Kötelező olvasmányokat zenésített meg különleges formában az Apnoé

Móricz Zsigmond 101 éve megjelent, emberséget és tisztaságot felmutató önéletrajzi vonatkozású regényének színpadi adaptációjához, Lackfi János dalszövegeivel írt színes-szagos dalokat az Apnoé zenekar.

Ahogy a lemezsorozat első részénél a Kincskereső esetében, itt is osztjuk azt a véleményt, hogy a regénynek nem diákoknak kellene kötelező olvasmánynak lennie, hanem tanároknak és mindenkinek aki valamilyen formában is gyerekekkel foglalkozik. Bár tele van a történet gyerekszereplőkkel, az író maga sem ifjúsági, hanem társadalmi regényként tekintett rá, a korabeli kritika pedig lélektani regényként aposztrofálta. A dalok írásánál, hangulatuk megalkotásakor is ezt tartottuk szem előtt, távol ált a zenekartól, hogy “habos-babos lufi pukkantgatós” gyerekdalokat alkossunk. Sokkal inkább azt gondoltuk fontosnak hogy a dalok tartalmi mondanivalóját erősítsük.

– mondta a zenekar a lemezről. Majd kiemelte, hogy nincs is jobb dolog a gyerekeknek való zenélésnél, de azért nem szabad elfelejteni azt a tényt sem, hogy rock zenekarként is működik a felállás.

A lemezanyag köré természetesen, ahogy a Kincskeresőnél is felépül a színpadi változat, egy jó értelemben vett vásári előadás kereteibe bújtatott, Apnoés produkció, nem elfeledve azt sem, hogy miközben imádunk gyerekeknek muzsikálni, és szerencsére erre sokszor adódik alkalom, közben rock zenekarként is jelen vagyunk műsorainkkal”