Doja Cat: Szeretném, ha jobb rapper lennék

Az Interview magazinnak mesélt a rapper-énekes.

Doja Cat 2014-ben dobta piacra legelső kislemezét, azóta pedig kitartó munkájának köszönhetően az évek során napjaink egyik legfelkapottabb előadója lett. Mi több, jelenleg ő a leghallgatottabb női rapper a Spotify-on, de ha azt gondolnánk, hogy ennek fényében teljesen meg van elégedve magával, akkor tévedünk.

Szeretném, ha jobb rapper lennék. Valószínűleg mindenki így érez a művészete iránt, de amikor látom magam körül ezt a sok tehetséges rappert, az jut eszembe: oké, hogy popzenét csinálok, de itt az ideje egy kicsit jobban odafigyelni az szövegírásra is. Jó vagyok benne, tudok vicces vagy épp elragadó lenni, és elég jók az utalásaim itt-ott, de többet kéne beszélnem az életemről, és hogy mi zajlik éppen benne. Van a magánéletemnek egy része, amiről nem beszélek a zenémben

– mesélte.

Doja az Interview magazin szeptemberi számának címlapjáról köszön vissza ránk, és nem más készítette vele hozzá az interjút, mint a rapper kollégája, Missy Elliot

Mindkét előadó rappel is és énekel is, de vajon Doja melyiket szereti jobban?

Nehezebben megy a rap, mint az éneklés. Néha írói válságba esek, mert nem akarok hülyeséget írni. Írok valamit, és egyből az jut eszembe, hogy miért mondanám ezt? Aztán újrakezdem, végül pedig inkább csak feladom. De amikor jól megy a dolog, az nagyon-nagyon boldoggá tesz.


A rapper híres a kísérletező stílusáról: gondoljunk csak a komikus Mooo! című dalára, amivel igencsak sikerült megfognia a nagyközönséget. Elmondása szerint rengeteg hasonló szerzeménye van még, amik túl furák ahhoz, hogy megjelenhessenek. 

Vannak dalaim, amik már vagy 6 évesek, de nagyon szeretném őket kiadni, annyira őrültek.

Legutóbbi, Planet Her című albumán is van jópár különböző stílusú, és kísérletező szám, az egész mégis egy egységet alkot.

Nem volt türelmem ahhoz, hogy hasonló hangzásúra csináljuk az összes dalt, de mivel a legtöbbön ugyanazzal a producerrel dolgoztam, egységesebb lett a Hot Pink-hez képest. Nagyon büszke vagyok rá amiatt, hogy az egységessége mellett mégis megvannak a maga csavarjai, hullámhegyei és hullámvölgyei. Eredetileg sokkal furább lett volna a hangzása, de egy csomó dalt végül nem tettem rá. 

A tavalyi évben sikert sikerre halmozott Doja, és Hot Pink című lemezének köszönhetően pár hónap leforgása alatt az egyik legfelkapottabb előadó lett a világon. Sajnos azonban a vírusnak köszönhetően még nem tudta teljesen megtalasztalni, normális esetben milyen érzés is ez, így még nem is nagyon érzi át.

Teljesen átlagos embernek érzem magam, valószínűleg azért, mert nem igazán megyek el itthonról. Az a helyzet, hogy még nem utaztam körbe a világot, és nem láttam embereket sikítozni és megőrülni. Pár rajongóm azért őrült már meg a koncertjeimen, sőt, volt, aki követett is, de még mindig normálisnak érzem magam. Plusz a Covid miatt nem igazán láttam, milyen hatással volt a Hot Pink a rajongótáboromra, mert le kellett mondanunk a turnét. Semmi nem tudott megvalósulni, így még mindig a sötétben tapogatózom ezen a téren.

Elmondása szerint olyan is ritkán van, hogy megrohamoznák a rajongói – főként azért, mert nem igazán megy el otthonról.

Néha odajönnek, de nem sűrűn. Amúgyis, hatalmas remete vagyok. Nem szeretem elhagyni a házat.

Say So című megaslágere részben a TikToknak köszönhetően vált kikerülhetetlennél tavaly. Vajon, mikor zenét készít, motiválja az, hogy az alkalmazáson ismét nagyot szóljon a szerzeménye?

Az esetek 98 százalékában csak szórakozásból csinálom. De néha vannak emberek a stúdióban, akiknek az az első gondolatuk, hogy ez a szám nagyot szólna TikTokon. Nem szoktam vitatkozni velük, teljesen megértem, szóval próbálok mindig nyitott maradni. 

Doja azt is elárulta a magazinnak, mit üzenne a hozzá hasonló cipőben járó, feltörekvő előadóknak.

Ha a vidámabb részét nézzük, akkor azt, hogy olyanokkal vedd magad körül, akik szeretnek és azt tedd, amit a szíved mélyén a legjobbnak látsz. Bízz a rajongóidban, és mutasd meg nekik, hogy mennyire értékeled őket. A sötétebb oldala, hogy nem bízhatsz meg mindenkiben.