járó díjért száll versenybe.

A jelöltek teljes listáját megtalálod ide kattintva