© Christoph Köstlin

Magia címmel megjelent Alvaro Soler új albuma

Amit Alvaro Soler megtapasztalhatott a zenéjén keresztül 2015 és 2019 között, másoknak gyakran egy évtizedbe kerül: dalai rögtön katapultálták őt az európai és a latin-amerikai slágerlisták élére és színpadokra a világ minden táján. A spanyol-német zenész már több, mint 80 platina- és aranylemezt tudhat magáénak, eladott kétmillió albumot, dalai pedig 4,5 milliárd streamet generáltak a különböző platformokon. Miután fellépett többek között J-Loval, és volt zsűri az olasz X Faktorban is, közel másfél év után visszatér Magia című albumával.

2019-re egy kicsit elfáradtam. Végtelenül hálás vagyok mindazért, amit átélhettem, de a sok nyüzsgés közepette alig volt magánéletem. Szükségem volt egy kis időre, hogy más dolgokat is megtapasztaljak, aztán pedig minden megváltozott. A pandémia miatt a szünetből kényszerszünet lett, de én ezt is próbáltam pozitívan felfogni. Ez az időszak segített megérteni, hogy merre akarok elindulni a zenémmel és a Magia határozottan az eddigi legintimebb, és véleményem szerint a legjobb albumom

– mondja Soler.

Alvaro számára nagyon fontos témákat jár körül, mint például a Si Te Vas-ban, az album egyik előfutárában.

Ez a dal egy kapcsolatról szól, annak hullámhegyeivel és -völgyeivel együtt; arról, hogy a szerelem milyen bonyolult is tud lenni. Az Alma De Luz pedig egy zenész belső működéséről, aki sokat ingázik Berlin és Barcelona között. A dal címe azt jelenti: ’a lélek fénye’, és az előítéletekről és az ismeretlentől való félelemről szól. Zeneileg a dal csupasz és narratív: csak gitár, basszusgitár, és ének.

Mañana című dal az album előtt egy héttel jelent meg egy kiemelkedő közreműködővel, a Cali Y El Dandee nevet viselő kolumbiai popduóval, akiknek egyik tagja nem mellesleg Luis Fonsi Despacito-jának producere is. A dupla adag latin tűz nemcsak a szenvedélyes dalszövegben érhető tetten, de az igazi, hamisítatlan Soler-hangzásban is.

Cali Y El Dandee két kiváló dalszerző és producer, akiknek zenéjét már egy ideje hallgatom. Van valami nagyon különleges a Mañana-ban – néha érezni valamiféle varázslatosat dalokban, és itt pontosan ez a helyzet.

Ha már varázslat: a Magia nemcsak az elsőként megjelent, és címadó dal volt az albumról, de a bevezető is egy új fejezetbe Alvaro Soler életében.

A karantén miatt mind rá voltunk kényszerítve, hogy kicsit jobban megismerjük magunkat és újra észrevegyük az apró örömöket az életben. Az aggodalom mellett rengeteg támogatást is kaptam, amit nem is vártam volna, ez pedig újra felélesztette bennem a vágyat, hogy összehozzam az embereket a dalaimmal. Úgy gondolom, hogy szükségünk van nehéz pillanatokra, hogy értékeljük az egyszerűeket – ezt szeretném a Magia borítóján is bemutatni, ami szerintem a legszebb, ami bármelyik lemezemhez készült. A különböző perspektívák és váltások azzal a ténnyel játszanak, hogy folyamatosan próbáljuk megtalálni az egyensúlyt, de ez sosem tartós, mert mindig változunk.

Annak ellenére, hogy az énekes-dalszerző zeneileg és tartalmilag is fejlődött, az elfojthatatlan szeretete az élet iránt még mindig töretlen, mert ahogy fogalmaz.

Az élet rövid – azért van, hogy élvezzük