Légy te is szerző a MUSICDAILY vendégtoll programjában!

Ponyvaszínház kicsiknek, nagyoknak

Dalpremier!

Ha azt mondjuk, hogy legyetek jók, a válasz az, hogy „ne már”! Pedig, bizony mondom, sok jó gyerek neveli a felnőtteket. Volt egy fickó, Nyilas Mihály, egy koleszos srác, hogy is mondjam, … nem az a tipikus nőideál. Debrecenbe járt iskolába, még ükapáink korában, kicsit több, mint száz éve. Vannak, akik tudni vélik, hogy ami Misivel megesett, az egy megtörtént eseménysorozat. Egy szövevényes, nyakatekert krimi, büszkeséggel, szerelemmel, árulással, … hogy a botránycunamit ne is említsük. 

grafika: Ferenczi Bora

A premier apropója Az Apnoé zenekar (Facebook) hamarosan megjelenő, kötelező olvasmányokat feldolgozó lemez sorozatának legújabb darabja. Móricz Zsigmond 101 éve megjelent, emberséget és tisztaságot felmutató önéletrajzi vonatkozású regényének színpadi adaptációjához, Lackfi János dalszövegeivel írt színes-szagos dalokat az Apnoé zenekar.

Akkoriban fiúnak és férfiembernek, de még a nőknek, asszonyoknak sem illett hajadonfőtt az utcára lépni. A férfiak kalapokat, a nők egy része kalapot, mások kendőt viseltek, pont, mint öreganyám. Fontos szerepe volt ennek a szokásnak. Egyrészről, a fejfedő jelezte az illető társadalmi rangját, pozícióját, másfelől a kalap igazán jó hatással van a gerincre, mert egyfajta tartást ad az embernek, és még az agyvelőt is védi..

Az elmúlt három évben, keresztül-kasul jártuk az országot. Voltunk Keleten és Nyugaton, Délen is, meg Északon, mindenfelé kerestük a kincseket, találtunk is, nem keveset. És azt ígértük, nem is olyan régen, hogy nem a Kincskereső kisködmön lesz az utolsó kötelező olvasmány, amit a mai gyerekek füléhez, nyelvére fordítunk. 

Hát mi ismét szövetkeztünk Lackfi János barátunkkal, ő meg írt nekünk egy rakás szuper dalszöveget, Móricz Zsigmond, Légy jó mindhalálig című regényének mondani valójából. Mi meg fogtuk, s ahogy szoktuk, kiráztuk a poros gúnyájából ezt a remek regényt, gondosan figyelve arra, hogy minden titkát-tudományát megőrizzük. Egyelőre Ponyvaszínháznak neveztük el, mert drámának, talán kicsi, ugyanakkor mesének meg túl nagy. A neve talán nem is olyan fontos, a lényeg, hogy elkészült, csupa dal, csupa tánc, megannyi fordulat és elképesztő izgalom – legújabb műsorunk, a Légy jó mindhalálig, ponyvaszínház kicsiknek és nagyoknak.