© Global Records

Videó: „Hatalmas álmaim vannak, de fontos is, hogy azok legyenek” – exkluzív interjú Minellivel

Angol változat / English version

Ha az elmúlt pár hónap során hallgattál rádiót, néztél zenetévét, vagy csak megnyitottad a TikTokot, valószínűleg szembe jött veled már Minelli megaslágere, a Rampampam, ha pedig csak egyszer meghallgattad, szinte biztos, hogy nem verted ki a fejedből egyhamar a dallamát. De ki is áll a dal mögött?

A 33 éves énekes-dalszerző, akinek a hangja már első hallásra is megbabonáz, immár 15 éve szerves része a popzenei szcénának hazájában, Romániában. Karrierjét egy lánybandában kezdte, majd feloszlásuk után egy kisebb szünetre ment, hogy megtalálja a saját stílusát és hangzásvilágát. Szólókarrierje során olyan előadókkal kollaborált, mint INNA, idén pedig a nyár slágerét is ő robbantotta.

Nézd meg az interjúnkat Minellivel, ahol beszélgettünk vele az eddigi karrierjéről, az inspirációiról, a Rampampam-ról, a jövőbeli terveiről, és még magyarul is tanítottuk egy kicsit, amit nagyon élvezett – exkluzív interjú Minellivel.

Először is, hogy vagy? Mi újság veled mostanában?

Köszönöm, jól vagyok! Éppen itthon vagyok, az interjú után pedig edzeni megyek majd.

Szuper! Szeretnénk egy kicsit jobban megismerni, úgyhogy játsszunk egyet: felteszünk neked pár villámkérdést. Készen állsz?

Igen!

Az első: hogyan jellemeznéd magad 3 szóban? Csak 3 szó.

3 szó? Hű… ez nehéz. Nehezemre esik magamról beszélni. Talán komoly, kitartó, ha jól mondom, és mindig arra összpontosítok, amit épp csinálnom kell.

Okés, és tudnál mondani nekünk 3 érdekességet magadról?

Érdekességet? Ez nehéz!

Csak pár könnyed dolgot, mint például a kedvenc színed, vagy ilyesmi…

Oké, oké. Nem is tudom, hogy van-e kedvenc színem. Mostanában rá vagyok kattanva a feketére, habár az nem is egy szín, hanem a színek hiánya. Szeretem a zenét, de ezt tudjátok, ezt már tudjátok. És szeretek interjúkat nézni!

Tényleg?

Igen-igen! Mondhatni ez az egyik hobbim.

Király. Most, hogy így említetted a zenét, tudnál mondani 3 dalt, amiket sokat hallgatsz mostanában?

Igen! A Secrets DJ Regardtól, imádom azt a dalt. Ariana Grande – shut up, és a Let’s Get Down To Business, azt hiszem Tiëstotól? Igen.

Jó választások! Rendben, szóval mostanra már vagy 15 éve, hogy a zeneiparban tevékenykedsz. Visszatekintve hogyan összegeznéd az eddigi karrieredet?

Rengeteg munka van mögötte, és összpontosítani kell arra, amit csinálsz, mint ahogy már említettem. Úgy gondolom, ki kell taposnod a saját utad, még akkor is, ha nehéz, és akkor eljutsz oda, ahol lenned kell… akkor mindig jókor leszel jó helyen. Mint ahogy mindenki más, én is rengeteget dolgoztam, és nagyon boldoggá tesz, hogy most a zeném elért más országokba is.

És mire vagy eddig a legbüszkébb?

Szerintem arra, ami most a Rampampammal történik. Ez az eddigi legjobb dolog. A dal egyre csak népszerűbb lesz, és örülök, hogy mindenkinek teszik a vibe-ja és az üzenete.

Egy pillanatra kanyarodjunk vissza a karriered kezdetére. Egy Wassabi nevű sikeres lánybandának voltál a tagja. Mi a legnagyobb különbség a banda és a szóló karrier között?

Akkoriban is elég nehéz volt nekem, mert egy lánybandában kell lennie egy menő csajnak, egy beszédesnek… Kell, hogy legyen egy szereped. Emiatt nehezemre esett kifejezni önmagam szólóban, kellett is tartanom egy kis szünetet, hogy megtaláljam önmagam művészként, és rájöjjek, mit is szeretnék énekelni, milyen előadó is szeretnék lenni. Nehéz folyamat volt, de rengeteg munka árán megtaláltam, milyen zenét szeretnék csinálni, és milyen üzeneteket szeretnék közvetíteni a világ felé, hogy lássák és hallják.

Nagyjából 4 éve, 2017-ben jelent meg az első szóló kislemezed. Valamikor szeretnél kiadni egy albumot is?

Sokszor megkapom ezt a kérdést. Rengeteg dalom áll a stúdióban, de nem vagyok benne biztos, hogy ez a megfelelő alkalom számomra, hogy kiadjak egy albumot, még akkor sem, ha megvannak hozzá a dalaim. De az is lehet, hogy ez lesz a következő a Rampampam után. Lehet, hogy egy albumot is kiadok hamarosan. Nem tudom még.

Jól hangzik! Mi alig várjuk!

Köszi!

Beszéljünk egy kicsit a Rampampamról. Első körben gratulálunk hozzá, igazából az az egyik kedvenc számom most.

Köszönöm!

Hogyan éled meg a sikerét, és gondoltad volna, hogy ennyire sikeres lesz, mikor megcsináltátok?

Stúdióztunk, megírtuk a dalt, és elégedettek voltunk a hangzásával. Nehéz megmondani, miből lesz óriási sláger, de volt egy olyan megérzésünk, hogy egy király dalt alkottunk. Borzasztóan boldogok vagyunk, hogy egyre nagyobb és nagyobb és nagyobb lesz, igazából őrület az egész. Kész őrület, ami most történik a Rampampammal.

És mik voltak a fő inspirációid, mikor megírtad? Számodra mit jelent ez a dal?

Nem a saját élményeim inspirálták, szó sincs ilyesmiről. Szerintem ezzel a dallal mindenki tud azonosulni, és talán ez a legfontosabb. Tudod, mikor hatással van az emberekre, és olyan üzeneteket kapok, hogy basszus, ezt átérzem, láttam a videód, és én is ezt akarom csinálni! De csak metaforikus értelemben! Elmondom az összes lánynak, aki ezt írja nekem, hogy ez csak egy metafora! Ha problémád van valakivel, ne csináld ezt, oké? Csak vess véget a kapcsolatnak és lépj tovább!

Régebben már volt pár izgalmas kollabod, például INNA-val, vagy Vanotekkel, csak hogy párat említsünk. Melyik az az előadó, akivel még nem dolgoztál együtt, de egy álmod válna valóra, ha összejönne?

Rengeteg előadó van, akivel szeretnék együtt dolgozni. Bruno Mars-ot mondanám, mert imádom a zenéjét, a stílusát, és az előadásmódját, és még talán Anne-Marie-t. Igen, Bruno Mars és Anne-Marie. És még pár DJ, mint például Martin Garrix, Calvin Harris… Hatalmas álmaim vannak, de fontos is, hogy azok legyenek!

Igen, tényleg fontos. És most van készülőben valami izgalmas kollab, amin dolgozol?

Tulajdonképpen van egy, amiről még nem beszélhetek. Párról folynak a tárgyalások. Tervezünk néhány kollabot, de azokról majd akkor beszéljünk, ha eljön az ideje.

Rendben. Tavaly volt egy nagyon izgalmas projekted INNA-val és pár nagyszerű producerrel, a Dance Queen’s House, mikor is mindannyian összeköltöztetek egy házba, ahol hetekig voltatok összezárva, és csak zenét csináltatok. Milyen volt ez az élmény számodra, és mi a legfontosabb dolog, amit tanultál belőle?

INNA albumán dolgozunk, és nagyon jól éreztük magunkat. Igazából könnyen megy a közös munka, ha olyan emberekkel dolgozol, akikkel mindig dolgozol. Ugyanaz a csapat volt, és remekül éreztük magunkat. Azt gondolom, ez a legfontosabb, hogy jól érezd magad, zenélj, és lásd, hogy minden dal, amit készítesz, hatással van az emberekre, és mindenki jól fogadja a dalaidat, mikor meghallja őket. Tényleg csak az a fontos, hogy jól érezd magad, zenélj, és lásd a visszajelzéseket utána.

És melyiket szereted jobban, énekelni, vagy dalokat írni?

Hmm, ez nehéz kérdés. Azt mondanám, mindkettőt ugyanannyira. Nagyon nehéz lenne csak egyet választani, mert szeretek dalokat írni, de énekelni és szeretek. Művészként nehéz választani.

Általában mi inspirál, mikor dalokat írsz? Honnan szerzed az inspirációd?

Akár az időjárás is inspirálhat! Ha például felhős az idő, valószínűleg egy balladát fogok írni, ha pedig napos, akkor valami olyasmit, mint a Discoteka vagy valamelyik bulis számom. Sokszor keresek különleges szavakat a Google-n, a Discotekával is így volt. Tetszett a szó hangzása, mert kicsit olyan régies, szóval úgy voltam vele, hogy írjunk egy Discoteka című dalt, pozitív vibe-okkal, meg minden. Vagy ha mesélsz egy történetet, például ha azt mondod, hogy pont most szakítottál a pároddal, és nagyon depressziós vagy miatta, az is simán meginspirálhat. Még a legegyszerűbb dolgok is, akár ha filmet nézek, és abban megtetszik valami. Szóval igen, rengeteg különböző dolog inspirál.

Más a dalszerzés folyamata számodra, ha magadnak írsz, mint mikor más előadóknak?

Igazából a folyamat ugyanaz, annyi a különbség, hogy ha magamnak írok, nagyobb nyomást helyezek magamra. Nem tudom, miért van ez. De mindkettő nagy kihívás, mert szeretnék nagyszerű dolgokat írni, és azt látni, hogy az emberek elégedettek azzal, amit csinálok. Szóval ugyanaz a folyamat, csak nagyobb nyomást rakok magamra, ha saját magamnak írok. Tényleg nem tudom, miért van ez, nincs rá magyarázatom.

Megértem. Na és melyik dalodat mutatnád meg egy olyan embernek, aki még nem ismer téged?

A sajátjaim közül? Olyat, amit kiadtam?

Aha, mondjuk.

Okés. Talán a Haos-t, amit egyébként románul éneklek. Nagyon, nagyon szeretem azt a dalt. Nem teljesített annyira jól, nem tudom miért, de ennek ellenére is nagyon szeretem.

Csak szimplán közel áll a szívedhez.

Igen.

Most, hogy így visszakérdeztél, hogy olyat-e, amit kiadtál, és már korábban is említetted, hogy sok kiadatlan dalod van, az jutott eszembe, hogy pontosan hány kiadatlan dalod van jelenleg?

Nem tudok pontos számot mondani, de rengeteg dalom van, amit nem adtam ki… Nem is tudom, talán 100. Nagyjából.

A legtöbb számod bulizós. Most, hogy a klubok kezdenek újra kinyitni, elmeséled a legőrültebb buli élményed?

Hmm. Nem is tudom, van-e egyáltalán őrült buli élményem… Talán amikor fiatal voltam. Nem hiszem, hogy lenne ilyen, mert igazából nem vagyok az a bulizós csaj, bár a dalaim nagy része olyan. Szerintem nincs ilyenem. Nem vagyok annyira vad!

Akkor cseréljük fel mondjuk egy őrült koncertélményre! A sajátjaid közül. Vagy a legemlékezetesebbre.

Nincsen nagyon, nagyon őrült élményem. Még! Talán lesz majd, nem tudom.

Talán a jövőben!

Igen-igen.

És ha már a jövőről van szó, most, hogy újra kinyílik a világ, mik a terveid? Mit tervezel az elkövetkezendő pár hónapra?

Szeretném, ha jó sok koncertem lenne. Nem tudom, be fog-e teljesülni, bár már tervben van pár. De tudjátok, még mindig járványhelyzet van, szóval óvatosnak kell lennünk. Szeretnék sokat énekelni. Nálatok már vannak rendesen koncertek? Romániában még nem igazán.

Vannak koncertjeink, de főleg hazai előadókkal, nem jönnek még nemzetközi nevek…

Szóval akkor még nincsenek igazán nagyok… Romániában ugyanaz a helyzet. Nagyjából 50% kapacitással üzemelünk.

Itt, ha jól tudom, 5000 fős közönség lehet, de mindenkinek be kell lennie oltva. De nálunk sok mindenki be van, szóval ez nem okoz akkora problémát.

Szóval akkor hasonló a helyzet minden országban, bár most Oroszországban újabb korlátozásokat vezettek be. De a lényeg, hogy sokat szeretnék énekelni, szeretném, ha ez összejönne, egész nyáron!

Remélhetőleg. Reméljük, találkozunk idén nyáron, vagy talán jövőre, mikor turnézol vagy koncertezel valahol.

Én is!

Igazából mi ennyit terveztünk mára, de mielőtt utadra engednénk, szeretnénk tanítani neked valamit, hogy te is tudjál mit elraktározni ebből az interjúból. Ismersz bármilyen magyar szót?

Nem. Azt hiszem, hallottam már párat, de nem emlékszem rájuk. Tanítsatok meg nekem párat!

Okés! Szóval azt szeretnénk megtanítani neked magyarul, hogy szeretlek. Így mondjuk: szeretlek.

Szeretlek.

Wow, igen! Elsőre sikerült!

Ezt ismertem, ezt ismertem! Emlékszem még néhány szóra, de most nem tudnám kimondani őket. Szóval van a szeretlek.

Igen.

És hogy mondjátok azt, hogy hello?

Úgy, hogy szia.

Aha, szia?

Szia. Tudod, mint Sia, az énekesnő.

Ja, okés, szuper. Ezt nem ismertem.

Ha pedig el szeretnél köszönni, azt mondod, hogy viszlát. Bár ez egy kicsit formálisabb szó.

Okés, szóval, viszlák?

Viszlát, t-vel a végén.

Viszlát. Szuper. De én maradok a szeretleknél! Most már tényleg ismerek párat!

Köszönjük szépen, hogy időt szakítottál erre a beszélgetésre.

Én köszönöm, köszönöm szépen!

Aztán reméljük találkozunk valamikor, ugye?

Igen, remélem hamarosan élőben is találkozunk! Szeretlek, puszi, sziasztok!

További érdekességekért, dalokért és videókért keresd fel Minelli hivatalos oldalait!