Esküdtszék elé kell állnia Taylor Swiftnek az egyik legnagyobb slágere miatt

Már lassan 5 éve húzódik az ügy.

Esküdtszék elé kell állnia Taylor Swiftnek a 2014-es megaslágere, a Shake It Off miatt, ugyanis egy 2001-es szerzemény dalszerzői szerint tőlük lopta a szövegét, vagy legalábbis egy részletét. A szóban forgó dal a 3LW-tól a Playas Gon’ Play, a sor, ami miatt pereltek, pedig így hangzik: „playas, they gonna play, haters, they gonna hate”. Valószínűleg Taylor dalszövege mindenkinek ismerős: „‘Cause the players gonna play, play, play, play, play, And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate”.

A pert még 2017-ben indította Sean Hall és Nathan Butler. Egy évvel később aztán úgy döntött a bíró, nem viszik esküdtszék elé az ügyet, mert úgy ítélte meg, az említett dalszövegrészlet nem elég eredeti és kreatív ahhoz, hogy szerzői jog védje. Ezt 13 korábbi dallal támasztotta alá, köztük a Playa Hater The Notorious B.I.G.-től, és a Man U Luv to Hate Sir Mix-A-Lot-tól, melyekben hasonló kifejezéseket használtak.

Csakhogy a szövetségi bíróság később felülbírálta ezt a döntést, így az ügy visszakerült a bíróhoz. Taylor és csapata ekkor ismét megpróbálták elkerülni, hogy esküdtszék elé kerüljön, ám ezúttal nem jártak sikerrel, így esküdtszék dönti majd el, hogy sértett-e szerzői jogot a Shake It Off sláger.

Habár jól észrevehetőek a különbségek a két műben, de jelentős a hasonlóság a szóhasználatban, és a szavak sorrendjében

– áll a bírósági papírokon.

Taylor és csapata nem reagált nyilvánosan a döntésre, azonban a 3LW, a banda, aki énekli a Playas Gon’ Play-t, igen. Egyértelművé tették, hogy nem ők azok, akik perelnek, hanem a dal szerzői, nekik semmi közük hozzá, és tenni sem tudnak ellene, de támogatásukat fejezték ki Taylor felé.

A tárgyalásnak egyelőre nincs kitűzött időpontja.