Billie Eilish: Az emberek, mikor látják a hírességeket az interneten, nem tekintik őket valódi embereknek

Az i-D címlapján landolt az énekesnő.

Már több, mint egy hónapja, hogy megjelent Billie Eilish várva várt második albuma, a Happier Than Ever, így természetesen jelenleg is gőzerővel népszerűsíti a korongot. A napokban premierelt a Disney+-on a koncertfilmje, ami sajnos hazánkban nem elérhető, emellett pedig már elkezdett próbálni a szeptemberi fesztiválfellépéseire is.

Az énekesnő a legújabb i-D magazin címlapsztárja, a hozzá készült interjút pedig nem más készítette vele, mint a brit rapper Stormzy. Szó esett többek között az új albumról, a sikerről, a kudarcról, és arról is, hogy mit gondol Billie az internetről.

Szeretem az internetet. Szeretem a mémeket, meg ilyesmik. De tökmindegy, hogy mit csinálok, nem tudom kikerülni magam. Mindenhol ott vagyok. Sajnálom azokat az embereket, akik utálnak, mert ez azt jelenti, hogy ők sem tudnak kikerülni

– mesélte.

Ez azt is jelenti, hogy a róla szóló negatív kritikákat, bántó kommenteket és megjegyzéseket sem tudja kikerülni, emiatt pedig sokszor érzi magát rosszul.

Könnyű csődtömegnek érezned magad, mikor sok-sok ember mondja rád, hogy az vagy. Nehéz nem elhinni nekik. A interneten nőttem fel, és ugyanazért használom a közösségi médiát, mint bárki más. Mikor szembe jönnek velem videók arról, hogy csúnya vagyok, vagy borzalmasan szar vagyok, attól csődtömegnek érzem magam. Hiába próbálsz segíteni, átadni egy pozitív üzenetet, valaki biztos, hogy egy kövér tehénnek fog nevezni a kommentek között.

Billie szerint a siker és a kudarc is relatív, hiszen nem egyik sem arról szól, hogy mit értünk el vagy milyen teljesítményt nyújtunk, sokkal inkább arról, hogy hogyan érezzük magunkat közben. És hogy számára mit jelent a siker?

A siker nekem egyet jelent az örömmel. Nemrég arra jöttem rá, hogyha azért csinálod ezt az egészet, mert kívülről menőnek tűnik, sok pénzt keresel vele, vagy nagy reklámkampányt csinálnak neked, de közben nyomorulttá tesz, az nem siker.

Arról is kifejtette a véleményét, hogy szerinte milyen egy jó példakép. Elmondása szerint nem tesz jót senkinek, ha egy elérhetetlenségig tökéletes valakit tekintünk követendő példaként, pedig az internet és a közösségi média tulajdonképpen erre ösztökél minket.

Szerintem a példaképeknek realisztikusnak kéne lenniük. A probléma ott kezdődik, mikor az embereknek elérhetetlenek a példaképeik, és egy elérhetetlen életről, arcról, testalkatról, álmodoznak. Nem egészséges, főleg nem a gyerekek számára. Mindannyian emberek vagyunk. Úgy gondolom, mikor az emberek látják a hírességeket az interneten vagy a közösségi médián, nem tekintik őket valódi embereknek, sokkal inkább karaktereknek. Néha észreveszem, hogy én is ezt csinálom.

Az énekesnő új albumáról, a Happier Than Ever-ről is mesélt. Elárulta, hogy a címadó dal a legrégebbi rajta, az összes többi új – nem úgy

A címadó dal eredeti címe Away From Me volt, és azt írtuk meg először. 2019 nyara óta dolgoztunk ezen a lemezen, de azokból az időkből ez az egyetlen dal, ami rá is került. Az első albumomon az összes dal 3-4 éves volt, mire felvettük őket, de most az összes új volt. A Happier Than Ever a legrégebbi. 2019 nyarán írtuk, a következő nyáron fejeztük be, és az elejétől fogva tudtam, hogy egy nagyon fontos dal számomra.

És hogy mit jelent számára a korong?

A Happier Than Ever tökéletesen körülírja az elmúlt pár évemet. Rengeteg jelenése van, kissé szarkasztikus, de az igazságot meséli el. Nem azt jelenti, hogy boldogabb vagyok, mint valaha is leszek, vagy boldogabb vagyok, mint bárki más, csak annyit, hogy boldogabb vagyok, mint előtte. Hogy jobban vagyok. Erről szólt az életem az elmúlt évek során. Felnőttem, változtam, jobb ember lettem, kreatívabb lettem, és jobban lettem mentálisan is.

Mint ahogy az elődje, ez is egy komplett mű az elejétől a végéig, és elmondása szerint a jövőben is erre számíthatunk tőle.

Olyan előadó szeretnék lenni, aki az albumokra fektetni a hangsúlyt, és nem pedig a kislemezekre. Szerintem nem sok ilyen előadó van, de én szeretem, mikor egy album kész munkának hangzik. Az album egy lehetőség az előadók számára, hogy a legnagyobb terjedelmű alkotást készítsék el, amit csak lehetséges, és ne csak egy halom számot egy playlistben.