Videó: „Az életben az az izgalmas, hogy soha nem tudod, mi fog történni” – exkluzív interjú HRVY-val

Angol verzió / English version

A szemtelenül fiatal énekes és médiaszemélyiség, HRVY első hallásra lehetséges, hogy nem ugrik be sokak számára, ám amikor felcsendül Personal című dala, szinte biztos, hogy meglesznek azok a dallamok. Mint ahogy sokaknak, az énekesnek is megannyi szerencsétlenséget okozott a koronavírus járvány, például debütáló lemezét szó szerint a kukába küldte. De azért a helyzet nem annyira drámai, hiszen ha valahol becsukódik egy ajtó, ott kinyílik egy másik. Harvey esetében is így történt, ugyanis részt vett 2020-ban a Strictly Come Dancing című szórakoztató showműsorban, mely hasonló jellegű, mint itthon a Szombat esti láz vagy a Dancing with the Stars volt – és igazán lenyűgöző, második helyen végzett profi táncos párjával. Azóta pedig zenei karrierjét egyengeti.

A mai napon töltötte be 23. születésnapját, ezt pedig egy vadonatúj középlemezzel ünnepelte, mely a Views from the 23rd Floor címet kapta. A megjelenés előtti napokban szánt időt ránk is és beszélgettünk egy keveset arról, hogy milyen hatással volt rá a fentebb említett műsor, illetve a járványhelyzet, mesélt arról is, mit tanult rajongóitól, illetve az interjú során arra is fényderült, mi a közös benne és a Why Don’t We-s Jonah-ban… de persze nem felejtettük el Őt sem magyarul tanítani, sőt egy kedves kis üzenetet is küldött magyar rajongóinak.

Először is, boldog elő-szülinapot neked!

Köszönöm!

Hogy tervezed megünnepelni idén?

Oké, szóval idén a szülinapomon jelenik meg az új EP-m, így azt hiszem, főként ilyesmiket fogok csinálni rajta, mint amit most, ami amúgy jó móka. Interjúkat adok meg ilyenek, ami szuper lesz, aztán este 12 barátommal és családtagommal Londonba megyünk egy étterembe.

Eszünk egy jót, és lehet, hogy egy kicsit be is piálunk. Nem tudom még, meglátjuk. Csak egy kellemes estét szeretnék, mert az előző pár évben a szülinapok nem voltak a legjobbak, nyilván nem tudtunk sok mindent csinálni, szóval remélem, hogy az idei már jó lesz.

Jól hangzik! Ahogy te is említetted, az új EP-d, a Views from the 23rd Floor a szülinapodon jelenik meg, és 2017 óta nem adták ki teljes lemezt. Mesélnél egy kicsit arról, hogyan jött létre ez a lemez?

Persze! Szóval, ahogy mondtad, nagyon régóta nem jelent meg lemezem, és ez fel sem tűnt egészen tavalyig. Még több kislemezt terveztem kiadni, de aztán beugrott, hogy „várjunk csak, hosszú, hosszú ideje nem adtam ki teljes lemezt”. Néha jó móka egy-egy különálló kislemezt kiadni, de annak nincs igazán története, nem egységesek, csak itt egy nyári dal, ott egy lassabb dal, aztán meg egy popdal. Ezért szerettem volna legalább egy EP-t készíteni, amit egyben hallgathatnak az emberek random kislemezek helyett.

Egyébként eredetileg jött volna egy albumom is még 2020-ban, az első lezárások idején. Folyamatosan toltuk a megjelenést, mert nyilván nem tudtunk elmenni promózni, nem tudtunk semmit csinálni vele, így végül ki sem adtam.

Aztán most úgy voltam vele, hogy, tudjátok mit? Valamit mégis ki szeretnék adni. Ha nem is egy albumot, de legalább egy EP-t.

Melyik dalt volt a legnehezebb elkészítened az EP-n?

Oh, hát ez jó kérdés. Melyiket volt a legnehezebb?

Igazából a Talking to the Stars-t, mert a verzéi elég gyorsak és pörgősek, és nem tudom, hogy hallatszik-e, de egy kicsit pösze vagyok, ami az éneklésnél néha zavaró tud lenni.

Amikor gyorsan éneklek, így… ja. Nehéz volt felvenni, mert maximalista vagyok, ezért semmiképp sem szerettem volna, ha minden egyes szót pöszén mondok ki. Ezt az egyet elég nehéz volt felvenni, de ezt leszámítva igazából minden más könnyen ment, szóval nem volt gáz.

El tudnád mondani, mit jelent a címe?

Oké, szóval a Views from the 23rd Floor (Kilátás a 23. emeletről) tulajdonképpen egy metafora. Az elmúlt, hű, hát, 3-4 évben a világ különböző pontjain, hotelszobákban nőttem fel. Nagyon szerencsés vagyok, hogy van lehetőségem utazni, és eljutni más, csodálatos országokba, ahol mindig különböző hotelszobákban vagyok. Mindig kinézek az ablakon, és általában minden városban a lehető leglélegzetelállítóbb kilátásom nyílik a városra, ahol éppen vagyok. Amikor megjelenik az EP, már 23 éves leszek, és úgy gondolom, ahogy egyre idősebb leszel, úgy egyre jobb és szélesebb rálátásod nyílik az életre is, és ezzel együtt mindenre, amit látsz és ismersz.

Szóval azt mondanám, hogy a hotel tulajdonképpen az idősebbé válás metaforája.

Most a 23. emeleten vagyok, és nagyon jó kilátásom van az életre, sokkal jobban megértek dolgokat, mint előtte. Minden egyes évben egy kicsit feljebb mész a a saját kis hoteledben, és még több mindent látsz majd, és még több mindent értesz majd meg. Nagyjából erről szól ez a metafora.

Ahogy említetted is, sokat utazol. Van kedvenc helyed azok közül, ahol eddig járták? Mi a kedvenc városod?

Hát ez egy jó kérdés. A kedvenc városom, ahol eddig jártam… egyszer voltam Tokióban. Elutaztam Japánba, és egyszerűen hihetetlen volt. Nagyon, nagyon, nagyon király volt. Annyira különbözött mindentől, ahol azelőtt jártam. Teljesen más ott a kultúra. Imádom Tokiót, nagyon szuper volt.

Sok-sok éve dolgozol már a szórakoztatóiparban. Az lenne a kérdésem, hogy mi volt az eddigi karriered legfelejthetetlenebb élménye?

Szerintem a legfelejthetetlenebb élményem az volt, mikor egyszer teltházas koncertet adtam itt az Egyesült Királyságban, egy elég tekintélyes koncerthelyszínen. Emiatt vettem ezt a gyűrűt, ezzel ajándékoztam meg magam. Ez egy Cartier gyűrű, tudom, nagyon luxi, de soha nem felejtem el, amikor megtöltöttem az Apollo-t. Rengetegszer mentem el mellette kocsival, mikor fiatalabb voltam, és nagyon sok híres ember lépett ott fel előttem, szóval, mikor megtöltöttem, úgy voltam vele, hogy oké, ez azért elég menő, elég király teljesítmény. Ez volt az eddigi karrierem egyik legfelejthetetlenebb élménye.

Most, hogy így szóba hoztad a koncerteket, pár hónapja volt hosszú évek óta az első turnéd, nemsokára pedig ismét útnak indulsz a The Wanteddel. Elmeséled nekünk a kedvenc koncertélményedet?

A kedvenc koncertélményem… Oké, megvan. Az Apollo-s koncertet leszámítva, ami egyszerűen hihetetlen volt, emlékszem, egyszer felléptem Dél-Koreában egy fesztiválon, és őrületes volt az egész. Nem hittem volna, hogy bárki is ismer ott engem, de rengetegen voltak a közönségben, és velem együtt énekelték a dalaimat, ami döbbenetes, hiszen nyilván nem az angol az anyanyelvük. Az egy hihetetlenül jó koncert volt Dél-Koreában. Van még egy nagyon király, amikor a Wembley stadionban léptem fel Jonas Blue-val közösen itt, az Egyesült Királyságban a Summertime Ball-on, nagyjából 80 ezer ember előtt. Félelmetes volt. A színpad alól emelkedtem fel, tudjátok, és úgy éreztem magam, mint egy iszonyatosan menő popsztár. Ahogy emelkedtem fel, rendesen remegtek a lábaim. Durva volt, de egy nagyon-nagyon jó élmény.

Mi az az egy dolog, amit a rajongóidtól tanultál?

Egy dolog, amit a rajongóimtól tanultam? Hmm, mit is tanultam tőlük… Azt tanultam, hogy… hmm, mit tanultam tőlük? Azt mondanám, azt, hogy teljesen rendben van, ha egy kicsit jobban megnyílok online, mert annyira kedvesek velem, és annyira… Nem is tudom, igazából bármit posztolok online, kedvesen reagálnak rá. Mindig kapom az üzeneteket a fanjaimtól, és annyira törődőek, megértőek, tudjátok, tényleg érdeklem őket. Aztán, amikor személyesen találkozunk, emlékeznek a dolgokra, amiket írtak, és arra is, amit én írtam, és, nem is tudom.

Azt hiszem, azt tanították, hogy simán lehetek nyitottabb online. Alapjáraton én egy kicsit zárkózottabb ember vagyok, így online is ez a helyzet.

Nem igazán posztolom ki minden egyes mozzanatomat, tudjátok, mint ahogy egy csomóan megosztják a teljes napjuk minden egyes történését a közösségi oldalakon. Próbálkozom vele, mert tudom, hogy az sokkal érdekesebb. Néha nehezemre esik, de a rajongóimnak köszönhetően már úgy érzem, oké, ha jobban megnyílok online.

A következő kérdés a fanok egyik kedvence. Melyik dalodat mutatnád meg egy olyan embernek, aki még nem ismer téged?

A sajátjaim közül melyiket mutatnám meg? Hű, ez egy nagyon jó kérdés. Szerintem a… ahh… melyiket mutatnám meg… Semmiképp nem a Personal-t, mert az régebbi. Szerintem a Too Young for This-t mutatnám meg. Az új, a mostani EP-n van rajta. Azért azt, mert szerintem elég menő lett, és egy kicsit menőbbnek hangzok tőle.

Számodra mi a legjobb dolog abban, hogy zenész vagy?

A legjobb dolog abban, ha zenész vagy, az, hogy többé-kevésbé magadnak dolgozol. Magad alkothatsz, és hát, nem is tudom, nem olyan, mint egy hagyományos munka. Elmehetek stúdiózni, ott olyan zenét csinálhatok, amilyet szeretek, aztán pedig EP borítókat és albumfotókat készíthetek.

Szeretem a dolgok kreatív oldalát, mindig is az volt a kedvencem, így azt mondanám, az a legjobb abban, ha zenész vagy, hogy alkothatsz, és mindezt a saját időbeosztásod szerint teheted.

Ez egyébként nyomást is jelent, de én szeretem.

Van olyan előadó, akivel egy álom lenne, ha együtt dolgozhatnál?

Álom közreműködés? Hű, hát, akármikor megkérdezik ezt tőlem, változik a válasz, de Ed Sheerannel szeretnék legalább egy dalt írni. Elképesztő dalszerző, és ő is brit, szóval úgy érzem, jól kijönnénk egymással.

Okés, és kik voltak a legnagyobb inspirációid gyerekkorodban, és kik azok most?

Hát gyerekkoromban nem igazán hallgattam külön előadókat. A szüleim mindig válogatás albumokat vettek nekem, tudjátok, olyanokat, mint a Now 32 válogatás, vagy a Now 68 válogatás. Minden karácsonyra egy ilyen CD-t kaptam, amin csomó különböző előadó szerepelt, és ezeket hallgattam, így nem nagyon volt egy kifejezett előadó, akire felnéztem, csak sok különféle popzenét hallgattam. Aztán, amikor 11, 12, 13 éves lettem, YouTube feldolgozásokat kezdtem hallgatni. Hallottam zenéket, amiket szerettem, aztán pedig YouTuberek feldolgozásait néztem belőlük, akik a saját stílusukban adták elő őket, és ez mindig is inspirált. Azt gondoltam, mennyire menő már, hogy fognak egy ismert slágert, és a sajátjukká teszik, lassabban éneklik, vagy, tudjátok, bárhogyan. Ezek a YouTuberek nagyban inspiráltak. Sok más előadónak olyanok inspirálják, akik jóval idősebbek náluk, de

ha őszinte akarok lenni, engem tulajdonképpen a korombeli előadók inspirálnak, mint Billie Eilish vagy Shawn Mendes.

Nagyon sikeresek, jó üzenetet közvetítenek, és a zenéjük és a szövegeik is elképesztőek. Sok olyan korombeli előadó van még, aki mind arra inspirál, hogy még keményebben dolgozzak.

2020-ban versenyeztél a Strictly Come Dancing-ben, és a második helyen végeztél, ami elég szép eredmény. Kíváncsi vagyok, milyen hatással volt az életedre a műsor?

Milyen hatással volt az életemre? Hát, amikor csináltam, mindenem fájt. Ilyen hatással volt rá. A testemet nagyon megviselte. De nagyon jó móka és nagyon jó tapasztalat volt. Nyilván ez olyasmi, amiben nem mozogtam a legotthonosabban, mert egy teljesen új szakma volt számomra. Szeretek táncolni, és szoktam is, de ez társastánc volt, meg latin tánc. De nagyon jó élmény volt, és igen, nagyon fájdalmas is, de megérte csinálni. És hát akkoriban lezárások voltak, szóval nem igazán történt semmi más, így jó volt, hogy minden hétvégén élőben szerepelhettem a tévében a brit nézőknek, ők pedig szerették.

Okés, szóval az egyértelmű, hogy sok mindenhez van tehetséged. Énekelsz, táncolsz, dalokat írsz, de van bármi olyan rejtett tehetséged, amiről nem tudunk?

Ki tudok adni egy… várjatok, gyertek egy kicsit közelebb. Várjatok… Ki tudok adni egy ilyen hangot a számmal. Hallottátok? Elég jó, nem?

Ez vicces, mert tavaly volt egy interjúnk, nem tudom, ismered-e a Why Don’t We srácokat.

Jaja, szeretem a Why Don’t We-t, igen.

Igen, szóval nekik is feltettük ugyanezt a kérdést, Zach-kel és Jonah-val interjúztunk, és Jonah pont ugyanezt csinálta!

Komolyan?

Igen, komolyan. Annyira vicces!

Majdnem. Most nem megy, de az előbb sikerült. Tessék.

Haláli. Ha visszamehetnél az időben oda, amikor elkezdtél a szórakoztatóiparban dolgozni, és adhatnál a fiatalabb énednek egy tanácsot, mi lenne az?

Az, hogy ne hordd úgy a hajad. Ne állítsd be úgy a hajad, ahogy csinálod, mert most sokkoló képek vannak az akkori frizurámról a neten. Ezt mondanám magamnak, ha visszamehetnék az időben.

És hogyan képzeled el magad 5 év múlva?

5 év múlva remélem, még mindig zenélni fogok, és talán szerepelek majd egy sorozatban vagy filmben. Nem is tudom. Ahogy idősödöm, egyre inkább szeretném színészként is kipróbálni magam valamikor.

Talán családom is lesz már, ki tudja? De tényleg, ki tudja?

Az életben az az izgalmas, hogy soha nem tudod, mi fog történni.

Akkor maradjunk is a jelennél. Mik a terveid még idénre, 2022-re?

A terveim 2022-re, turnézni a The Wanteddel, a mostani EP után adok még ki új zenét, még több kislemezt, és talán előkészülök egy albumra is, meglátjuk. Aztán pedig még… hmm… mi mást fogok még csinálni… nem is tudom, mit fogok még csinálni, biztosan turnézok, és remélhetőleg összejön még egy turné, amivel ellátogathatok Európába. Nagyon szeretnék már visszatérni oda, nagyon rég voltam. Ja, meglátjuk, mi lesz. Ki tudja?

És végül, üzennél valamit a magyar rajongóidnak?

Kedves magyar rajongóim, ha vannak egyáltalán, de talán azért vannak. Szeretném megköszönni nektek a támogatásotokat, és remélem, hogy minél előbb eljutok hozzátok és találkozhatunk. Én nagyon szeretném! Lesz egy európai turném a következő… igazából idén, és nagyon jó lenne, ha mehetnék vele Magyarországra és találkozhatnánk. Szóval ja, köszönöm a támogatásotokat, és hamarosan találkozunk.

Igazából mi ennyit terveztünk, de még mielőtt utadra engedünk, szeretnénk tanítani neked valamit, hogy te is elraktározhass valamit ebből az interjúból.

Okés.

Szuper, akkor megtaníthatjuk neked, hogy mondják magyarul, hogy „szeretlek”?

Kérlek! Azt szeretem a legjobban mondogatni, a „szeretlek”-et különböző nyelveken. Légyszi, tanítsátok meg!

Okés, úgy mondjuk, hogy: szeretlek.

Mégegyszer!

Sze-ret-lek.

Szerelek.

Majdnem. Úgy van, hogy… le is írjuk neked a chatbe.

Jó-jó, írjátok le nekem. Megvan!

És úgy mondod ki, hogy „szeretlek”.

Szeretlek.

Igen!

Szeretlek. Sze-sze… várjatok, ez nehéz, hadd nézzem. Most hova tűnt a chat? Sze… szeretlek.

Igen, pontosan, ez az!

Oké, ezt elfogadom.

Harvey, köszönjük szépen, hogy időt szakítottál arra, hogy beszélgess velünk.

Nem, én köszönöm, srácok! Nagyra értékelem.

Aztán nagyon várjuk már, hogy láthassunk itt, Magyarországon.

Ah, tudjátok mit? Nagyon szeretnék már ellátogatni oda, szóval az európai turném során megyek majd. De jönnötök kell a koncertre!

Persze, mindenképpen ott leszünk! Köszönjük szépen, legyen szép napod, és jó szórakozást a szülinapodra!

Köszi szépen, srácok! Hamarosan találkozunk, oké? Köszi!

Köszi, szia!

Sziasztok!

További érdekességekért, dalokért és videókért keresd fel HRVY hivatalos oldalait!